12 hišnih opravil, ki bi jih bilo pametno opraviti to jesen...

v

Dnevi so vedno hladnejši in zato bi bilo pametno vaš dom ter okolico pripraviti na zimo. V današnjem članku vam zato predstavljamo 12 hišnih opravil za katera morate poskrbeti, če želite, da vaš dom ostane čist, topel in prijeten.

#1: Poskrbite za razpoke v asfaltu in betonu 

Glede na to, da je vreme iz dneva v dan hladnejše je sedaj skrajni čas, da uredite površinske razpoke, ki se pojavljajo na vaši dovozni poti ali terasi. Kasneje v mrzlejših dneh to opravilo več ne bo mogoče.

#2: Očistite žlebove

Tega opravila res nihče ne mara, vendar ga moramo opraviti vsaj enkrat letno. Nekaj ur dela in truda lahko prepreči velike težave v prihodnosti. Medtem, ko boste čistili žlebove, preverite tudi stanje vaše strehe. Preglejte tudi dimnik. Če opazite kakršnekoli razpoke ali druge težave jih čimprej odpravite.

#3: Zaprite vodo na prostem

Ne pozabite izprazniti cevi in pip, ki se nahajajo na prostem. Izpraznite tudi zbiralne posode in cisterne. V nasprotnem primeru vam bo led uničil tako cevi kot tudi posode.

#4: Začnite kompostirati

Če še nimate kompostnikov je sedaj pravi čas, da jih naredite ali kupite. Vsi pograbljani listi vam bodo prihodnje leto prinesli pravo vrtnarstko zlato.

#5: Počistite zunanje pohištvo in vrtnarsko orodje

Morda še ni čas, da popolnoma pospravite pohištvo in orodje, je pa zagotovo čas, da jih očistite ter počasi pripravite na zimo.

#6: Posadite čebulice za spomladanske rože

Čebulice naj bi se posadile oktobra, tako da če ste sto opravilo zamudili, skušajte čebulice posadite na najbolj sončni del vašega dvorišča.

#7: Pripravite peč

Če tega niste storili spomladi, je sedaj pravi čas da peč poservisirate ter očistite. Peč preglejte tudi vizualno ter po potrebi zamenjajte tudi filter peči, še predno jo boste uporabljali vsak dan.

#8: Očistite kamin in dimnik

Očistite kamin ter preglejte dimni kanal. Preverite tudi, da so vrata in ščiti trdno pritrjeni. Po potrebi naj vam dimnik pomete strokovno usposobljena oseba. Sedaj je tudi skrajni čas, da poskrbite za zalogo trdega goriva ali kurilnega olja.

#9: Topel zrak naj bo znotraj, hladen zrak naj bo zunaj

Vzemite si čas in preverite vsako okno ter vhodna in balkonska vrata. Ali vaša vrata tesnijo, lahko preverite na naslednji način. Vzemite list papirja in ga položite pod vrata. Papir pod vrati ne sme zlahka drseti sem ter tja. Če se papir premika enostavno, pomeni da vrata ne tesnijo dovolj in je čas, da poskrbite za ponovno zatesnitev.

#10: Osvetlite pot

V hladnejših in temnejših mesecih v svoj dom vnesite čim več svetlobe. Če želite poudariti naravno svetlobo, očistite okna in rolete še posebej v prostorih, kjer je veliko sončne svetlobe.

#11: Ustvarite garderobo

Če v svojem domu nimate predsobe ali garderobe, je sedaj pravi čas da o njej razmislite. Zakaj je to pomembo? Predvsem zaradi mokrega vremena in nastalega blata. Tako boste lahko umazane in mokre čevlje pustili v prehodnem prostoru, brez da bi onesnaževali celotno stanovanje. Zraven lahko postavite tudi omaro ali obešalnik, kjer bodo lahko gostje pustili svoje plašče in bunde.

#12: Varnost doma

Zamenjajte baterija v dimnem alarmu ter merilcu za merjenje ogljikovega monoksida. Nasvet: baterije zamenjajte vedno ko se spremeni ura iz letnega v zimski čas in obratno. Tako ne boste nikoli pozabili, kdaj ste nazadnje zamenjali baterije. Ustvarite družinski načrt požarnih izhodov ter preglejte tistega, ki ga že imate. Sestavite tudi komplet za pripravljenost v sili, če slučajno pozimi zmanjka električne energije.

Ko boste končali z jesenskimi opravili, boste lahko celo zimo uživali v svojem udobnem in toplem domu.

Za iskanje toplega doma lahko za pomoč prosite naše strokovne agente, ki vam bodo pri izbiri z veseljem pomagali. 

Se beremo naprej prihodnjič, 

Ekipa CENTURY 21 

Nazaj

Zadnje novice

8 drznih idej za božično dekoracijo vašega doma...

8 drznih idej za božično dekoracijo vašega doma...

V normalnih okoliščinah bi se naš uvod glasil nekako takole: »Smo tik pred božičem, zato je skrajni čas, da začnemo razmišljati o božični dekoraciji našega doma«. Ker pa so letos okoliščine precej drugačne od običajnega, je morda sedaj prava priložnost tudi za drugačno, drznejšo praznično dekoracijo. Letos morda lahko končno realizirate kakšne odštekane ideje, ki ste jih v sebi zadrževali zaradi klasičnega mišljenja: »kaj bodo pa drugi rekli«, saj vaše dekoracije pravzaprav ne bo videl skoraj nihče. Tole je 8 idej za malenkost drugačno praznično dekoracijo...

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.