Kateri material izbrati za popolno teraso?

v

Če že dlje časa razmišljate, da bi zgradili teraso, potem vam je tale članek pisan na kožo. Predstavimo vam namreč nasvete za izgradnjo idilične terase, letne kuhinje ali jedilnice na prostem.

Za številne lastnike nepremičnin je terasa čaroben prostor. Prostor, kjer se lahko sprostimo, zabavamo, morda celo kuhamo. Vendar se popolna terasa ne postavi kar tako - sama od sebe. Da vam ustvarjanje tega popolnega kotička za oddih ne bo povzročalo sive lase, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam lahko bistveno olajšajo delo.

Pa začnimo...

Preden se odločite za stil in vrsto terase, najprej pomislite, kako želite, da celotna zadeva izgleda na koncu. Verjetno si že vsaj približno predstavljate kje se bo terasa nahajala, prav tako verjetno veste kakšna je približna velikost prostora, ki vam je na razpolago.

Zato improvizirajte...

Postavite stole na mesto, kjer ste si vse skupaj zamislili. Tako boste videli, ali so vaši načrti dejansko smiselni in predvsem uresničljivi. 

Vaša terasa namreč ne sme samo izpopolniti vašega doma, temveč mora tudi izboljšati vaš življenjski slog.

Če imate veliko prostora za izgradnjo terase, lahko celo razmislite o drznih kombinacijah materialov. Izberete lahko ne samo enega, temveč dva ali celo tri različne sloge. Z uporabo različnih materialov lahko na primer ustvarite navidezne obrobe, ki bodo vizualno ločile letno kuhinjo od kotička za počitek.

Ko si boste dokončno zamislili svojo idealno teraso, razmislite kateri materiali bi jo najbolje popestrili in oživeli. Poleg estetike seveda ne pozabite tudi na zahtevnost vzdrževanja ter s tem povezanimi stroški.

Tole so najpogostejši materiali za izgradnjo terase...

Beton

Betonska plošča je številka ena, saj je tovrstni material izredno kakovosten, ugoden, mogoče pa ga je celo pobarvati tako, da spominja na materiale iz višjega cenovnega razreda. Povrh tega pa se idealno obnese v našem podnebju, kjer temperature načeloma niso izredno nizke oziroma izredno visoke. 

Nasvet za gradnjo: standardna betonska plošča ima debelino 10 centimetrov. V kolikor nameravate na tej plošči postaviti težje predmete, kot je recimo kamin, pa vam priporočamo, da se pred betonažo posvetujete z gradbenim strokovnjakom, ki vam bo podal nasvete za boljšo nosilnost plošče.

Opeka

Opeke so na voljo v najrazličnejših barvah, kar bo vašo teraso ustvarilo toplo in privlačno. Opečnata terasa, ki nekako predstavlja »klasiko«, po navadi stane več kot beton. Ne samo z vidika materiala, temveč tudi z vidika dela, saj morajo gradbeni strokovnjaki vsako opeko ročno postaviti ter jo tudi ustrezno poravnati.

Če se odločite za večjo investicijo, lahko teraso oblikujete s poljubim številom vzorcev - od tradicionalne tekoče linije do raznih dodatkov s posebno teksturo privlačnostjo (npr. jekleni ali kovinski dodatki).

Nasvet za gradnjo: za izgradnjo terase so najboljša izbira trde opeke debeline med 3 in 5 centimetrov. Bodite pozorni, da boste opeko postavili na ravno površino, saj vam bodo v nasprotnem primeru nalivi uničili ves trud.

Tlakovci

Tlakovci, kateri so običajno izdelani iz cementa, trdega kamna ali kamnov, so med najbolj iskanimi materiali, saj so preprosti za namestitev. Pa tudi ugodni. Gre za material s katerimi boste verjetno najhitreje postavili teraso.

Ko se boste lotili gradnje s tlakovci ne pozabite na primerno podlago, sestavljeno iz vsaj sedem centimetrov peska ter trdnejšo in obstojnejšo obrobo (npr. betonski robniki, itd.)

Nasvet za gradnjo: Tlakovce lahko položite na suho tako, da jih na tesno pritrdite ali pa jih enakomerno namestite na malto. Če se terasa nahaja nad vodovodom je morda bolje, da se odločite za suho gradnjo, pri čemer boste tlakovce lažje odstranili.

Kamen

Ker se kamen lepo zlije z naravo, ga ljudje vedno bolj koristijo pri postavitvi terase. Ploščati, nepravilno oblikovani kamni dajejo občutek umirjenosti. Medtem, ko pravilne oblike - kot sta recimo granit in skrilavec - ustvarita formalno teraso, ki je primerna za katerokoli dvorišče.

Nasvet za gradnjo: Naravni kamen je izjemno trpežen za vsako teraso. V kolikor boste kamen položili tudi ob bazenu, izberite sorto katera ni drseča (npr. koralni kamen).

Ploščice

Keramične, steklene, porcelanaste in še kakšne ploščice ustvarjajo čudovite mozaične vzorce, ki bodo v vročih dneh osvežilno hladile vaše noge. Ker so ploščice tanke, zahtevajo predhodno izgradnjo betonske plošče.

Nasvet za gradnjo: Tudi če se odločite za polaganje ploščic na lastno pest, je dobro da vam pred tem gradbeni mojster ulije betonsko ploščo. Pri tem ne pozabite upoštevati, da niso vse ploščice primerne za zunanjo uporabo. Če želite, da bodo ploščice vzdržale vremenske razmere, morate vse materiale (ploščice, malto, maso) kupiti takšne, ki so primerni za zunanjo uporabo.

Drobljen kamen in pesek

Če niste ljubitelj kamnitih teras, je lahko drobcen kamen ali pesek za vas boljša izbira. Tako drobljen kamen kot pesek ponujata raznoliko barvno paleto ter teksture po nizkih cenah.

Pri tem boste morali ustvariti trden obod, da vam tovrstni ohlapni materiali ne pobegnejo.

Nasvet za gradnjo: Ko se spremenijo letni časi, sta lahko odpadlo listje ali sneg težko odstranljiva nadloga. Zato dobro premislite o svoji lokaciji in o podnebju samem. Če želite ohraniti tovrstni videz terase, se pripravite na osvežitev terase vsakih par let.

Je pa tako...

Pregovor »vsake oči imajo svojega malarja«, velja tudi pri izbiri materialov za izgradnjo terase.

Zatorej izberite materiale, ki so vam všeč, saj se boste tako lahko vsak dan znova sprostili na svoji sončni terasi.

Se beremo naprej prihodnjič, 

Ekipa CENTURY 21 

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.