6 praktičnih idej, kako v vročih poletnih mesecih ohraniti nizke temperature v svojem domu...

v

Višje temperature marsikoga razveselijo, po drugi strani pa spravljajo v obup tiste, ki živijo v domovih brez klimatskih naprav oziroma v starejših hišah s slabo izolacijo.

Na srečo pa obstaja nekaj enostavnih načinov, kako učinkovito preprečiti pregrevanje notranjih prostorov in točno o tem bomo govorili v nadaljevanju.

Pa začnimo pri prvem nasvetu…

#1: Postavitev ventilatorja na pravo mesto

Ventilator je najpogosteje uporabljen hladilni pripomoček za tiste, ki v svojih domovih nimajo nameščenih klimatskih naprav, saj le-ta ustvarja prijeten vetrič.

Za največjo učinkovitost priporočamo, da ventilator zvečer postavite k odprtemu oknu, saj na ta način naprava “povleče” hladen zrak v notranjost vašega doma. Posledično bodo vroče noči postale vsaj nekoliko bolj vzdržne.

#2: Ustrezna smer stropnega ventilatorja

Verjeli ali ne, stropni ventilatorji imajo dve nastavitvi: v smeri urinega kazalca in v nasprotni smeri urinega kazalca.

V vročih poletnih mesecih poskrbite, da se se ventilator vrti z veliko hitrostjo v nasprotni smeri urinega kazalca, saj tako potiska zrak navdzol in zagotovi prijeten vetrič v vašem domu.

Nastavitev v smeri urinega kazalca je namenjena hladnejšim mesecem in jo ob nizki hitrosti uporabljajte v hladnejših mesecih (za lažje kroženje toplote v prostoru).

#3: Uporaba zaščitnih folij za okna

Okenske folije skrivajo številne ugodnosti - od nižjih stroškov elektrike do zagotavljanja zasebnosti. Povrh vsega pa še vedno zagotovijo dnevno svetlobo in poskrbijo, da lahko še vedno uživate v pogledu skozi okno.

V primerjavi z nezaščitenimi okni lahko zmanjšajo toploto in temperaturna neravnovesja v vašem domu do kar 98%, saj preprečijo prodiranje infrardečih žarkov v notranjost.

Najlepša plat zaščitnih folij za okna je pa ta, da je poleg blokiranja vročih sončnih žarkov prijazna tudi vaši denarnici, saj nakup le-teh ne predstavlja velikega finančnega zalogaja.

 #4: Uporaba hladilne blazine

Če se vaše stanovanje zvečer težje ohladi in si želite zagotoviti čim manj neprespanih noči, vam priporočamo, da razmislite o nakupu hladilne blazine.

Lahko izbirate med tistimi, ki s posebnimi mikrovlakni regulirajo vašo temperaturo, ali pa si priskrbite takšno, ki jo napolnite s hladno tekočino.

Tako se lahko izognete neprijetnemu potenju ponoči in poskrbite za prijeten ter nemoten spanec tudi ob vročih poletnih nočeh.

#5: Nočno zračenje doma

Izkoristite vetrovne poletne večere in zvečer odprite vsa okna, da ustvarite prepih, ki vam bo pomagal bolje spati.

Na ta način lahko hladnejši zrak po vašem domu kroži vso noč, kar ne samo, da bo poskrbelo za boljši spanec, pač pa boste lahko zjutraj svoj dan pričeli v objemu prijetnih temperatur.

Ko vzidejo prvi sončni žarki, pa okna čimprej zaprite, saj na ta način preprečite prodiranje toploti nazaj v notranjost, hkrati pa zadržite hladnejši zrak, ki ste ga “ujeli” čez noč.

#6: Zagotovitev boljše izolacije

Ne glede na to, ali uspešno implementirate vse zgornje predloge, pa je vse skupaj lahko hitro brez pomena, če nimate kakovostne izolacije.

Zaradi slabe izolacije se vaš dom poleti hitreje segreva in posledično hladnejše temperature, ki jih pridno ustvarjate čez noč, hitreje izginejo.

Zatorej je vsekakor priporočljivo premisliti o boljši izolaciji.

Tako - naj bo to za danes vse.

Upamo, da smo vam z zgornjimi nasveti vsaj malce olajšali bivanje v svojem domu in poskrbeli za bolj prijetne poletne dneve.

Se beremo naslednjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.