Ste v letu 2022 oddajali nepremičnino? Ne pozabite oddati napoved za odmero dohodnine...

v

Lastniki nepremičnin, ki ste preteklo leto nepremičnino oddali v dolgoročni najem, ne pozabite na napoved davka, ki ga morate plačati za lansko leto.

Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz naslova oddajanja premoženja v najem, ki je dokončni davek, na katerega drugi dohodki ne vplivajo, je treba oddati na finančno upravo, najkasneje do 28. februarja.

Velja za vse, ki so lani svojo nepremičnino oddajali stalnim najemnikom, (posameznikom, družinam, študentom.

Ne velja za oddajo turistom ali pravnim osebam.

Napoved oddajo tudi posamezniki, ki nepremičnine ali premičnine oddajajo v tujini. Davčno osnovo si znižajo za višino davkov, ki so jih iz tega naslova že plačali v tujini, kar med drugim pomeni, da so napoved morali oddati tudi tam. Če so v tujini plačali več davka, kot bi ga plačali v Sloveniji, jim vračilo ne pripada.

Izpolnjen obrazec lahko oddate elektronsko prek portala eDavki z digitalnim potrdilom ali pa se registrirate z uporabniškim imenom in geslom. Natisnjen obrazec pa lahko oddate po pošti ali osebno na katerikoli finančni urad.

Normirani ali dejanski stroški

Dohodnina se izračuna in plača od davčne osnove, ki je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % (15 % za leti 2020 in 2021, prej 10 %) od doseženega dohodka, po stopnji 25 % od davčnega leta 2023 dalje (15 % za leto 2022, 27,5 % za leti 2020 in 2021, prej 25 %).

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem se za leto 2022 obdavčuje po 15 odstotni stopnji od davčne osnove.

Davčna osnova je dosežen dohodek, ki se od 1. 1. 2022 zniža za normirane stroške v višini 10 odstotkov.

Namesto normiranih stroškov lahko zavezanec za znižanje davčne osnove uveljavlja tudi dejanske stroške, za vzdrževanje premoženja in stroške ki povečajo vrednost premoženja ali izboljšajo uporabo. Recimo menjava oken, obnova fasade, strehe, menjava ogrevalnega vira,… Dejanske stroške zavezanec dokazuje z ustreznimi računi, ki jih priloži napovedi.

Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se šteje za dokončen davek in se ne všteva v letno dohodninsko osnovo.

Za več informacij se obrnite na naše nepremičninske posrednike po vsej Sloveniji.

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.