Kdo je odgovoren za težave v najemniškem stanovanju?

v

Ena izmed glavnih prednosti najemniškega stanovanja, je zagotovo ta, da ni potrebno skrbeti za vzdrževanje in draga popravila. Ko se kakšna stvar pokvari, je potrebno poklicati le lastnika. Ampak ali veste, kaj vse zajema njegova dolžnost? Kaj storiti v primeru, če najemodajalec noče opraviti popravila? Preberite si najpogostejša vprašanja in odgovore v zvezi z najemnim razmerjem.

#1: Voda in plesen

Ena pogostejših težav, ki se pojavlja v vlažnih prostorih je plesen. Načeloma plesen ne povzroča hudih zdravstvenih težav, vendar pa vseeno lahko negativno vpliva na vaša dihala, povzroča glavobole ter izzove alergijske reakcije. 

Točno zato je v teh primerih najboljše, da od najemodajalca zahtevate, da plesen čim prej odstrani. 

Stanovanjski zakon sicer ne določa, da je za odstranitev plesni odgovoren najemodajalec. Vendar pa je v 92. členu določeno, da mora najemodajalec najemniku omogočati normalno uporabo stanovanja. Če menite, da vam normalna uporaba stanovanja ni omogočena, lahko predlagate, da stanovanjska inšpekcija lastniku stanovanja odredi izvedbo del, ki so potrebna za normalno uporabo, torej v danem primeru odstranitev plesni. 

Preden boste pozvali najemodajalca k odstranitvi ter pozneje tudi stanovanjsko inšpekcijo na odreditev del, vam priporočamo, da se prepričate, da sami dovolj dobro skrbite za stanovanje. To pomeni, da redno zračite stanovanje. Poskušajte ugotoviti kaj je vzrok nastale plesni, morda vam pušča streha, morda teče skozi okno ali je vodovodna napeljava poškodovana. Če vira ne boste ugotovili, se bo tudi po odstranitvi plesen spet vrnila. 

#2: Polomljeni aparati

Vaš najemodajalec je odgovoren za vzdrževanje naprav, ki so v stanovanju. Tako mora zagotavljati preventivno vzdrževanje, npr. zamenjavo dotrajanih cevi ali servis klimatske naprave. 

Če ste prinesli s seboj lastne aparate npr. mikrovalovno pečico, pralni in sušilni stroj, hladilnik ipd. ste seveda sami odgovorni za popravilo teh stvari. 

Morda je najpomembnejša naprava, za katero je odgovoren vaš najemodajalec kurilna peč. Najemodajalec mora poskrbeti za primerno ogrevanje, zato v kolikor se vam pojavljajo težave z ogrevanjem se vsekakor obrnite na svojega najemodajalca. 

#3: Škodljivci

Kot zanimivost želimo izpostaviti, da so škodljivci v različnih državah odgovornost različnih strank, včasih mora za njih poskrbeti najemodajalec, spet v drugih primerih pa najemnik. Mi vam priporočamo, da o pojavu škodljivcev obvestite najemodajalca, vendar jih boste najverjetneje morali odstraniti sami. Kar pa nenazadnje danes ni problem, saj na trgu obstaja veliko število najrazličnejših insekticidov. 

#4: Kaj če moj najemodajalec ne želi sodelovati? 

V idealnem svetu bo vaš najemodajalec vsako težavo brez problema pravočasno odpravil. Toda v resničnem svetu, na žalost velikokrat ni tako in kaj hitro lahko naletimo na težave in prepire. 

Podajamo vam nekaj nasvetov, kako hitro in popolnoma rešiti težave z najemodajalcem: 

Najemodajalcu sporočite vsako težavo, naj bo še tako majhna. Morda se vam tisto puščanje vode pod umivalnikom vaše kopalnice zdi nepomembno, vendar se stvari lahko hitro obrnejo in se začnejo resne težave s plesnijo. Vedno obvestite najemodajalca o težavah takoj, in ne še le ko se stvari bistveno poslabšajo.

- Preberite vašo najemno pogodbo! Vi jo zagotovo ste (upamo), še preden ste jo podpisali. Če se srečujete s težavami, da najemodajalec ne želi opraviti popravil, najemno pogodbo preberite še enkrat. Ali je to popravilo zajeto v najemodajalčevo odgovornost?

- Vsako vašo zahtevo za popravilo podajte pisno. Zahtev ne postavljajte ustno. Zakaj? Zato, da boste vedno imeli dokaz in sledljivost o vaših dopisih in zahtevah.

- Vedno imejte svoje stanovanje zavarovano. To je cenovno dostopna rešitev za zaščito vaših stvari v primeru škodnega dogodka, ki jo povzroči najemodajalčeva malomarnost in številne druge težave. Dandanes lahko zavarovanje sklenete celo preko spleta.

- Če se vaš najemodajalec nikakor ne želi ukvarjati s popravili, vam priporočamo, da se obrnete na nepremičninskega strokovnjaka.

Tako...

Upamo, da vam je tale članek pomagal in razjasnil kakšno dilemo. 

Do naslednjič, 

Ekipa CENTURY 21 

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.