Kaj lahko v letu 2022 pričakujete na nepremičninskem trgu?

v

Pripravila: Mateja Voršič, vodja izobraževalnega centra in razvoja pri CENTURY 21 Slovenija


Naše nepremičninske posrednike iz vse Slovenije smo povprašali, kako ocenjujejo leto 2021 in kaj pričakujejo v letu 2022.

Dogajanje na nepremičninskem trgu na Štajerskem je povzel Boris Lajh, iz nepremičninske agencije CENTURY 21 Maribor City, iz Maribora...

Statistični urad je izdal oceno rasti vrednosti nepremičnin, za obdobje enega leta, med 2020 in enakim obdobjem 2021. Ta rast vrednosti kvadratnega metra, je v povprečju za Slovenijo 15%, a za Podravsko oz. Štajersko regijo, je procent rasti precej višji.

Najbolj se to odraža pri novogradnjah, kjer je opaziti rast cene kvadratnega metra iz 1.800 € na 2.300 € za kvadratni meter. Govorimo o stanovanjih v večstanovanjskih stavbah. Cene zazidljivih parcel in starejših hiš niso toliko višje.

Po naših opažanjih, cene zemljišč niso občutno zrasle, saj je pri zemljiščih treba upoštevati visok strošek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Enaka opažanja so pri eno in dvostanovanjskih hišah, kjer je pogosto potreben še precejšen vložek za obnovo in prilagoditev modernim standardom.

Število transakcij v primerjavi z letom 2020 se je povečalo za cca 15% v primerjavi z letom 2021 , a le zaradi krajših "lockdownov".

Glede povpraševanja je povedal...

"Vsi ljudje potrebujemo streho nad glavo, menjujejo se generacije, starejše se selijo v manjše nepremičnine, mlajše v večje... povpraševanje se ni nikoli ustavilo in se tudi kmalu ne bo. Stranke povprašujejo po vseh vrstah nepremičnin, še najbolj po novogradnjah, ki jih kronično primanjkuje in kot kaže, jih tudi v prihodnjih nekaj letih ne bo dovolj na trgu.''

O pričakovanjih za leto 2022, glede cen ugotavlja...

"Če vemo, da nepremičnin kronično primanjkuje, je po ekonomski logiki jasno, da cene ne bodo padle. Še več, napovedi politike in gospodarstva so inflacijska nihanja, dražitve obrestnih mer, plačevanje ležarin bankam. Nepremičnine so stabilna investicija, ki ohranja vrednost na srednji in dolgi rok.Posledica zgornjih napovedi je vedno večje povpraševanje in to po vseh vrstah nepremični.''

Glede splošne ocene nepremičninskega trga meni...

"Nepremičninski trg v Sloveniji je z nepremičninskim zakonom dobro urejen in varen za prodajalce in kupce. Nepremičninski posredniki moramo ugotoviti stvarno in pravno stanje vsake nepremičnine in zaščititi tako kupce kot prodajalce pred pravnimi posledicami, ki bi lahko nastale s pomanjkanjem urejene dokumentacije: gradbeno dovoljenje, neskladna gradnja, neurejeno lastništvo, podrejeni položaj kupca ali prodajalca... na žalost je zakonodaja urejena tako, da stranke, ki se najdejo na trgu same, same tudi odgovarjajo za nastale napake, saj ne furs in ne notarji ne preverjajo stvarnih in pravnih napak."

Tina Komotar iz nepremičninske agencije CENTURY 21 Novi dom, ki deluje na področju Celja in širše okolice je s poslovanjem in številom transakcij v letu 2021 zadovoljna.

Posel se širi, zaradi večjega povpraševanja iščejo še kakšnega nepremičninskega posrednika, ki bi okrepil ekipo.

Povpraševanje je veliko, saj je ponudbe s primernimi cenami premalo. Pravtako smo presenečeni, da včasih cene nimajo več taksnega vpliva pri odločitvi za nakup, zaradi premalo ponudbe so kupci na nek način primorani plačati več. Na našem območju opažamo največje povpraševanje po stanovanjih, povečalo pa se je tudi zanimanje za zazidljive parcele in bivalne vikende.

Zaradi premalo ponudbe v letu 2022 še vedno pričakujemo rahel dvig cen nepremičnin. Čeprav je težko napovedati, vendar menim, da ni pričakovati nikakršnih drastičnih sprememb na trgu nepremičnin.

Za področje Ljubljane in okolice ter Primorsko regijo, je oceno leta 2021 in napoved za leto 2022 podal Dušan Lazar lastnik agencij CENTURY 21 Emona in CENTURY 21 Primorska

Letošnje leto je bilo ponovno dobro in več ali manj normalno. Število transakcij se je tako v Ljubljani kot na obali povečalo za 30% in za toliko tudi prihodki.

