9 praktičnih nasvetov za lažjo organizacijo vašega doma...

v

Z organizacijo vašega doma boste definitivno poskrbeli za boljši nadzor, hkrati pa se tudi znebili vsakodnevnega stresa zaradi zamudnega iskanja. Posledično se boste lahko sprostili ter osredotočili na svoje počutje ter doseganje svojih vsakodnevnih ciljev. Če boste sledili nasvetom v tem člankom, boste svoj dom garantirano lahko organizirali hitro in enostavno.

#1: Garaža

Garaža je prostor, kjer se znajdejo praktično vsi predmeti. Zato vam predlagamo, da z organizacijo pričnete v garažnem prostoru, saj je to eno najbolj naloženih mest v vaši hiši. Predstavljajte si, da pridete v svojo garažo in že s prvim pogledom najdete predmet, ki ga potrebujete. Da, tudi to je mogoče. 

Za vas smo poiskali način, ki je preprost, poceni ter hitro izvedljiv. Na steno obesite plošče z luknjami, v katere lahko zataknete kavlje na katere boste obesili orodje. Z alkoholnim flumastrom narišite obris okoli vsakega orodja, kateremu želite določiti svoje mesto. Tak sistem organizacije orodja bo poskrbel, da boste vedno organizirani, hkrati pa vas bo opozarjal ko bo kakšen kos orodja manjkal. Ta sistem organizacije bo pomagal tudi drugim družinskim članom, da bodo lahko stvari pospravili na svoja mesta, saj bo manjkajoči obris takoj vsakemu padel v oči. 

#2: Prihranite čas pri pranju perila

Se vam zdi, da vam pranje perila in pospravljanje le tega vzame veliko časa? Za vas imamo način, ki vam bo prihranil nekaj minut. Namesto tega, da po vsakem pranju iščete lastnika tiste ene nogavice, vam priporočamo, da ima vsak družinski član svoj koš za perilo. Nanje lahko označite imena družinskih članov. S tem boste dosegli, da ne boste po vsakem pranju iskali lastnika vsakega kosa perila. 

Za vas imamo še alternativni način. Ko boste končali s pranjem perila, le tega ne postavite na stopnišče ali v dnevno sobo, temveč posameznega družinskega člana pokličite v pralni prostor, kjer naj vzame in odnese svoje kose čistega perila. Tudi s tem načinom boste prihranili čas in ohranili dobro voljo. 

#3: Čarobni triki v kuhinji

Kuhinja je središče doma večine gospodinjstev. To je prostor, kjer družinski člani ali sostanovalci kuhajo večkrat na dan. V kuhinji pa ne samo da kuhamo, ampak tudi odpiramo pošto, beremo, uporabljamo prenosnike in tablice. Ker se v kuhinji dogaja toliko različnih dejavnosti, je pametno ustvariti ločene kotičke za vsako od teh dejavnosti.

Organizacijo predmetov v kuhinji pa lahko dosežemo z uporabo košaric. Vsaka košarica naj ima svojo vsebino – začimbe, pošta, jedilni pribor itd. S tem načinom boste lažje organizirali kuhinjo ter zmanjšali vsakodnevno iskanje predmetov. 

#4: Pametni pišejo

Ne glede na to ali živite v enoosebnem gospodinjstvu ali ste petčlanska družina, vam lahko pisan gospodinjski priročnik reši dom ali celo življenje. Vzemite zvezek in vanj zberite vse pomembne informacije. Za začetek si zabeležite informacije za stike v sili ter druge pomembne podatke kot so ime vašega veterinarja, šolski seznam, alarmne kode, odmerke zdravil za vašega otroka, ime skrbnika vašega očeta ter kje je zapiralni ventil vašega doma. Ko boste urejali dom in našli še več informacij, jih lahko kadarkoli pripišete v priročnik. 

#5: Polnilci

Veliko ljudi vsakodnevno išče polnilec od mobilnega telefona, polnilec od iPada, spominske kartice ter USB ključke, ki so raztrošeni po celi hiši. Rešitev: organizirate lahko polnilno postajo na kateri lahko imate vse potrebne kable na enem mestu. Druga rešitev je, da vse elektronske predmete in kable shranjujete vedno v enem in istem kotičku. 

#6: Otroške igrače

Ne glede na to ali ste novopečeni starši ali že izkušeni stari starši, je organizacija in pospravljanje igrač vsakodnevni podvig. Naloga »pospravljanje za seboj« je veščina, ki se je otrok lahko nauči in je zelo pomembna za nadaljnjo učenje odgovornosti otrok, ko odrastejo v najstnike ter tudi v odraslega samostojnega človeka. Pospravljanje igrač je lahko tudi zabavno. 

Tukaj je način, s katerim lahko motivirate otroka za pospravljanje igrač. Uporabite pisane košare za igrače ter vsako posodico označite za eno vrsto igrač - na primer: glasbila, avtomobili, lutke, družabne igre ter lego kocke. Da bo še lažje, poiščite slikice v revijah ali na spletu in jih nalepite na posamezno košaro. Če boste v eni izmed košar shranjevali razne živali, na sprednjo stran košare pritrdite ujemajočo se fotografijo. Košar naj ne bo preveč, le te pa naj bodo velike in lahko dostopne. 

#7: Omare 

Nepospravljene omare in velike gore čistega in umazanega perila, vam lahko kratijo čas za še tako dragocen počitek. Ko je omara pospravljena in urejena, z lahkoto najdete najljubši kos oblačila ko ga potrebujete. Tukaj je način, kako omaro pospraviti: najprej počistimo tla, da se bomo lahko premikali. Nato iz omare izvlečemo vse kose oblačil. V omaro zložite samo tisto, kar vam ustreza, kar je brez madežev in ne potrebuje popravila. 

#8: Otroške omare 

Za organizacijo otroških oblačil ni boljšega načina kot so obešalniki. Vsak obešalnik naj predstavlja dan v tednu. Tako lahko otroku nastavite oblačila za cel teden naprej, brez jutranjega kreganja kaj bo oblekel. 

#9: Toaletni pripomočki 

Nekatere kopalnice so majhne in je v njih prostor le za vaš najljubši šampon, krtačo za lase ter zobno pasto. Prostora za predale, omare in regale pa žal ni. Če to opisuje vašo kopalnico, vam priporočamo, da toaletno torbico napolnite z vsemi kozmetični pripomočki, ki jih potrebujete ter to torbico vedno nosite sabo v in iz kopalnice. Takšno torbico naj ima vsak družinski član. Kopalnica bo na tak način organizirana ter po vsakem obisku samodejno pospravljena. 

Tako...

To je bilo nekaj trikov iz naše strani.

Upamo da bodo poskrbeli za lažjo organizacijo.

Do naslednjič, 

Ekipa CENTURY 21

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.