Nasveti za selitev v času COVID-19...

v

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki trenutno veljajo ter posledično zmanjšanim socialnim stikom, še vedno obstaja način za varno gibanje. Čeprav se je življenje že pred časom ustavilo in je bilo nešteto dogodkov prestavljenih ali celo ukinjenih, so med nami posamezniki, ki svojo selitev načrtjujejo že dlje časa ter morda nimajo možnosti za prestavitev selitve (npr. ne morejo podaljšati svojih najemnih pogodb). Zato tem posameznikom ne preostane drugega, kot da selitev izpeljejo kot je bilo načrtovano.

Če se tudi vi nameravate seliti, vam priporočamo, da če se le da, svojo selitev zamaknete za vsaj nekaj časa. Če pa to ni mogoče pa smo za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako narediti vaše gibanje čim bolj varno ter z minimalno izpostavljenostjo morebitni okužbi z novim koronavirusom.

Selitev opravite sami

Večina storitev v državi je omejena le na najnujnejše, zato so bila številna podjetja primorana skrajšati delovne čase ali celo zapreti svoja vrata. Izjemo od tega ne predstavljajo niti selitvena podjetja. Vsekakor je smiselno, da v času COVID-19 selitev opravite sami.

To pomeni brez pomoči selitvenega servisa ali pomoči vaših še tako dobrih prijateljev. Na pomoč naj vam priskočijo le družinski člani, s katerimi trenutno živite. V kolikor ste sami, vam priporočamo, da si za selitev vzamete dovolj časa ter selitev izvedete postopoma.

Omejite stike

V primeru, da najdete aktivno selitveno podjetje in se odločite, da želite njihovo pomoč, vam svetujemo, da jih kontaktirate preko telefona ali po elektronski pošti ter na tak način pridobite vse potrebne informacije.

Prosite jih, naj vam cenik ter morebitne proste termine posredujejo na elektronski naslov. Ne pozabite preveriti ali morda omogočajo brezkontaktno selitev. V kolikor se boste srečali v živo, naj močan stisk rok nadomesti prijazen nasmešek.

Upoštevajte varnostne nasvete

Po priporočilih organizacij nosite zaščite maske, rokavice ter primerne čevlje. V kolikor boste najeli selitveno podjetje, bo le to najverjetneje imelo svojo zaščitno opremo, vendar kljub temu ne bo odveč, če boste tudi vi poskrbeli za dodatno opremo ter higienske pripomočke.

V času izvajanja selitve poskrbite za redno razkuževanje predmetov, ki se jih pogosto dotikate. Pri tem nikakor ne porabite na kljuke na vratih ter ograjo po stopnišču. Poleg umivalnika nastavite milo ter papirnate brisače. Ob vhodnih vratih pa razkužilno sredstvo.

Škatle

Po raziskavah lahko koronavirus na kartonu preživi do 24 ur, kar pomeni, da v teh časih ni primerno, da po trgovinah zbirate odpadne škatle. Raje uporabite škatle, ki jih najdete v kleti ali na podstrešju. V kolikor jih nimate doma ne reskirajte, ampak kupite nove.

Bodite razumljivi in prilagodljivi

Pred selitvijo je smiselno, da o tem obvestite svoje sosede, predvsem če živite v večstanovanjskih stavbah. Na list papirja zapišite datum in čas selitve. Na ta način boste omogočili, da se bodo lahko tudi sosedje izognili morebitnim stikom. Poleg tega pa vam bodo lahko sporočili morebitne zadržke ali pripombe.

Pomagajte tistim, ki potrebujejo pomoč

Veliko posameznikov in družin si že v normalnih okoliščinah ne more privoščiti vseh potrebnih živil ter potrebščin za življenje. Število takih posameznikov se je v času koronavirusa še povečalo, saj je veliko ljudi ostalo brez službe. Zato ti posamezniki sedaj potrebujejo pomoč bolj kot kadarkoli prej.

Zagotovo so v vaši shrambi živila z dolgotrajnešim rokom ter oblačila, ki jih že dlje časa niste oblekli. Naredite nekaj dobrega in tovrste reči podarite tistim, ki jih zares potrebujejo. S tem boste tudi olajšali svojo selitev, saj bo za selitev ostalo manj stvari.

Po preselitvi

Preden se boste vselili v nov dom ga boste morali do potankosti temeljito očistiti. Uporabite dezinfekcijska sredstva ter očistite vsa območja od stropa do tal – pulte, kljuke, pomivalna korita, omare, hladilnik itd.

Tudi tla razkužite z dezinfekcijsko mokro krpo. Ne pozabite na  razkuževanje predmetov, ki se jih pogosto dotikate – telefon, računalnik ter razni dodatki (tipkovnice, daljinci, kartice in denarnice).

Dodatni varnostni nasveti za selitev...

Pred in med načrtovanjem selitve redno spremljajte varnostne smernice, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ter centri za nadzor in preprečevanje bolezni.

#1: Za aktualno stanje, ukrepe za zajezitev širjenja bolezni ter načine preprečevanja bolezni v Sloveniji obiščite spletno stran ministrstva https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

#2: Če spadate v rizično skupino, torej ste posameznik star več kot 60 let ali že imate obstoječe dihalne in srčnožilne težave vam svetujemo, da selitve ne tvegate s svojim življenjem, zato selitev obvezno prestavite.

#3: V primeru, da se pri katerem vašem družinskem članu kažejo znaki koronavirusa, je čas da svoje selitvene načrte preložite. Čeprav ima preložitev selitve svoje posledice, sta na prvem mestu tako vaše zdravje kot zdravje celotne skupnosti.

Tako...

Naj bo to vse za danes.

Se beremo prihodnjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.