S partnerjem se seliva v skupno stanovanje – kaj je pametno narediti?

v

Kdaj je čas za skupno življenje?

Pravilnega odgovora na to vprašanje ni mogoče podati, saj je vsaka zveza različna in vsaka zveza ima drugačna pričakovanja in želje. Partnerja morate dobro poznati, mu popolnoma zaupati in v težavah morata znati stopiti skupaj. S partnerjem morata oba začutiti, da sta resnično pripravljena na skupno življenje. Skupno življenje pa ne bo samo pomenilo romantičnih zajtrkov v postelji ter skupnih vročih kopeli po napornem dnevu, ampak bo s seboj prineslo tudi določene odgovornosti in obremenitve. Pred selitvijo se s partnerjem prepričajta, da si tega res želita oba.

V kolikor si tega želi le en izmed partnerjev, lahko vse skupaj vodi v poslabšanje vajine zveze. Ko sta prepričana, da si selitve v skupno stanovanje želita oba, se prepričajta, da imata dovolj finančnih sredstev za to potezo. Velikokrat se mladi pari zaradi velike želje po samostojnem življenju tako rekoč zaletijo v zid ter se po nekaj mesecih spet vrnejo v stare domove.

Selitev in formalnosti

Ko se s partnerjem preselita v skupno stanovanje morata oba izpolniti z zakonom določene formalnosti (če se selita oba). Tako morate po postopku selitve v osmih dneh od naselitve prijaviti novo stalno prebivališče, hkrati s tem pa tudi odjaviti prejšnje prebivališče. Določiti morate tudi naslov, na katerega boste prejemali uradne poštne pošiljke ter pošiljke fizičnih in pravnih oseb, ki lahko pridobijo vaš naslov za vročanje. V tridesetih dneh od spremembe naslova morate zamenjati osebno izkaznico ter potni list. Vozniško dovoljenje je potrebno zamenjati v 15 dneh od spremembe naslova. V enakem času je potrebno menjati tudi prometno dovoljenje, če ste lastnik avtomobila.

V kolikor se boste preselili v oddaljen kraj je priporočljivo izbrati tudi drugega zdravnika ter zobozdravnika. V koliko že imate otroka ga lahko tudi prepišete v šolo izven njegovega šolskega okoliša. Če ste upravičenec bodisi otroškega dodatka ali državne štipendije ali znižanega plačila vrtca, morate centru za socialno delo v osmih dneh javiti vsako spremembo, ki lahko vpliva na upravičenost do pravice iz javni sredstev.

Pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij (v primeru sklenitve zakonske zveze)

Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je kogentno določal, da je premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom njuno skupno premoženje. Tako niso bile mogoče sklenitve pogodb, s katerimi bi zakonca lahko spremenila zakonski premoženjski režim. To materijo pa je drugače uredil Družinski zakonik s pogodbo o ureditvi premoženjskopravnih razmerij. Gre za pogodbo, ki je urejena v 85. členu Družinskega zakonika, ki določa, da je to pogodba, s katero se zakonca dogovorita o vsebini njunega premoženjskega režima, ki se razlikuje od zakonitega.

V tej pogodbi lahko zakonca sporazumno uredita tudi druga premoženjska razmerja za čas trajanja zakonske zveze kakor tudi za primer razveze. Pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij, ki jo skleneta bodoča zakonca, učinkuje z dnem sklenitve zakonske zveze ali z dnem po sklenitvi zakonske zveze, ki ga določita bodoča zakonca. Ta pogodba se vpiše v register pogodb o ureditvi premoženjskopravnih razmerij. Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa.

Zaključek

Skupno življenje je pomemben korak, ki s seboj prinaša tudi določene obveznosti in obremenitve, hkrati pa je to tudi najlepši korak v kolikor se s partnerjem res dobro razumeta in si zaupata. Pri iskanju skupnega doma vam lahko pomagajo tudi naši prijazni ter strokovno usposobljeni nepremičninski agentje. Vabljeni k ogledu nepremičnin (KLIK).

 

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

 

Viri

Družinski zakonik (Uradni list RS, št. 15/17, 21/18 – ZNOrg in 22/19)

Vodič z družino se selim v stanovanje/hišo URL: https://e-uprava.gov.si/podrocja/osebni-dokumenti-potrdila-selitev/vodic-selitev/vprasanje/znotraj-rs/stalno/hiso-stanovanje/z-druzino.html?mgnlFormToken=cSzPzrXGZdttr8KBbT4iGXqNyTgyFGlz.

Aprila predporočna pogodba tudi v Sloveniji URL: https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/238414.

Nazaj

Zadnje novice

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki trenutno veljajo ter posledično zmanjšanim socialnim stikom, še vedno obstaja način za varno gibanje. Čeprav se je življenje že pred časom ustavilo in je bilo nešteto dogodkov prestavljenih ali celo ukinjenih, so med nami posamezniki, ki svojo selitev načrtjujejo že dlje časa ter morda nimajo možnosti za prestavitev selitve (npr. ne morejo podaljšati svojih najemnih pogodb). Zato tem posameznikom ne preostane drugega, kot da selitev izpeljejo kot je bilo načrtovano.

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Zadnje tedne, od kar se je življenje v Sloveniji obrnilo na glavo se marsikdo sprašuje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem. Ne glede na to v katero skupino spadate vam razkrivamo, kaj se v resnici dogaja na nepremičninskem trgu in kakšni so obeti za prihodnost.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.