9 nasvetov za hitro, enostavno in učinkovito spomladansko čiščenje vašega doma...

v

Pomlad je pravi čas, da se lotimo čiščenja ter popolne osvežitve našega doma.

Ker pa je temeljito čiščenje lahko izredno zamudno, vam v našem današnjem članku predstavljamo trike, s katerimi bo vaše čiščenje kar se da hitro in maksimalno učinkovito. 

#1: Načrtovanje

Ko načrtujemo spomladansko čiščenje, je pomembno, da k temu pristopimo kar se da organizirano. Priporočamo vam, da izdelate načrt, kateri bo vključeval predvidene površine, prostore ter predmete za čiščenje. Poleg tega si izdelajte tudi časovni razpored za čiščenje, pri čemer ne pozabite vključiti tudi ostalih družinskih članov. 

#2: Sredstva za čiščenje

Ob pripravi načrta spomladanskega čiščenja, poskrbite tudi za popis čistilnega materiala. Preverite, ali imate na zalogi vsa čistilna sredstva ter ali je potrebno kupiti še kakšen čistilni pripomoček. Za to poskrbite pred načrtovanim čiščenjem, da ne bo potem pomanjkanje sredstev ali pripomočkov razlog za »nečiščenje«. 

#3: Prostor po prostor

Če se boste lotili čiščenja na način, da boste v vsaki sobi opravili določeno opravilo, se boste hitro počutili preobremenjene. Namesto tega se čiščenja lotite tako, da boste najprej temeljito počistili en prostor ter nato drugega. Tako boste hitro videli rezultate svojega čiščenja, ravno tako pa vam ne bo zmanjkalo volje za preostale prostore. 

#4: »Work smarter, not harder« 

Ne obremenjujte se več kot je potrebno. Preprosti koraki, kot so recimo namakanje posode pred drgnjenjem ali nanos čistilih sredstev na površine pred brisanjem, vam bodo prihranili veliko časa in energije. Medtem, ko čakate, da čistilna sredstva začnejo učinkovati, se lahko posvetite drugim čistilnim opravilom. 

#5: Čiščenje čistilnih pripomočkov

Ste kdaj razmišljali o tem, kateri predmet je najbolj umazan v vašem domu? Poleg WC školjke, kljuke ter telefona bi morali pomisliti tudi na gobico za pomivanje posode ter krpe za brisanje površin. Verjetno vam je jasno, da z umazanimi predmeti ne morete učinkovito očistiti vašega doma, kajne? Točno zato vam priporočamo, da pred uporabo čistilnih pripomočkov le te dobro dezinfecirate z ustreznimi sredstvi. 

#6: Ne pozabite na…

Pri temeljitem čiščenju doma (ne)namerno pozabimo na čiščenje določenih predmetov. Med pozabljene predmete vsekakor spada pečica, prezračevalni ventilatorji, hladilnik ter okenski okvirji. Poskrbite, da letos to ne bodo predmeti, ki ne bodo deležni osvežitve. 

#7: Osredotočite se na vidne prostore

Spomladansko čiščenje je lahko velik delovni zalogaj - še posebej če živite v velikem stanovanju ali hiši. Če se zavedate, da vsega ne boste zmogli očistiti, se najprej osredotočite na najvidnejša področja. Predlagamo vam, da se najprej lotite čiščenja dnevne sobe, kuhinje ter domače pisarne. 

#8: Krama

Vaš dom ne bo nikoli čist in urejen, če ste zasuti z vašimi stvarmi. Ko boste pospravljali stvari imejte v mislih pravilo 80/20. Samo 20% predmetov, ki jih imamo v lasti je resnično pomembnih. Torej preostalih 80% zgolj zaseda prostor. Odvečne predmete podarite ali preprosto zavrzite. 

#9: Večja učinkovitost v prihodnosti 

Med spomladanskim čiščenjem pozorno spremljajte nered, ki se najpogosteje pojavlja v vašem domu. Če boste ugotovili, da večino vašega nereda predstavljajo papirji, že čez leto poiščite načine, kako boste organizirali papirologijo ter kako se boste znebili nepotrebnega.

.

.

Spomladansko čiščenje celotnega doma je zahtevno opravilo, vendar če se ga lotite premišljeno, bo le to tudi učinkovito. Zadovoljstvo ter sproščenost v osveženem domu vam v tem primeru nikakor ne uideta. 

Se beremo naprej prihodnjič, 

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.