Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

v

Veliko ljudem se zdi najem notranjega oblikovalca potrata denarja, zato raje vzamejo stvari v svoje roke. Ste tudi vi med njimi? V tem članku vam bomo predstavili notranjega oblikovalca tudi iz drugega zornega kota ter vam predstavili zakaj ga je smiselno najeti in kako bo to vplivalo na vaše vsakodnevno bivanje.

Notranji oblikovalec

Če začnemo z vprašanjem: kdo sploh je notranji oblikovalec? Notranji oblikovalec je strokovnjak s področja načrtovanja bivalnih in poslovnih prostorov. Notranji oblikovalec si prizadeva, da bo prostor funkcionalen, estetsko dovršen, harmoničen in da bo omogočal enostavno premikanje po prostoru. Notranje oblikovanje je namreč kompleksen proces, ki stremi k logični in funkcionalni razporeditvi prostorov, estetskih vrednosti, ergonomije in vsesplošne funkcionalnosti vsakega objekta. Po drugi strani je notranje oblikovanje tudi subjektivno dovršeno, saj se skuša prilagoditi in uskladiti z željami in potrebami naročnikov.

Dilema

Pred renovacijo doma in ob novogradnji se marsikomu postavi dilema ali investirati v notranje oblikovanje ali se tega raje lotiti po svoje. Tako kot vsaka stvar ima tudi notranje oblikovanje svoje prednosti in slabosti. Vendar bi vas želeli opozoriti, da znanje in izkušnje notranjega oblikovalca pogosto presegajo stroške storitve. Ves nepotreben stres, ki se vam pojavi zaradi obiskov salonov, izbire pohištva, kombiniranja barv, pomanjkanja časa in podobo vam lahko zmanjša notranji oblikovalec.

Zakaj najeti notranjega oblikovalca?

Ker ljudje preživimo več kot 80% svojega časa v zaprtih prostorih, je zelo pomembno, da se v njih dobro počutimo. Dobro počutje pa lahko dosežemo med drugim tudi s pravilno razvrstitvijo prostora.

Kako izbrati pravega notranjega oblikovalca?

Oblikovalca lahko izberete na podlagi priporočil sorodnikov, prijateljev in znancev. Pobrskate lahko po spletu in pregledate tudi mnenja drugih naročnikov. Večina oblikovalcev pa nudi tudi brezplačne posvete in obiske na domu, tako da ga lahko spoznate tudi v živo in ocenite, ali je primeren za oblikovanje vašega doma.

Usklajevanje želja

Na začetku vam bo notranji oblikovalec predstavil svoje vizije in nakazal v katero smer se bo oblikovanje odvijalo. Ker pa so oblikovalci tudi odprti za raznolike možnosti, mu lahko predlagate tudi svoje ideje in zamisli. Tako boste z oblikovalcem prišli do skupne točke, kaj je za vaš dom najprimernejše in najuporabnejše.

Sam svoj mojster

V kolikor spadate med domače mojstre in ljudi s spretnimi rokami, vam prav tako lahko na pomoč priskoči notranji oblikovalec, ter vam izdela zgolj načrt prenove, prenovo pa lahko izvedete sami ter s tem v projekt vložite tudi svoje delo. Če pa zaupate svojemu občutku za oblikovanje in estetiko, se seveda prenove lahko lotite tudi sami. S čemer boste seveda tudi prihranili nekaj denarja.

Zaključek

Notranji oblikovalec je dobra izbira, če bi radi prihranili stres in vznemirjenje. V kolikor vaš proračun dovoljuje, da najamete notranjega oblikovalca, je to najboljša odločitev, ki jo lahko naredite za kakovostno načrtovanje vašega bivalnega prostora. V nasprotnem primeru pa poskrbite, da se boste v svojem domu počutili najboljše. Naj vam naši nasveti pomagajo izbrati najboljšo rešitev za vaš dom.

 

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki trenutno veljajo ter posledično zmanjšanim socialnim stikom, še vedno obstaja način za varno gibanje. Čeprav se je življenje že pred časom ustavilo in je bilo nešteto dogodkov prestavljenih ali celo ukinjenih, so med nami posamezniki, ki svojo selitev načrtjujejo že dlje časa ter morda nimajo možnosti za prestavitev selitve (npr. ne morejo podaljšati svojih najemnih pogodb). Zato tem posameznikom ne preostane drugega, kot da selitev izpeljejo kot je bilo načrtovano.

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Zadnje tedne, od kar se je življenje v Sloveniji obrnilo na glavo se marsikdo sprašuje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem. Ne glede na to v katero skupino spadate vam razkrivamo, kaj se v resnici dogaja na nepremičninskem trgu in kakšni so obeti za prihodnost.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.