Prodati ali oddati stanovanje?

v

Ko imamo v lasti stanovanje oz. nepremičnino, ki je ne potrebujemo zase, je pred nami težka odločitev: ali takšno nepremičnino obdržati in jo oddati ali se je zavedno »znebiti« in jo prodati. Da vam odločitev o tem olajšamo vam v prispevku predstavljamo prednosti in slabosti, tako prodaje kot oddaje stanovanja oz. nepremičnine.

Prodaja nepremičnine

Prednost, ki vam jo prinaša prodaja nepremičnine je, da boste v enkratnem znesku pridobili večjo vsoto denarja, ki jo boste lahko porabili bodisi za poplačilo morebitnega posojila ali za nakup druge nepremičnine. Prav tako se boste s prodajo razbremenili vseh stroškov za vzdrževanje te nepremičnine.

Prodaja nepremičnine pa ne prinaša samo pozitivnih lastnosti. Pri prodaji nepremičnine se morate pripraviti na morebitni dolgotrajni postopek prodaje, kateri lahko traja tudi več mesecev. Zavedati se morate tudi, da ko enkrat nepremičnino prodate, ni več povratka nazaj in s tem izgubite možnost pasivnega dohodka.

Pri prodaji ste kot prodajalec nepremičnine tudi dolžni plačati 2% davka na promet z nepremičninami (tj. 2% od prodajne cene nepremičnine) ter davek na dobiček iz kapitala. Stopnja davka na dobiček iz kapitala je določena v višini 25%. Na vsakih dopolnjenih pet let imetništva nepremičnine se stopnja davka zmanjšuje. Po petih letih je stopnja davka 15%, po desetih letih se zmanjša na 10% in po petnajstih letih na 5%. Po dvajsetih letih imetništva nepremičnine tega davka ni več. Poleg plačila davkov, morate pri prodaji imeti izdelano tudi energetsko izkaznico.

Oddaja nepremičnine

Oddaja nepremičnine bo lahko nekomu rešila stanovanjski problem, hkrati pa bo vam prinesla stalni mesečni prihodek, kateri bo lahko nadomestil morebitni obrok za posojilo. Pri oddaji stanovanja ni potrebna energetska izkaznica, če nepremičnino oddajate za manj kot leto dni.

Problem pri oddaji stanovanje je lahko dolgotrajno iskanje primernih najemnikov. Za oglede stanovanja boste potrebovali veliko časa. Vendar je bolje, da si vzamete več časa in tako najdete pravega najemnika, saj vam v nasprotnem primeru lahko prinese same težave. Velik izziv predstavlja izpraznitev stanovanja nerednih plačnikov. Pri oddaji stanovanja ste kot lastnik tudi dolžni stanovanje vzdrževati in vanj redno investirati. Kljub redni investiciji pa vaše stanovanje z leti izgublja svojo prodajno vrednost. Tudi pri oddaji stanovanja ste dolžni plačevati davek na dohodek iz oddajanja premoženja v najem.

Zaključek

Ko sprejmete odločitev, da boste prodali ali oddali svoje stanovanje oz. nepremičnino je priporočljivo, da se za pomoč obrnete na našo nepremičninsko agencijo. Nepremičninski agentje vam bodo pomagali tako pri oblikovanju oglasa kot tudi pri iskanju ustreznega kupca oz. najemnika vašega stanovanja oz. nepremičnine.

Nasveti

V kolikor se odločite, da boste prodajo ali oddajo izvedli sami, vam priporočamo, da potencialnim kupcem ali najemnikom predstavite optimalno stanje nepremičnine. Nepremičninski oglas naj bo jasen in naj prikazuje dejansko stanje nepremičnine. Potencialnim kupcem ali najemnikom dokažite tudi pravno stanje nepremičnine z izpisom iz zemljiške knjige. 

 

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki trenutno veljajo ter posledično zmanjšanim socialnim stikom, še vedno obstaja način za varno gibanje. Čeprav se je življenje že pred časom ustavilo in je bilo nešteto dogodkov prestavljenih ali celo ukinjenih, so med nami posamezniki, ki svojo selitev načrtjujejo že dlje časa ter morda nimajo možnosti za prestavitev selitve (npr. ne morejo podaljšati svojih najemnih pogodb). Zato tem posameznikom ne preostane drugega, kot da selitev izpeljejo kot je bilo načrtovano.

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Zadnje tedne, od kar se je življenje v Sloveniji obrnilo na glavo se marsikdo sprašuje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem. Ne glede na to v katero skupino spadate vam razkrivamo, kaj se v resnici dogaja na nepremičninskem trgu in kakšni so obeti za prihodnost.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.