Povpraševanje se konstantno povečuje in največ se išče stanovanja v cenovnem razponu od 200.000 € do 350.000 €, pa tudi hiše – vrstne, dvojčki in samostojne v cenovnem razponu od 350.000 € do 550.000 €.

Za leto 2022 pričakujem, da bodo cene še malo zrasle, a počasi, do konca leta za cca 5%

Prav tako pričakujem enako ali večje povpraševanje. Menim, da se bo interes za nakup povečal za cca. 20 %.

Na splošno ocenjujem da trg postaja bolj pregleden, cene so več ali manj stabilne in tudi ponudba je sedaj stabilna in realna, torej gradijo le gradbinci in obseg novogradenj je normalen in ni prehiter, torej ne pričakujem nepremičninskega balona.

Kaj se dogaja v Koroški regiji in kakše so napovedi nam je povedal Borut Ošlak, lastnik agencije CENTURY 21 Hestia Best...

V primerjavi z letom 2020 so se cene nepremičnin v letu 2021, v naši regiji zaradi velikega povečanja povpraševanja, ter dviga cen gradbenih materialov, dvignile za približno 10% prav tako pa v letu 2021 beležimo večje število transakcij in sicer za kar 30%.

Do sedaj je bilo povpraševanja po nepremičninah ogromno, predvsem po eno ali dvosobnih stanovanjih, ter zazidljivih stavbnih zemljiščih. v letu 2021 smo preko našega posredovanja prodali 40 novih stanovanj v soseski Ozare, ter 17 zazidljivih stavbnih zemljišč, kar je za našo regijo in agencijo velik dosežek.
Pričakovanja za leto 2022 glede cen: ''cene nepremičnin se v Koroški regiji še naprej višajo, predvsem zaradi infrastrukturnega razvoja regije, ter začetka gradnje 3. razvojne osi. Pričakujem da se bo v letu 2022 dvig cen umiril, ter se bodo cene nepremičnin ustalile.''

Glede povpraševanja: ''verjamem, da se bo povpraševanje v naši regiji zaradi pomanjkanja stanovanj še zviševalo. Več povpraševanj pa že sedaj zaznavamo po stanovanjskih hišah.''

Splošna ocena nepremičninskega trga:'' v letu 2021 smo zabeležili povečan obseg transakcij, predvsem zaradi napovedanih inflacij in padca vrednosti denarja. Še vedno so in tudi v prihodnje lahko zagotovo trdim, da bodo nepremičninske naložbe ene izmed najbolj varnih in donosnih naložb.''

Nepremičninski trg Gorenjske regije je prav tako živahen, oceno za leto 2021 in napoved za 2022 je podala nepremičninska posrednica Daša Perko, iz agencije CENTURY 21 Projekt...

Kar se tiče cen so resnično zelo, zelo zrasle. Statistike pravijo da na Gorenjskem v letu 2020 čez palec 20%. Sama bi po občutku rekla, da na lokacijah kot so Bled, Kranjska gora in Radovljica precej več, tudi do 50%. Zdi se, da vsi, ki imajo nekaj več sredstev na računih iščejo nepremičnine, v katere bi vložili in se tako izognili učinku inflacije. Eden od investitorjev mi je povedal, da se mu kljub rasti cen zdi varneje vlagati v nepremičnine, kot da sredstva ostanejo na računih.

Posledično se je povpraševanje zelo povečalo. Največje povpraševanje je po hišah s cenami do 250.000 €, 2-sobnih stanovanjih s cenami do 150.000 €, trosobnih stanovanjih s ceno okrog 200.000 € in zazidljivih parcelah s cenami do 100.000 €. Take nepremičnine je sedaj praktično nemogoče najti, kupcev pa je ogromno.

Pričakovanja za leto 2022, glede cen: ''Mislim, da je to zelo odvisno od makroekonomske situacije, višine inflacije in višine obrestnih mer. Trg je preplavljen z denarjem, v kolikor se to ne bo spremenilo bodo cene še rasle, v kolikor tega ne bo verjamem, da se bodo cene in evforija umirile, padca cen pa ne pričakujem."

Glede povpraševanja menim, če bodo makroekonomski kazalniki ostali taki kot so, da bo ostalo na podobni ravni kot letos.

Na splošno glede nepremičninskega trga bi rekla, da je trg vroč in da je čutiti evforijo, za katero pa verjamem ali pa vsaj upam, da se bo počasi polegla. Cene na top lokacijah bodo morda še rasle.

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.