Kako izbrati najboljšega sostanovalca oziroma sostanovalko...

v

Pri iskanju novega sostanovalca je ključnega pomena, da z izbiro ne hitite in da si vzamete dovolj časa za spoznavanje potencialnih kandidatov. Nenazadnje iščete osebo s katero si boste delili življenjski prostor.

Ob izbiri cimra morate upoštevati številne lastnosti - vse od čistilnih navad pa do hobijev. V nadaljevanju si preberite na kaj vse bi bilo potrebno gledati oziroma kaj bi bilo pametno narediti, ko sprejemate tovrstne odločitve.

Pred izbiro

Po tem ko sprejmete odločitev za sobivanje je priporočljivo, da določite lastnosti, ki naj bi jih imel vaš bodoči sostanovalec oziroma sostanovalka.

Pri tem smo si ljudje precej različni. Nekateri želijo bivati s svojimi prijatelji, da se bodo lahko skupaj zabavali, spet drugi si želijo sostanovalca samo zaradi razdelitve stroškov.

Izbira

Ne glede na to, ali bo to vaš prvi ali peti sostanovalec, morate le tega izbrati previdno. S tem boste preprečili nastanek težav v prihodnosti. Iskanje sostanovalca naj bo skoraj tako skrbno kot je iskanje partnerja.

Tudi če se vam mudi - ne hitite, saj boste dolgoročno bolj zadovoljni, če si boste vzeli dovolj časa za izbiro. Tako pozneje ne boste mogli obžalovati svoje odločitve.

Temperament

Vi in vaš sostanovalec ne rabita biti kopija drug drugega, vendar morata imeti karakterja, ki se ujemata.

Če ste ljubitelj zabav in druženja, ne boste uživali s sostanovalcem, ki ima rad mirne noči s knjigo v roki. Prav tako bodo težave nastale, če boste žurali pozno v noč, sostanovalec pa bo želel mir.

Urnik

Preden se odločite za novega sostanovalca, razmislite o vajinih urnikih. Morda si želite sostanovalca, ki ima podoben urnik kot vi, kar vam omogoča druženje. Morda pa si želite sostanovalca, ki ima drugačen razpored, ki vam bo omogočil več samote in mira v stanovanju.

Obstajajo tudi pomanjkljivosti obeh »sistemov«. Če bo vajin urnik enak, ne boste imeli veliko zasebnosti, če pa bo vajin urnik različen pa bosta morda drug drugega motila pri spancu. Zatorej najdite neko zlato sredino.

Plačilna sposobnost

Prepričajte se, da bo vaš bodoči sostanovalec lahko pokrival svoje stroške. Povprašajte o prihodkih in se prepričajte, da le-ti presegajo višino najemnine in stroškov. Verjetno ne želite vsak mesec sostanovalcu posojati denarja.

Namig: Pri tovrstnih stvareh je pametno popolnoma izklopiti čustva. Ne glede na to, da morda razmišljate o sobivanju z najboljšim prijateljem oz. prijateljico, naj vas čustva ne premamijo v nespametne odločitve.

Čistilne navade

Za nekatere ljudi je popolna čistoča izrednega pomena za dobro počutje. Spet drugi pa se dobro počutijo tudi v neredu. Če vi in vaš sostanovalec nimata podobnih pričakovanj glede čistoče, bodo hitro nastale težave.

Dobra komunikacija

Za dober sostanovalski odnos je izrednega pomena tudi dobra komunikacija. Vi in vaš sostanovalec bosta odgovorna tako za čistočo in vzdrževanje stanovanja kot tudi za plačilo stroškov.

Da bi se izognili nerodnim situacijam, morate o teh zadevah komunicirati s sostanovalcem.

Skupni interesi

Čeprav skupni interesi niso bistvenega pomena za sobivanje, vam to lahko pomaga, da se s sostanovalcem zbližate. Če radi igrate videoigre, je lahko sostanovalec vaš igralni partner. Dva sostanovalca, ki imata rada glasbo lahko med sabo delita svoje najljubše izvajalce itd.

Za konec – z izbiro sostanovalca ne hitite. Vzemite si dovolj časa, da boste našli sostanovalca, ki vam bo podoben. V primeru, da imate ožji krog primernih kandidatov, izberite tistega, ki vam je najbolj podoben tako karakterno kot tudi po svojih navadah.

Sostanovalci s podobnimi osebnostmi se običajno lažje ujamejo kot sostanovalci z različnimi karakterji. V primeru, da sostanovalca že imate, vendar še nimate skupnega prostora za bivanje, pa ste vabljeni k ogledu naše ponudbe nepremičnin s klikom TUKAJ.

Do naslednjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.