Kaj se dogaja na trgu poslovnih nepremičnin v Sloveniji?

v

V zadnjih mesecih smo govorili o dogajanju na nepremičninskem trgu, v različnih regijah po Sloveniji. Povsod ugotavljamo, da je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah še vedno večje, kot je ponudba. Veliko je povpraševanje po novogradnjah, tako stanovanjih, kot hišah.

Kako pa je na področju poslovnih nepremičnin, nam je povedala Melanija Raišp, nepremičninska posrednica iz naše agencije CENTURY 21 Maribor City, ki večinoma posreduje v prometu s poslovnimi nepremičninami.

#1: Glede na splošno dogajanje na nepremičninskem trgu, kako bi opisala dogajanje na področju poslovnih nepremičnin. Je tudi v tem segmentu tako veliko povpraševanje po nakupu, oziroma ali je večje povpraševanje po najemu? In po katerih nepremičninah je največje povraševanje?

V segmentu poslovnih nepremičnin je dogajanje večinoma konstantno. V zadnjem letu smo beležili le upad pri najemih pisarniških prostorov zaradi dela od doma.

Povpraševanje zajema nakup zemljišč za industrijsko gradnjo do manjših poslovnih prostorov.

Najem je aktualen prav tako v vseh segmentih. Največ je povpraševanja po poslovnih prostorih med 50 in 300 m2 (pisarne) in večjih skladiščnih in proizvodnih prostorih.

#2: Je trenutna situacija in delo od doma, vplivalo na trg poslovnih nepremičnin? Meniš da bo to imelo daljnosežne posledice?

Kot sem že omenila, je bilo čutiti upad povpraševanja zlasti po pisarnah, vendar se povpraševanje ponovno povečuje . Novogradenj poslovnih stavb ni na pretek, obstoječe so na odličnih lokacijah v veliki meri zapolnjene, je pa še kar nekaj stavb, ki pričakujejo nove najemnike.

Le-ti  najemajo prostore v skladu s svojimi potrebami, kar pomeni večjo fleksibilnost – menjava za večje ali manjše prostore.

#3: Kako pa je s cenami poslovnih nepremičnin, če jih primerjaš z lanskim letom in kaj predvidevaš se bo zgodilo do konca tega leta?

Pri poslovnih nepremičninah ni takšnega porasta cen kot pri stanovanjskih in tudi ni pričakovati sprememb v letošnjem letu.

#4: Opažamo, da veliko kupcev nepremičnine kupuje kot investicijo, za kasnejšo oddajo. Kako je s poslovnimi nepremičninami, je tudi na tem področju povpraševanje po nakupu za kasnejšo oddajo?

Povpraševanje je po manjših enotah, na dobrih lokacijah.

#5: Meniš da so poslovne nepremičnine dobra naložba? Kakšen donos tovrstni investitorji pričakujejo?

Poslovne nepremičnine so dobra naložba kadar govorimo o frekventnih lokacijah, kjer se lahko pričakuje donosnost okoli 8%.

#6: Melanija - za konec - izmed vseh nepremičnin, ki jih "imaš" trenutno v posredovanju, kateri dve sta po tvojem mnenju najbolj "privlačni"?

Hm - težko vprašanje, ker so odkrito povedano vse nepremičnine za nekoga po svoje privlačne.

Če pa že moram izbrati, pa bi na prvem mestu bil 300 m2 velik poslovni prostor (pisarne) v Mariboru (KLIK), na drugo mesto pa bi dala 254,70 m2 velik poslovni prostor za storitve, ki se ravno tako nahaja v Mariboru (KLIK). 

.

.

V kolikor kupujete poslovno nepremičnino ali želite investirati v poslovne nepremičnine, se za več informacij in strokovni nasvet obrnite na Melanijo Raišp, melanija.raisp@c21.si,  031 360 190, CENTURY 21 Maribor City.

Pripravila: Mateja Voršič 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.