Kako maksimalno izkoristiti prostor v majhni kuhinji?

v

Tudi vi spadate med nesrečneže, ki se vsakodnevno jezijo na pomanjkanje prostora v kuhinji? Temu lahko naredite konec tudi brez večje renovacije. Vse kar boste potrebovali za transformacijo vaše kuhinje je malce domišljije ter par vsakodnevnih gospodinjskih pripomočkov.

Pa začnimo…

#1: Zavrzite nepotrebne predmete

Preden se boste vselili v novo stanovanje ali se lotili renovacije vašega doma, obvezno naredite pregled vaših stvari. Poškodovane, nepotrebne ali neuporabne pripomočke, ki jih ne potrebujete, podarite ali jih preprosto vrzite v smeti. Če stvari niste uporabili niti enkrat v zadnjih dveh letih, potem je zagotovo ne potrebujete. Naj se vam predmeti ne smilijo, sploh pa ne če se spopadate s pomanjkanjem prostora. Obdržite le tisto, kar resnično potrebujete.

#2: Razmišljajte “vertikalno”

Navpično shranjevanje je preizkušeno dober način za “varčevanje” vašega prostora. Kuhinja je kot nalašč primeren prostor, da to metodo preizkusite tudi sami. Za lažjo predstavo o tem, kaj imamo v mislih, vam podajamo nekaj predlogov:

- viseč regal za shranjevanje loncev,
- magnetni trak za shranjevanje nožev,
- kaveljčki nad pomivalnim koritom za sušenje posode,
- obešalnik na vratih za serviete ali predpasnik.

#3 Privlačni čistilni pripomočki

Žalostna resnica je, da je veliko vsakodnevnih čistilnih pripomočkov zgolj začasnih. Vendar še to ne pomeni, da je vseeno kako izgledajo. Opustite ceneno plastiko in si priskrbite klasično leseno metlo, krtačo iz naravnih vlaken ter stekleno posodico za milo. Ti predmeti nikakor niso dragi, bodo pa vašemu domu dodali lepši videz. Lepši pripomočki vas bodo motivirali k čiščenju, posledično bo tudi delo opravljeno bolje.

#4: Privoščite si spremembe

Če se vaša kuhinja ne more pohvaliti s pomivalnim strojem, to še ne pomeni, da se morate zaradi tega nenehno jeziti in sekirati. Namestite si kakovostno pipo z najrazličnejšimi možnimi vodnimi curki. Zamenjava pipe tudi v najemnem razmerju najverjetneje ne bo problematična. V kolikor si obupno želite pomivalnega stroja, se na tržišču pojavljajo t.i. prenosni pomivalni stroji. Tovrstni stroji so sicer nekoliko manjši kot klasični, vendar vam bo vseeno prihranil nekaj časa. Takšen stroj za delovanje ne potrebuje ničesar več kot en običajen umivalnik.

#5: Življenje na otoku

Kuhinjski otok je vsestranski element, ki je primeren za vsakršno stanovanje, tudi za mikro garsonjero. Ne glede na to ali boste izbrali velik otok, ki bo bogatil vaš prostor ali majhen otoček, ki bo maksimalno izkoristil vaš prostor, vam otok ponuja tudi idealen prostor za shranjevanje pripomočkov.

Namig: Če ima vaš otok kolesa, ga lahko na naslednji zabavi uporabite kot voziček za serviranje.

#6: Osvetlitev

Še en brezčasen nasvet: dobra osvetlitev je ključnega pomena. Če je vaša kuhinja namenjena pospravljanju stvari in začenjajo vašega dneva, potem investirajte v hladno razsvetljavo. Osvežujoča, hladnejša svetloba nas zbudi in ustvari poživljajoč občutek.

Če ste bolj romantičen tip človeka ter si v kuhinji radi vzamete čas zase, uporabite sproščujočo, toplo razsvetljavo, da boste lahko uživali ob srkanju merlota.

Za tiste, ki se najdete v obeh navedenih situacijah: uporabite lahko žarnice, ki so povezljive z aplikacijo na vašem telefonu ter barvo prilagajajte vašemu razpoloženju.

#7: Začasni ukrep, ki spremeni veliko

Če boste v najemnem razmerju naleteli na kakršnokoli težavo, bo to zagotovo glede beljenja sten. Da se izognete prepirom in pleskanju lahko kot alternativo uporabite odstranljiva ozadja, ki bodo vaš prostor prav tako personalizirala. V kolikor želite cenovno ugodno ozadje, izberite enobarvno. Če pa želite, da bo vaš prostor izgledal večji, izberite motiv na velikem ozadju. Za dodatno svetlobo v stanovanju uporabite ogledalo.

#8: Naj bo urejeno

Vsak prostor si zasluži urejenost. Ne samo, da to dobro izgleda, ampak tudi pripomore k izboljšanju kakovosti zraka okoli vas. Tudi če vam recimo zaradi pomanjkanja naravne svetlobe rastline nikakor ne uspevajo, to še ne pomeni, da ne morete imeti lepe dekoracije. Dandanes lahko najdete ogromno realističnih umetnih rastlin, kar pomeni, da se lahko tudi vaša kuhinja baha z mogočnimi listi praprota ali cvetočimi sončnicami.


Ne glede na to kako majhen ali kako utrudljiv je vaš prostor, vas nekje čakajo rešitve - le najti jih morate. Za lažje iskanje večjega stanovanja pa smo za vas tukaj mi – ekipa CENTURY 21.

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.