3 praktični nasveti pri selitvi v manjše stanovanje...

v

V primeru, da se boste v kratkem selili v manjše stanovanje, vam bodo ti zbrani nasveti pomagali ohranjati vaše spomine na sedanji dom ter zmanjšati nered v novem domu.

Selitev v nov dom ima pogosto grenko sladek priokus. Po eni strani se veselite spremembe, vendar vam je po drugi strani težko zapustiti sedanji dom, ki je verjetno poln spominov. Selitev v manjše stanovanje je seveda še toliko težja, saj manjši prostori pomenijo, da enostavno ne boste imeli prostora za vse vaše stvari.

Vendar je zmanjšanje števila predmetov lahko tudi dobra priložnost za osvežitev in nov začetek. Če se boste znebili nereda, boste lahko nov dom opremili s stvarmi, ki jih res potrebujete in ki so vam zares všeč. Ravno to bo pa pripomoglo k temu, da se boste v novem stanovanju počutili zares udobno. 

Tukaj so trije koraki za zmanjševanje števila nepotrebnih reči, ne da bi pri tem morali žrtvovati vaše najljubše kose.

#1: Naredite načrt

Pojdite v novo stanovanje in izmerite velikost prostorov. To vam naj bo vodilo, koliko reči lahko vzamete s seboj. Pri tem je boljše, da prostor podcenjujete kot precenjujete.

Ko se boste odločili, kaj boste obdržali in vzeli s seboj, prostore urejajte postopoma. Selitev pomeni precejšnje delo in ni vam treba opraviti vsega naenkrat. 

Vsekakor je pametno najprej poskrbeti za pohištvo. Če se selite iz večjega stanovanja v manjše, se boste morali sprijazniti, da vsega ne boste mogli vzeti s seboj. V kolikor ni prostora, pač ne boste mogli s seboj vzeti tistega ogromnega knjižnega regala ali sedežne garniture.

#2: Razvrščanje

Je to res nujno potrebno? 

To je vprašanje s pomočjo katerega se prepričajte ali boste sploh kdaj uporabili določen predmet. Splošno načelo je, če stvari niste uporabljali v zadnjem letu, jih verjetno ne boste nikoli.

Znebite se tudi podvojenih stvari. Če imate več džezev za pripravo kave ali več jedilnih servisov, vzemite samo enega, saj več kot enega ne morete uporabljati naenkrat.

Ko razvrščate predmete, si uredite dva kupčka z DA ali NE. Vmesne možnosti ni. S tem se boste prisilili, da boste stvar za katero niste prepričani ali jo potrebujete ali ne avtomatsko razvrstili pod NE.

Pri kupčku z NE, razmislite tudi o tem ali so te stvari še uporabne ali ne. Če menite, da so primerni za nadaljnjo uporabo jih lahko podarite nekomu, ki jih res potrebuje in jih bo zagotovo vesel.

Vam ljube predmete lahko podarite prijateljem in sorodnikom, ostale pa lahko tudi prodate preko spletnih portalov z rabljenimi kosi. Lahko pa se tudi odločite, da boste predmete podarili dobrodelnim organizacijam. Vse poškodovane in obrabljene predmete pa brez razmisleka odvrzite v koš ali na odlagališče za smeti. 

#3: Ohranite spomine

Foto albumi lahko zavzamejo veliko prostora, katerega v vašem novem stanovanju ne bo na pretek. Če resnično ne gre drugače, potem vam predlagamo, da naredite vsaj manjšo selekcijo in s seboj vzamete albume, brez katerih skoraj "ne bi mogli živeti. 

Na srečo pa lahko dandanes fotografije shranjujete tudi v digitalni obliki - tako boste prihranili prostor in jih tudi lažje delili s svojimi sorodniki in prijatelji. Za vse digitalne fotografije pa lahko uporabite tudi digitalni okvir in uživate v vseh svojih najljubših fotografijah v diaprojekciji ali pa ustvarite ohranjevalnik zaslona za TV /računalnik s fotografijami.

Fotografirajte predmete, ki vam vzbujajo lepe spomine, vendar za njih nimate več prostora. Na spomine se lahko ozrete tudi tako, da predmetov dejansko ne hranite, ampak pogledate fotografije teh predmetov.

Če želite, da vaše dragocenosti ostanejo v dobrih rokah jih predajte svojim otrokom, vnukom ali bližnjim prijateljem. Darilo jim bo zagotovo všeč, vi pa boste še naprej uživali ob pogledu na vam ljube predmete.

Druga možnost je, da starim predmetom povrnete življenje. Če radi ustvarjate, so lahko predmeti kot so stare video kasete, pisma in fotografije lahko vaša inspiracija za pisanje vašega življenjepisa.

Skratka...

Zmanjševanje števila predmetov je čustven proces.

Tekom selitve boste verjetno našli predmete, ki jih niste videli že leta in leta in posledično se boste morali odločiti kaj z njimi storiti. Pustite si nekaj časa, da si prikličete spomine ter se nato odločite. Pri tem ne pozabite na svoje prostorske omejitve. S seboj vzamite le tisto, kar vam je resnično dragoceno in brez česa ne morete živeti. 

Zapomnite si: selitev v manjše stanovanje vam daje dvojni nov začetek...

Prvi vam bo podaril novo življenje na novem kraju in prostoru, drugi pa bo pripomogel k sortiranju predmetov tako, da boste obdržali le tisto, kar resnično potrebujete.

Naj bo to za danes vse, 

Ekipa CENTURY 21 

P.S. Če v tem trenutku še niste izbrali svojega novega stanovanja, a ste trdno prepričani, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti, potem vas vabimo, da pregledate ponudbo naših stanovanj s klikom TUKAJ. Kdo ve - morda pa boste našli točno to kar iščete :) 

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.