Koga morate obvestiti o svoji selitvi?

v

V času selitve smo dobesedno zasuti z raznimi opravili, zato se nam lahko hitro pripeti, da o svoji selitvi pozabimo obvestiti razne ustanove. Obvestitev o spremembi prebivališča je pa ključnega pomena, če se želimo izogniti nevšečnostim v zvezi z birokracijo. Da bo selitev lažja, smo vam pripravili seznam ljudi in ustanov, katere morate o svoji selitvi obvestiti.

Družina in prijatelji

Vaši sorodniki in prijatelji morajo biti prvi, katerim boste sporočili novico o selitvi. Zato jih o tem obvestite čim prej. Morda vam bo tudi kdo priskočil na pomoč. Če odhajate v bolj oddaljen kraj, se lahko poslovite z organizirano poslovilno zabavo, na kateri boste s prijatelji in sorodniki izdelali načrt, kako boste še naprej ohranjali medsebojne stike.

Delodajalec

Če je vaša selitev povezana tudi z zamenjavo delovnega mesta poskrbite, da boste obstoječega delodajalca pravočasno obvestili o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V tem času bo delodajalec imel čas, da poišče zamenjavo za vas, vi pa boste obdelali dolžnost, ki vam jo nalaga zakon (odpovedni rok).

Tudi če boste zamenjali delodajalca, staremu delodajalcu sporočite vaš nov naslov, saj vam bo morda na koncu leta želel posredovati določeno dokumentacijo. V kolikor pa bo vaš delodajalec ostal enak, ste mu prav tako dolžni sporočiti spremembo prebivališča.

Najemodajalec

V primeru, da živite v najemniškem stanovanju, morate natančno pregledati vašo pogodbo o najemu. Najemodajalca v primernem času obvestite, da se nameravate izseliti. Ob tem upoštevajte določila vaše najemne pogodbe in zakonske predpise. 

Poštne pošiljke

Zaradi spremembe vašega prebivališča je izjemno pomembno, da spremembo javite tudi poštni službi. Na pošti lahko pošiljke preusmerite na vaš nov naslov. 

Javne službe 

Da boste preprečili nezaželene zamude obresti pri plačilu računov, morate ponudnike storitev obvestiti o svoji spremembi prebivališča. Podjetja katerim morate javiti spremembe naslova so: podjetje za električno energijo, plin, vodo, telefon, internet, odvoz odpadkov in druge komunalne storitve, ki jih koristite. 

Vozniško in prometno dovoljenje 

Poleg spremembe osebnega dokumenta in potnega lista, ne pozabite tudi na spremembo v vozniškem in prometnem dovoljenju. V kolikor se nameravate preseliti v drugo državo, preverite ali je vaše vozniško dovoljenje veljavno tudi v tisti državi.  

Uradne institucije 

Obvestilo o selitvi posredujte tudi na krajevni urad in socialne službe. 

Bančni račun

Vsako spremembo prebivališča ste dolžni javiti tudi na vašo izbrano banko. 

Zavarovalnice

Najverjetneje imate sklenjeno tudi kakšno zavarovalno polico, kajne? Spremembo prebivališča morate sporočiti tudi zavarovalnim agencijam. Ne glede na to ali imate sklenjeno zgolj življenjsko ali avtomobilsko zavarovanje. 

Zdravstvene ustanove

Ko se boste preselili v bolj oddaljen kraj si boste najverjetneje izbrali tudi novega osebnega zdravnika, zato boste morali s seboj prinesti tudi svojo zdravstveno kartoteko. Ne pozabite tudi na spremembo vaše zdravstvene kartice. V kolikor želite še naprej uspešno uveljavljati zdravstvene in zobozdravstvene storitve, o svoji selitvi obvestite tudi zdravstvene ustanove.

Naročnine in klubi

Svoj naslov morate posodobiti tudi v vseh športnih in drugih družabnih klubih, s katerimi sodelujete. Prav tako morate spremembo svojega naslova sporočiti ponudnikom naročniških storitev npr. naročnine za časopis in revije. 

.

.

Čeprav je oseb in ustanov, katerim ste dolžni sporočiti spremembo prebivališča veliko, sprememba naslova ne bo zahtevna, saj boste večino lahko opravili kar preko spleta ali telefonskega klica. 

Naj bo to za danes vse. 

Do naslednjič, 

Ekipa CENTURY 21 Slovenija 

P.S. Aja, mimogrede...

Če se na neki točki odločite kupiti oziroma prodati nepremičnino preko naše agencije, vse zgornje stvari za vas naredimo kar mi in vam tako prihranimo en kup časa, energije & obveznosti :) 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.