Boris Lajh - lastnik nepremičninske agencije - odkrito o posledicah krize...

v

 

Pred kratkim je nastal izjemno zanimiv intervju, kjer je Boris Lajh - lastnik nepremičninske agencije CENTURY 21 Maribor City - za Večer razkril, kaj se dogaja na nepremičninskem trgu in kakšne posledice ima na vse skupaj trenutna kriza. 

Verjamemo, da boste zaradi tega tudi vi doživeli kakšen "aha moment" 

Pa začnimo pri prvem vprašanju...

1. Že več kot mesec dni traja lock down v Sloveniji. Nepremičninske agencije ne smejo poslovati, vemo pa, da sta nakup, prodaja, oddaja ali najem nekaj, kar ne pozna ukrepe, ljudje morajo nekje živeti. Kako torej danes priti do stanovanja?

Žal je v tem času nakup nepremičnine izjemno zapleten. So pa prodajalci in kupci v večini strpni in se dogovorijo za podaljšanje rokov izročitve nepremičnin. Med ljudmi se da dogovoriti, kar smo v največji večini razumni in solidarni. A ne vedno. Analize pravijo, vsaj za spomladansko zapiranje, da je bil upad prometa približno 40%. Pomeni, da je bilo sklenjenih poslov za 40% manj v primerjavi z istim obdobjem v letu 2019.

Kako le so se sklepale pogodbe, če nepremičninske družbe niso smele poslovati...


Nepremičninske agencije smo zaključevale posle, za katere so bili ogledi in odločitve o nakupu opravljene še pred zapiranjem. Prodajne pogodbe smo sklepali on-line z digitalnim podpisom in po pošti. Prav tako so se po pošti pošiljali obrazci za potrebe Finančne uprave in odmera davka z originalno pogodbo je bila vrnjena po pošti. Le k notarju je bilo treba iti osebno in tam overiti podpis na pogodbi. Notarji tako delujejo tudi v tokratnem omejevanju dela s tem, da upoštevajo priporočila NIJZ in k overitvi pristopi samo ena stranka naenkrat.

Do nepremičninskih posrednikov je to diskriminatorno!


Tudi mi namreč upoštevamo tovrstna priporočila o zaščiti pred širjenjem okužb. Tudi na oglede nepremičnin v času normalnega poslovanja ne prihaja velika skupina ljudi, temveč le člani istega gospodinjstva, lastnik nepremičnine se običajno umakne, da ne pride v stik s kupci, nepremičninski posredniki pa tako in tako tudi v normalnih razmerah ne iščemo bližine strank in se obnašamo samozaščitno. Na žalost v tem času ne smemo početi niti tega. Nakup nepremičnine je enkraten dogodek v življenju, ki prinaša obilo stresa in bojazni, da bo vse opravljeno kot je treba. Edinole nepremičninski posredniki zagotavljamo, da je posel varen za obe strani v enaki meri in imamo za to tudi zavarovano odgovornost.

2. Koliko lahko danes nepremičninska agencija sploh pomaga nekomu pri prometu s nepremičninami?

Vsi nepremičninski posredniki smo dosegljivi na telefon in e-mail. Kolikor lahko, posredujemo pojasnila in informacije s pomočjo elektronske komunikacije. Trudimo se, da je o nepremičnini moč pri nas dobiti čim več informacij, da si lahko kupci ustvarijo čim čistejšo sliko o potencialnem novem domu. Kakor hitro bo mogoče pa bomo opravili ogled in uredili vse potrebno za prenos lastninske pravice.

3. Kakšno je povpraševanje v tem času, se pozna lock down, ljudje povprašujejo manj?

Povpraševanje je v tem času zelo zmanjšano. Tudi ponudbe ni. Sicer tu in tam objavimo kakšno nepremičnino, katere pregled stvarnega in pravnega stanja smo opravili še pred omejitvijo poslovanja, a je žal ne smemo strankam pokazati v živo.

4. Kako vpliva lockdown na trg nepremičnin, tukaj mislim predvsem na ponudbo nepremičnin in cene?

Nasprotno mnenju analitikom, ki se napajajo z negativnimi informacijami, bodo cene nepremičnin po odpravi omejitev zrasle. Če zdaj kupci, ki potrebujejo nov dom, ne morejo kupiti praktično ničesar, se bo po sproščanju ukrepov povpraševanje zelo povečalo. Dobro, tudi ponudba, a ta je že tako in tako v Sloveniji manjša kot povpraševanje. Druga zgodba pa je preživetje podjetnikov in posameznikov. A ni bojazni, saj smo vendar po ustavi socialna država, kjer je na prvem mestu človek.

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.