Želite postati nepremičninski posrednik? Tole so pogoji, ki jih morate izpolnjevati...

v

Nepremičninski posrednik je v Zakonu o nepremičninskem posredovanju definiran kot fizična oseba, ki za nepremičninsko družbo opravlja posle posredovanja. Te posle opravlja bodisi na podlagi pogodbe o zaposlitvi bodisi drugi pravni podlagi. Nepremičninski posrednik mora imeti pridobljeno licenco pristojnega ministrstva za opravljanje poslov posredovanja in mora biti vpisan v imenik nepremičninskih posrednikov pri pristojnem ministrstvu. Pa si poglejmo pot do nepremičninskega posrednika in zanimivosti na tej poti.

Kdo je lahko nepremičninski posrednik? 

Že na začetku se pojavi zanimivo razlikovanje glede na državljanstvo posameznikov, ki si želijo postati nepremičninski posredniki. Tako Zakon o nepremičninskem posredovanju razlikuje pogoje za nepremičninskega posrednika za državljane Republike Slovenije in državljane držav pogodbenic ali tretjih držav. 

Pogoji, ki jih mora izpolniti državljan Republike Slovenije

Državljan Republike Slovenije lahko opravlja posle posredovanja v prometu z nepremičninami z dnem, ko pridobi status nepremičninskega posrednika. Zahtevo za pridobitev statuta nepremičninskega posrednika mora posameznik vložiti pri Ministrstvu za okolje in prostor na za to predvidenem obrazcu.

Podlaga za pridobitev statusa nepremičninskega posrednika je certifikat o nacionalni poklicni kvalifikacijiposrednik za nepremičninske posle ter potrdilo iz kazenske evidence, da posameznik ni bil pravnomočno nepogojno obsojen za kaznivo dejanje zoper premoženje oz. gospodarstvo na zaporno kazen več kot tri mesece. Status nepremičninskega posrednika posameznik pridobi z dnem vpisa v imenik nepremičninskih posrednikov.

Pogoji, ki jih mora izpolniti državljan države pogodbenice ali tretje države

Te pogoje ureja 7.a člen Zakona o nepremičninskem posredovanju in določa, da mora državljan države pogodbenice ali tretje države za trajno ali občasno opravljanje reguliranega poklica v Republiki Sloveniji priložiti dokazila, predpisana z zakonom, ki ureja postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav članic EU / tretjih držav.

Z odločbo o priznanju poklicne kvalifikacije se državljanu države pogodbenice ali tretje države v Republiki Sloveniji prizna pravica opravljati reguliran poklic nepremičninskega posrednika, za katerega je usposobljen v državi pogodbenici, če je pridobljena poklicna kvalifikacija v državi pogodbenici primerljiva s poklicno kvalifikacijo, ki jo za opravljanje tega poklica zahtevajo predpisi Republike Slovenije. 

Če državljan države pogodbenice ali tretje države ni pridobil poklicne kvalifikacije ali ta ne ustreza zahtevam predpisov Republike Slovenije, pristojno ministrstvo v skladu z zakonom o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij pozove posameznika z začasno odločbo, da opravi preverjanje znanja ali se usposobi v prilagoditvenem obdobju. Po uspešno opravljenem prilagoditvenem obdobju izda nepremičninska družba potrdilo o opravljenem usposabljanju.

Državljan države pogodbenice ali tretje države pridobi status nepremičninskega posrednika z dnem vpisa v imenik nepremičninskih posrednikov na podlagi dokončne odločbe o priznanju poklicne kvalifikacije posrednik za nepremičnine v Republiki Sloveniji ali odločbe o pravici posameznika, da občasno opravlja posle posredovanja v prometu z nepremičninami v Republiki Sloveniji, če ni bil pravnomočno nepogojno obsojen za kaznivo dejanje zoper premoženje oziroma gospodarstvo na kazen zapora več kot tri mesece v državi, katere državljan je.

Dopolnilno usposabljanje nepremičninskega posrednika 

Zakon o nepremičninskem posredovanju v 8. členu določa, da se je nepremičninski posrednik dolžan dopolnilno usposabljati vsakih pet let. Po končanem dopolnilnem usposabljanju se vsakemu udeležencu izda potrdilo o udeležbi, katerega mora udeleženec ali izobraževana ustanova dostaviti na Ministrstvo za okolje in prostor v roku 8 dni od končanega usposabljanja. 

V primeru, da se nepremičninski posrednik ne bi udeležil dopolnilnega usposabljanja, se mu odvzame licenco ter se ga začasno izbriše iz imenika nepremičninskih posrednikov, s čimer začasno izgubi status nepremičninskega posrednika, kljub trajnemu vpisu v imenik nepremičninskih posrednikov. Ta status pa se mu vrne, ko Ministrstvo za okolje in prostor prejme dokazilo o opravljenem dopolnilnem usposabljanju. 

Zanimivost: Imenik nepremičninskih posrednikov 

Imenik nepremičninskih posrednikov vodi Ministrstvo za okolje in prostor. Imenik je javno dostopen na spletni strani ministrstva (KLIK), z namenom varstva potrošnikov. V imeniku so navedena imena in priimki nepremičninskih posrednikov, državljanstvo, trajnost licence in nepremičninska družba za katero nepremičninski posrednik deluje.

Ministrstvo izda vsakemu posamezniku, ki je vpisan v imenik nepremičninskih posrednikov, licenco za opravljanje poslov posredovanja v prometu z nepremičninami in izkaznico nepremičninskega posrednika.

Skozi članek smo vam predstavili pot do nepremičninskega posrednika in določene zanimivosti, za katere morda niste vedeli.

V kolikor pa vas zanima, kaj nepremičninskim posrednikom omogočamo pri CENTURY 21 in koga točno iščemo, pa odlikajte na spodnjo povezavo in si preberite več... 

https://www.c21agent.si/sl/

Do naslednjič, 

Ekipa CENTURY 21 

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.