Kaj se dogaja na trgu nepremičnin v Osrednjeslovenski in Štajerski regiji?

v

O stanju na trgu nepremičnin v Osrednjeslovenski in Štajerski regiji (in o tem, ali je nakup nepremičnine v trenutnih časih smiselna poteza) smo se pogovarjali z našim nepremičninskim posrednikom - Jernejem Banfijem.

1... Kakšno je trenutno stanje na nepremičninskem trgu in kako je s ponudbo nepremičnin ter povpraševanjem v trenutni situaciji?

Ponudbe je manj kot je povpraševanja, predvsem kvalitetne ponudbe skoraj ni oz. je prodana zelo hitro.

2... Delaš na območju Štajerske in Osrednjeslovenske regije. Ali opažaš kakšne razlike glede povpraševanja, je kje povpraševanja več ali manj in ali se povprašuje po različnih tipih nepremičnin, glede na regijo?

V osrednji Sloveniji se kupujejo predvsem stanovanja, za ta segment je kupcev veliko več kot za hiše. V Štajerski regiji je povpraševanje po stanovanjih in hišah. Trenutno se prodajo tudi nepremičnine, ki se niso prodale pred obdobjem korona epidemije, predvsem vikendi z nekaj zemlje, starejše kmetije...

Na to vplivajo predvsem v zadnjem obdobju zelo dostopni krediti, po nizkih obrestnih merah, ter pričetek zaračunavanja stroškov, za depozite na bankah.

3... Kakšna je povprečna cena rabljenega stanovanja v Mariboru in Ljubljani?

V Mariboru je povprečna cena rabljenega stanovanja okoli 1400 €/m2. V Ljubljani cca 3000 €/m2.

4... Kako je z novogradnjami, če primerjamo Maribor in Ljubljano ter kakšne so povprečne cene?

V Mariboru so cene okoli 2000 €/m2, za novogradnje v Ljubljani pa je cena od cca 4000 €/ m2 in več za kvalitetnejše nepremičnine oz. nepremičnine na dobrih in iskanih lokacijah.

Še vedno je povpraševanje po novogradnjah večje od ponudbe. V Ljubljani predvsem manjkajo novogradnje po dostopnejših cenah za kupca.

5... Ali je po tvojem mnenju nepremičnina dobra investicija? Kaj bi svetoval kupcu, ki želi investirat, kaj naj kupi in kje?

Zelo dobra in predvsem varna naložba. Kaj in kje kupiti je zelo specifično glede na želje in razmišljanje kupca. Manjšemu investitorju bi svetoval nakup stanovanja v Mariboru, saj za ceno enega stanovanja v Ljubljani dobi v Mariboru dve. Večji donos ter boljša likvidnost v primeru potreb po finančnih sredstvih.

Večjemu investitorju bi svetoval razvoj kakšnega lastnega projekta. Na podlagi dobre tržne analize ponuditi trgu nepremičnine, ki jih potrebuje oz. po katerih je največje povpraševanje. Z dobrim projektom lahko doseže največjo dodano vrednost.

Takole...

Takšno je torej trenutno stanje na trgu nepremičnin. Če ste v fazi nakupa oziroma investiranja v nepremičnine, se obrnite na naše nepremičninske posrednike. Seznam posrednikov iz različnih regij po vsej Sloveniji, najdete tukaj.

Ekipa CENTURY 21

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.