Vladimir Lešnik - lastnik nepremičninske agencije - se je razgovoril o trenutni situaciji na trgu...

v

Ko je govora o "Koroni", enostavno ne moremo mimo vpliva, ki ga le-ta ima na nepremičninski trg.

Nekateri pravijo, da se kriza bliža koncu, spet drugi pa so mnenja, da se je vse skupaj šele dodobra začelo in da so pred nami še veliko težji časi.

Ravno zaradi te poplave takšnih in drugačnih informacij, smo se odločili, da o vsem skupaj povprašamo lastnika nepremičninske agencije CENTURY 21 Novi Dom - Vladimirja Lešnika - ki nam je v izredno zanimivem intervjuju razkril, kaj se resnično dogaja na trgu.

V nadaljevanju vam prilagamo celoten intervju v "surovi" obliki.

1... Kako se drugi val epidemije odraža na nepremičninskem trgu v Celju in okolici?

Z zaustavitvijo gospodarstva ob prvem valu epidemije je obstalo tudi trgovanje z nepremičninami. A je v maju, ko so se ukrepi sprostili, hitro ponovno oživelo, vsaj, kar zadeva prodajo stanovanjskih nepremičnin. Trenutno prodaja z nepremičninami spet bolj ali manj stoji. Ker je za morebitne kupce pomembno, da si nepremičnino lahko ogledajo, se je promet z nepremičninami ustavil.

Zaradi vladnih ukrepov ne moremo izvajati ogledov in drugih aktivnosti, zato zdaj končujemo že pred ukrepi dogovorjene transakcije. Če bodo ukrepi veljali dlje časa, se bo promet posredovanja povsem ustavil. Podaljšanje ukrepov bo lahko usodno tako za nepremičninske družbe kot nepremičninske posrednike

2... Ali je kakšna razlika med spomladnim zaprtjem in prepovedjo poslovanja nepremičninskih agencij ter sedanjim? Kaj opažate pri strankah?

Podobno kot spomladi so tudi ob drugem valu epidemije storitve nepremičninskega posredovanja močno omejene, saj osebni stik s strankami ni dovoljen. So pa vidne razlike med prvim in drugim valom glede strank. Te postajajo vse bolj nestrpne, rade bi oglede, kljub prepovedi posredovanja in prepovedi prehajanj občinskih mej.

3... Kako prepoved poslovanja nepremičninskega posredovanja vpliva na trg nepremičnin? Kakšne bodo posledice?

Trenutno skoraj ni nobenega prometa prek agencij, se pa posli sklepajo med strankami, saj notarji, upravne enote in finančni uradi delujejo.

Ker lastniki nepremičnin praviloma nimajo zadostnega znanja oziroma izkušenj, je lahko odločitev za prodajo brez posrednika zgolj z objavo oglasa v medijih ali kako drugače zelo tvegana.

Glede na to, da se vsakdo izmed nas vsaj enkrat v življenju spopade s problemom, kako varno in čim bolje prodati svojo nepremičnino, se splača upoštevati takšne in podobne informacije in se odločiti za pot, po kateri so do danes šli že številni prodajalci nepremičnin. To je pot med zaupanja vredno nepremičninsko agencijo in lastnikom oziroma prodajalcem nepremičnine.

Le tako se bo lastnik ali kupec nepremičnine izognil vsem morebitnim tveganjem,
predvsem pa usodnim posledicam.

Pri vsem navedenem pa je popolnoma nerazumljivo, da se promet med pogodbenimi partnerji lahko nemoteno vrši (sklepanje pogodb, ogledi, pogajanja, dogovarjanja in obiski nepremičnin niso nedovoljeni). Za odločevalce je očitno pomembno samo to, da poleg ni strokovnjaka, ki posel lahko vodi varno in nadzorovano (tako z vidika pravne varnosti, kot z vidika zagotavljanja preventivnih ukrepov v zvezi s prenosom okužb)

4... Kako je z novogradnjami na Celjskem koncu - kakšno je povpraševanje? 

Celje je mestna občina z enim najstarejših stanovanjskih fondov v državi, prav tako je močno podhranjen tudi najemniški trg. Novogradenj je malo, posledično tudi prodaj rabljenih stanovanj. Je pa najavljenih v bližnji prihodnosti kar nekaj novogradenj.

Več časa kot bo trajala epidemija z vsemi ukrepi, bolj bo vplivala na plačilno sposobnost in povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah. To bi lahko imelo negativne posledice predvsem na stanovanjske novogradnje, ki so trenutno v teku, prav tako pa tudi na tiste v prihodu.

Povpraševanje po nepremičninah je bilo pred epidemijo veliko, ponudba skromna, cene pa visoke. V času epidemije, pa se je povpraševanje močno zmanjšalo.

5... Kaj pričakujete v letu 2021 - kakšni so možni scenariji na nepremičninskem trgu in v katero smer bodo šle cene nepremičnin?

Čim dlje bo epidemija trajala, tem večja je verjetnost, da bo začela negativno in dolgoročneje vplivati na plačilno sposobno povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah. V tem primeru bi se začel čas prodaje, predvsem pri novih stanovanjih, podaljševati, upad števila stanovanjskih kupoprodaj pa bi bil vse dolgoročnejši.

To bi vplivalo tudi na ponudbo stanovanjskih nepremičnin.

Zaradi novogradenj, ki glede na trenutno gradbeno ekspanzijo prihajajo na trg v vse večjem številu, in morebitne nezmožnosti njihove prodaje bi začelo prihajati do presežne ponudbe novih stanovanj, do zaustavljanja stanovanjskih projektov v teku in stečajev investitorjev.

Težava je, da banke, ki sicer nudijo ugodne stanovanjske kredite, ljudem, ki so zaradi aktualne situacije na čakanju na delo, kredita ne odobrijo. Tistim, ki so brez službe in rednih prihodkov (število takih raste), pa seveda tudi ne. Nižji mesečni prejemki zaradi čakanja na delo, izguba službe, vsesplošna negotovost.

Vse to vodi v padec kupne moči, kar lahko močno vpliva na odločanje o nakupu nepremičnin...

Posebej tisti, ki so načrtovali nakup stanovanja za bivanje, bodo zelo verjetno preudarno počakali, saj so prioritete trenutno najbrž drugje.

Po drugi strani bodo nekateri ljudje, ki že močno čutijo posledice korone v finančnem smislu, prisiljeni v prodajo svojih nepremičnin, ki so jih do zdaj ohranjali kot rezervo za slabe čase. Nekateri, ki imajo dovolj denarja, vidijo v aktualni krizi možnost ohranjanja svojega premoženja prav v nakupu nepremičnin. Sicer pa na nepremičninskem trgu stanovanj ni pričakovati hitrega padanja cen, saj traja praviloma z zamikom nekaj let, da se ponudba prilagodi in se začnejo cene spuščati.

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.