Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

v

Zadnje tedne, od kar se je življenje v Sloveniji obrnilo na glavo se marsikdo sprašuje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem. Ne glede na to v katero skupino spadate vam razkrivamo, kaj se v resnici dogaja na nepremičninskem trgu in kakšni so obeti za prihodnost.

Statistika prodaje nepremičnin

Zagotovo ni nič presenetljivega, če vam razkrijemo, da je prodaja nepremičnin drastično upadla v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu. O kolikšnem upadu govorimo, si lahko ogledate na grafu, ki prikazuje prodajo hiš in stanovanj v prvih treh mesecih v letu 2019 ter v prvem trimesečju v letu 2020.

Iz zgornjega grafa lahko razberemo, da je koronavirus v letošnjem marcu popolnoma ustavil nepremičninske posle. Kar nenazadnje ni nič presenetljivega, saj se je življenje v Sloveniji ravno v tem obdobju popolnoma ustavilo.

Če zgornja števila pretvorimo v odstotke, je število prodaj nepremičnin v mesecu januarju v primerjavi s prejšnjim letom upadlo za 20,39 %, v mesecu februarju za 59,49 %, ter v mesecu marcu za kar 99,3 %. V letošnjem marcu je bilo namreč sklenjenih le deset prodajnih pogodb.

Kako koronavirus vpliva na najemniška stanovanja?

Koronavirus je takorekoč čez noč s trga odplavil kratkoročne najeme. Izpraznile so se številne nepremičnine, ki so bile namenjene začasnemu oddajanju turistom. Kar pomeni, da je moč pričakovati, da se bodo te nepremičnine znašle na trgu v obliki dolgoročnih najemov, kar je vsekakor ugodno, saj je najemniških stanovanj v zadnjem času primanjkovalo. K temu so botrovali tudi kratkoročni najemi.

Ker je bilo premalo najemniških stanovanj, povpraševanja pa je bilo veliko, so najemnine dosegale visoke zneske. Pričakujemo lahko, da se bo na račun sprememb iz kratkoročnih najemov v dolgoročne, cena najemnin nekoliko znižala.

Kolikšna bodo ta znižanja je odvisno od predvsem od trajanja epidemije, od števila novih stanovanj, ki se bodo oddajala v dolgoročne najeme ter od povpraševanja.

Ogledi nepremičnin v času koronavirusa

Zaradi epidemije koronavirusa ter odloka o začasi prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom so začasno onemogočeni vsi fizični ogledi nepremičnin. Pa vendar to ne pomeni, da ni mogoče izvesti nobenega ogleda. Ogled nepremičnine je namreč mogoče opraviti virtualno ali preprosto preko videoklica.

Tovrstni ogled se vsekakor ne more kosati s fizičnim pa vendar predstavlja dobro alternativo. Ne glede na to, pa je fizičen ogled vseeno ključen faktor pri prometu z nepremičninami, zato ni nič nenavadnega, da v tem času ni nepremičninskih poslov. Enostavno rečeno, ni ogledov, ni prodaje.

Kako koronavirus vpliva na prodajo nepremičnin?

Poleg že omenjnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, na bodoče nepremičninske posle vpliva tudi negotovost na strani kupcev. Veliko posameznikov ne ve, kaj jih čaka, koliko časa bo epidemija trajala in kakšne posledice bo pustila na gospodarstvu ter posledično tudi na kreditiranje.

Posamezniki so tudi negotovi predvsem iz razloga, ker ne vedo kaj se bo zgodilo z njihovimi službami ter posledično njihovimi prihodki.

Večina posameznikov se je zato odločila, da z nakupom nepremičnine nekoliko počaka ter se vzporedno s tem trenutno ne izpostavlja morebitni okužbi z novim koronavirusom.

Kaj se bo dogajalo s cenami nepremičnin?

Verjetno najaktualnejše vprašanje vsem nepremičninskim agencijam ter poznavalcem nepremičnin – ali se bodo nepremičnine zaradi epidemije koronavirusa pocenile? Na to vprašanje je težko podati konkreten odgovor. Dejstvo je, da cene nepremičninam zagotovo ne bodo več rasle.

Zaenkrat na nepremičninskem trgu ni moč zaznati drastičnega upada cen. Obstaja pa možnost, da bodo cene nepremičnin zaradi epidemije in njenih posledic nekoliko padle. Kolikšen bo upad cen in kdaj lahko pričakujemo upad, težko napovemo, saj je vse odvisno od trajanja epidemije, njenih posledic ter seveda povpraševanja na strani bodočih kupcev.

Sklep

Koronavirus je tako v svetu kot tudi v Sloveniji popolnoma spremenil naš vsakodnevni ritem. Epidemija bo pustilla vidne posledice na gospodarstvu, posledično pa tudi na nepremičninskem trgu. Pričakujemo lahko, da se bodo kratkoročni najemi prestrukturirali v dolgoročne, kar je pozitivna stran, ki jo bo za seboj pustila epidemija.

Druga ugodna posledica bo ta, da se cene nepremičnin ne bodo več dvigovale. Še več, pričakujemo lahko, da se bodo cene vsaj nekoliko znižale. Ne glede na nadaljno gibanje cen nepremičnin, je naložba v nepremičnino vedno dobra ideja.

Nenazadnje so nihanja cen vedno prisotna na nepremičninskem trgu, bojazni, da bi nepremičnine popolnoma izgubile svojo vrednost pa praktično ni. V kolikor tudi sami razmišljate o naložbi v nepremičnino, vas lepo vabimo, da nam zaupate svoje želje in nas kontaktirate.

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.