Zakaj bi bilo v naslednjih mesecih pametno kupiti nepremičnino?

v

Če razmišljate o nakupu stanovanja ali hiše in vas skrbi, ali bo ob visokih cenah sploh možno uresničiti vaše sanje, naj vas pomirimo…

V tem članku izveste, zakaj se vam kljub podražitvi materialov, inflaciji in z njo seveda tudi še dodatnemu dvigu cen nepremičnin v prihodnosti, še vedno splača opraviti nakup stanovanja ali hiše.

Pravzaprav je trenutno verjetno eden izmed perfektnih trenutkov, da naredite naslednji korak.

Naj vam razložimo, zakaj menimo tako…

Stanje nepremičninskega trga v zadnjih štirih letih zaznava občutne podražitve, ki smo jih opazili vsi.

Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije v poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje leta 2021, je podražitev izstopala predvsem pri stanovanjih v večstanovanjskih stavbah v večjih mestih (z izjemo Ljubljane).

Za lažjo predstavo: cene stanovanj v Kopru, Kranju, Celju in Mariboru so poskočile za kar 10-12%, v Ljubljani pa (že na “podlago” dviga cen iz leta 2018 za 15%) še za dodatnih 6% v prvem polletju leta 2021.

Kar je zanimivo, pa je to, da se kljub občutni rasti vrednosti nepremičnin povpraševanje ni kaj dosti ustavilo.

To potrjuje tudi podatek Geodetske uprave Republike Slovenije v poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje leta 2021, kjer so ugotovili, da je povpraševanje v primerjavi z drugim polletjem leta 2020 padlo le za slabe 3%. (vir).

In ko smo že pri podatkih - na Statističnem uradu Republike Slovenije napovedujejo tudi 6,9% inflacijo, kar bo zagotovo imelo posledice tudi na nepremičninskem trgu. (vir)

Zakaj je torej ravno zdaj pravi čas za nakup, če pa beležimo skoraj rekordno inflacijo?

 

Odgovor je pravzaprav čisto preprost.

Z letno stopnjo rasti cen, se bodo verjetno še naprej vztrajno višale tudi vrednosti nepremičnin.

In četudi ste zdaj v dvomih - kupiti ali ne - trenutno so cene še vedno veliko bolj dostopne kot pa predvidevamo, da bodo čez 6, 12 ali 24 mesecev.

Edina razlika je torej le v tem, da če se za nakup nepremičnine odločite zdaj, boste v primeru, da nepremičnino kasneje prodate, verjetno zaslužili več, kot pa bi, če bi nakup opravili čez 12 mesecev.

Glede na vse, kar se je dogajalo v preteklih letih, ni nobenega strahu, da se nepremičnine tudi v naslednjih 5 letih ne bi prodajale kot za med…

Kako pa je s pogoji za pridobitev kredita?


Strinjamo se, da časi niso ravno rožnati - ampak skoraj zagotovo lahko najdete način, da pridobite sredstva za nakup nepremičnine.

Kako?

Banke in pogoji se med seboj druga od druge razlikujejo, zato vam predlagamo, da zanimanje za stanovanjski (ali potrošniški) kredit pošljete na čim več različnih bank.

Le-te vam bodo poslale pogoje, preverile vašo kreditno sposobnost ter možnosti velikosti kredita, obrestne mere, mesečnega obroka odplačevanja in vsega ostalega kar sodi zraven.

Super novica je vsekakor tudi ta, da se je Banka Slovenije zaradi naraščujočega tveganja za finančno stabilnost (ki izhaja iz nepremičninskega trga) odločila, da zrahlja pogoje za pridobitev kredita.

To pomeni, da bodo banke imele bolj proste roke pri presoji, komu odobriti kredit.

Z julijem 2022 bodo tako banke lahko zagotovile kreditna posojila tudi tistim komitentom, ki jim po plačilu mesečnega obroka ostane manj od predpisanega zneska (to je seštevek 76% bruto minimalne plače in zneska za vzdrževane družinske člane).

Če boste torej v teh časih iskali ustrezen kredit, vam svetujemo, da vaše povpraševanje pošljete na čim več razpoložljivih bank, saj boste tako imeli večje možnosti tako za pridobitev kredita kot tudi za pridobitev najbolj ugodnega in vam dostopnega kredita.

Želimo vam uspešen lov na vašo sanjsko nepremičnino!

Če želite, da vam pri tem pomamo mi, pa ste seveda vabljeni, da nas kontaktirate in skupaj bomo pogledali, kaj se da narediti.

Do naslednjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija


Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.