Prepleskajte sobo v 8 preprostih korakih…

v

Skorajda nič ne more tako popestriti prostora, kot pa sveža plast stenske barve. Pleskanje je cenovno ugodna nadgradnja vašega doma, ki vam ne bo vzela veliko časa, bo pa v vaš dom doprinesla vidne rezultate. 

Pravzaprav lahko v večini primerov prostor osvežite že v enem vikendu. 

Danes vam predstavljamo 8 preprostih korakov, s katerimi lahko enostavno prepleskate želen prostor…

Korak #1: Ustrezni pripomočki

Preden se lotite samega dela, poskrbite za ustrezne pripomočke. Konkretno...

- Zaščitna folija.
- Brusni papir.
- Barva.
- Čopič.
- Valjček za barvanje (z podaljškom) .
- Pladenj za pleskanje.
- Vedro.
- Lepilni trak
- Lestev

Korak #2: Očistite in zaščitite prostor

Vsakega kosa pohištva morda ne boste mogli odstraniti iz prostora, vseeno pa se potrudite, in premaknite kar se le da. V nadaljevanju preostale predmete pokrijte z zaščitno folijo ali pa jih enostavno prelepite s časopisom. 

Korak #3: Očistite stene

Z drugimi besedami - odstranite vse police, umetniška dela, uokvirjene fotografije in vse ostalo, kar se nahaja na vaših stenah. 

Ne pozabite odstraniti še žeblje in vijake, na katere so bili predmeti pritrjeni. Žeblje najenostavneje odstranite tako, da jih preprosto izvlečete z roko ali kladivom. Vijake pa lahko preprosto odvijete z izvijačem.

V tem trenutku je tudi čas, da odstranite pokrovčke na vseh stikalih in vtičnicah. 

Namig: Pokrovčke in vijake shranite v vrečko z zapiranjem, da jih med pleskanjem ne izgubite. 

Korak #4: Ravnanje sten

Po odstranitvi žebljev in vijakov, bodo v stenah ostale luknjice, katere bo potrebno »zakrpati«. Za zakrivanje lukenj uporabite lopatico in nož za nanos kita, katerega boste enakomerno nanesli okrog vsake luknje. Plast čimbolj zgladite, da odstranite odvečne količine kita. 

Ko bodo vse luknje poravnane, pustite, da se stene posušijo. Nato z brusnim papirjem zbrusite odvečne nanose tako, da popolnoma zgladite steno. 

Brušenje stene bo ustvarilo veliko prahu, zato zaprite vrata sobe, pokrijte pohištvo v bližini in stene obrišite z vlažno krpo, preden boste nadaljevali z delom. 

Korak #5: Zalepite robove

Za zaščito vrat, oken, vtičnic in stropa bo potrebno uporabiti papirnat lepilni trak. Lepilni trak zalepite na vsak rob in vogal sobe. Ko boste po barvanju odstranili trak, boste pridobili čiste in neokrnjene črte. Ta korak terja kar nekaj časa, vendar se je vredno potruditi, saj boste kasneje prihranili veliko časa pri čiščenju. 

Korak #6: Pleskanje stene s temeljno barvo

Sedaj je čas, da na steno nanesete temeljno barvo. Robove sten pobarvajte s čopičem, ostalo površino pa z valjčkom. 

Korak #7: Nanos glavne barve

Ko se temeljni premaz na stenah posuši, je čas za nanos barve. En sloj barve bo prekril nekaj površine, vendar sta pri pleskanju običajno potrebna vsaj dva sloja barve. Količina slojev je odvisna od vaših sten, in barve, ki jo uporabljate, zato boste sami najlažje ugotovili koliko slojev barve dejansko potrebujete. 

Korak #8: Čiščenje

Ko se nanešena barva posuši, najprej previdno odstranite ves lepilni trak in ga zavrzite. Nato odkrijte vse folije in jih prav tako zavrzite. Počistite tla, na katerih je verjetno še vedno nekaj brusnega prahu. Namestite še pokrovčke vtičnic in stikal ter previdno vrnite pohištvo na svoje mesto. 

Na koncu se pa le še naslonite, sprostite in uživajte v čudovitem novem prostoru, saj si to zaslužite.

Do naslednjič, 

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.