Kako daleč iti pri zavarovanju vaše nepremičnine?

v

Nepremičnina je najpomembnejše premoženje, ki ga pridobimo s pridnim delom in trudom, vendar je izpostavljeno določenim tveganjem, zato ga je priporočljivo ustrezno zavarovati. Pogosto se ob sklenitvi zavarovanja nepremičnine pojavi dilema o obsegu in višini zavarovanja.  V članku vam bomo predstavili zavarovanje nepremičnine na splošno, vrste zavarovanj, kakšno je primerno zavarovanje in najpogostejše napake ob sklenitvi zavarovanja.

Zavarovanje nepremičnine


Z zavarovanjem nepremičnine dosežemo to, da nam zavarovalnica v primeru nastanka škodnega dogodka in nastale škode, povrne stroške obnove in popravila nepremičnine. Kako visoko odškodnino bomo prejeli, je odvisno od samega zavarovanja, zato je še kako pomembno, da ga sklenemo pravilno.

#1: Zavarovanje stanovanja

Če živite v bloku ali večstanovanjski hiši morate zavarovati etažno lastnino in opremo stanovanja. Pred sklenitvijo zavarovanja se pri upravniku pozanimajte, kako je zavarovana etažna lastnina. Če je stavba že ustrezno zavarovana, lahko sklenete zavarovanje le še za opremo in druge predmete v stanovanju. V kolikor pa z zavarovanjem etažne lastnine niste zadovoljni, lahko sklenete tudi dopolnilno zavarovanje etažne lastnine.

#2: Zavarovanje hiše

V kolikor živite v hiši je priporočljivo zavarovati tako zgradbo (nepremičnino) kot tudi stvari (premičnine) v hiši. Poleg tega je priporočljivo zavarovati še pomožne objekte npr. garažo.

Vrste zavarovanj...


#1: Paketno zavarovanje

Najpogostejša oblika zavarovanja je paketno zavarovanje, kjer zavarovalnice dajejo možnost izbire med osnovnimi paketi, kateri krijejo temeljne nevarnosti (požar, strela, eksplozija, vihar, toča, teža snega,…) ter razširjenimi paketi, s katerimi lahko zavarujete tudi dodatne nevarnosti (poplave, izliv vode iz vodovodnih cevi, zemeljski in snežni plaz, potres, ipd.). Priporočljivo je, da vsi lastniki nepremičnin zavarujejo svojo nepremičnino vsaj pred temeljnimi nevarnostmi.

V primeru, da živite na območju, kjer grozijo še dodatne nevarnosti pa tudi, da sklenete razširjeno kritje za dodatne nevarnosti. Da lahko sklenete zavarovanje za dodatne nevarnosti morate imeti sklenjeno zavarovanje za temeljne nevarnosti.

#2: Zavarovanje za zaščito pred posameznimi nevarnostmi

Običajno zavarovalnice omogočajo tudi sklenitev zavarovanja pred posameznimi nevarnostmi kot samostojno zavarovanje ali kot dodatno zavarovanje k osnovnemu. 

#3: Zavarovanje asistence

Tovrstno zavarovanja vam omogoča neposredno pomoč v nujnih primerih, ko gre za škodo na nepremičnini, ogrožanje zdravja ali za neustrezne pogoje za bivaje. 

Izbira ustreznega zavarovanja...


Izbira ustreznega zavarovanja ni preprosta in napačna odločitev vas lahko drago stane. V najslabšem primeru se lahko zgodi, da ob nastanku škode od zavarovalnice ne boste dobili ničesar in boste primorani sami nositi nastale stroške. Zato je pomembno, da pred sklenitvijo zavarovanja upoštevate naslednje nasvete.

Pred sklenitvijo zavarovanja dobro premislite, katere nevarnosti lahko ogrozijo vaš dom. Razmislite ali živite morda na potresnem ali morda na poplavnem območju? Na podlagi teh ugotovitev sklenite zavarovanje, ki bo vsebovalo kritje pretečih nevarnosti.

Pred sklenitvijo zavarovanja preverite tudi ponudbe različnih zavarovalnic in jih primerjajte. Za pomoč pri sklenitvi zavarovanja se posvetujte z zastopnikom. Ob sklenitvi zavarovanja, podajte resnične podatke o vaši nepremičnini. Pred podpisom zavarovalne police še enkrat preverite kaj vsebuje vaše zavarovanje, ne pozabite tudi na mikroskopske zapise. 

Najpogostejše napake...


Najpogostejša napaka ob sklenitvi zavarovanja nepremičnine je podzavarovanje – zavarovanje je sklenjeno za prenizko zavarovalno vsoto, katera ne ustreza vrednosti objekta. Druga napaka je, da zavarovanci ne dajejo točnih podatkov npr. letnice gradnje nepremičnine, materialov nepremičnine, vrednosti opreme v nepremičnini ipd.

V takšnih primerih je premija res nekoliko nižja, vendar pa v primeru nastanka škode, izplačilo zavarovalnine ne bo zadostovalo za pokritje celotne škode. 

Kaj storiti?


Kakšno je ustrezno zavarovanje nepremičnine, je odvisno od vsake nepremičnine posebej. Je pa res, da je veliko nevarnosti skupnih vsem nepremičninam tj. toča, požar, vlom ipd., zato je priporočljivo, da je vsaka nepremičnina zavarovana vsaj osnovno. V kolikor se vaša nepremičnina nahaja na območju, ki je še posebej izpostavljeno določenim nevarnostim, vam priporočamo, da sklenete še zavarovanje za dodatne nevarnosti in se vsaj nekoliko izognete morebitnim nevšečnostim.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam z veseljem na voljo.

Ekipa CENTURY 21

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.