Etažna lastnina - najpogostejša vprašanja in odgovori...

v

Zagotovo ste že kdaj po televiziji, radiju ali med pogovorom zasledili izraz etažna lastnina. Če niste ravno prava vešča oseba, potem se še morda danes sprašujete kaj ta izraz pomeni. In če je temu res tako, potem ste na pravem mestu. V spodnjem prispevku vam bomo namreč predstavili, kaj je etažna lastnina, kako je urejena, kje jo najdemo v slovenski zakonodaji in še marsikaj drugega...

#1: Kaj sploh je etažna lastnina? 

Če pogledamo Stvarnopravni zakonik bomo tam našli razlago, da je to lastnina posameznega dela zgradbe in solastnina skupnih delov.

Pri čemer je najpogostejši posamezni del zgradbe stanovanje, ki se nahaja v večstanovanjskih objektih. Pod solastnino pa v takem primeru spadajo individualno odmerjeni prostori, kot so recimo hodnik, stopnišče, streha ipd.

Med solastnino pa spada tudi zemljišče, na katerem večstanovanjska zgradba stoji. Skupni deli zgradbe so tako namenjeni vsem etažnim lastnikom in jih lahko uporabljajo vsi. Pri čemer je pomembno izpostaviti, da se solastnini na skupnih delih ni mogoče odpovedati, prav tako solastnine ni mogoče deliti.

#2: Kako se določi solastniški delež? 

Zakon navaja, da se solastniški delež vsakega etažnega lastnika na skupnih delih določa ob upoštevanju vrednosti posameznega dela v etažni lastnini v razmerju do skupne uporabne vrednosti nepremičnine, razen če ni dogovorjeno drugače. 

#3: Kako nastane etažna lastnina?

Etažna lastnina lahko nastane na dva načina in sicer a) s pravnim poslom ali b) na podlagi sobne sodišča in z vpisom v zemljiško knjigo. Pri čemer je pravni posel za pridobitev etažne lastnine lahko sporazum o delitvi solastnine v etažno lastnino t.i. sporazum o delitvi ali enostranski pravni posel. 

#4: Kaj je sporazum o delitvi? In kaj je enostranski pravni posel? 

Sporazum o delitvi je sporazum, kateri mora vsebovati označbo etažnih lastnikov, zemljiškoknjižno označbo nepremičnin, natančen opis posameznega dela zgradbe v razmerju do ostalih delov, opis skupnih delov in določitev solastniških deležev na skupnih delih ter pogodobeno ureditev medsebojnih razmerij med etažnimi lastniki. 

Enostranski pravni posel pomeni, da lahko lastnik nepremičnine razdeli svojo lastninsko pravico na nepremičnini v etažno lastnino. Vsebovati pa mora enake sestavine kot sporazum o delitvi.

#5: Kako nastane etažna lastnina na podlagi sodne odločbe?

Vsak solastnik nepremičnine lahko zahteva, da sodišče razdeli solastnino na nepremičnini v etažno lastnino, če je seveda to mogoče. Če je kateri od solastniških deležev obremenjen s stvarno pravico, sodišče s sklepom določi, na kateri posamezni del v etažni lastnini preide obremenitev tako, da se z delitvijo ne poslabša položaj imetnika te pravice. Sklep sodišča mora prav tako vsebovati vse sestavine sporazuma o delitvi.

#6: Kaj se zgodi s hipoteko, ko se solastnina spremeni v etažno lastnino? 

Hipoteka, ki bremeni celotno nepremičnino, ki se razdeli na etažno lastnino, preide na vse posamezne dele v etažni lastnini. 

#7: Kakšne so pravice in obveznosti etažnih lastnikov na skupnih delih? 

Pravice in obveznosti etažnih lastnikov so na skupnih delih sorazmerne njihovim solastniškim deležem, če ni določeno drugače. 

#8: Kaj ureja pogodba o medsebojnih razmerjih? Kdo jo mora skleniti? 

Etažni lastniki morajo skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih, s katero uredijo:

• Opredelitev stroškov in obveznosti, ki bremenijo etažne lastnike,
• Način oblikovanja rezervnega sklada,
• Način uporabe skupnih delov in morebitne omejitve,
• Namen uporabe posameznih delov v etažni lastnini,
• Nastopanje etažnih lastnikov v pravnih poslih,
• Način upravljanja skupnih delov,
• Zavarovanje zgradbe,
• Pooblastila upravnika itd.

Pogodba o medsebojnih razmerjih mora biti sklenjeva v pisni obliki in učinkuje proti vsakemu novemu etažnemu lastniku. 

#9: Ali potrebujemo upravnika? 

Če ima nepremičnina več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, morajo etažni lastniki določiti upravnika. Če upravnik ni določen, lahko vsak etažni lastnik predlaga, da ga določi sodišče. 

#10: Ali je rezervni sklad obvezen? 

Če ima nepremičnina več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, morajo etažni lastniki ustanoviti rezervni sklad za kritje bodočih stroškov rednega upravljanja. Sredstva rezervnega sklada so skupno premoženje etažnih lastnikov. Sredstva mora voditi upravnik ločeno na posebnem računu. 

#11: Ali imam kot etažni lastnik predkupno pravico? 

Da, v primeru če ima nepremičnina vsaj dva etažna lastnika in nima več kot pet posameznih delov. 

#12: Kako preneha etažna lastnina? 

Etažna lastnina se lahko spremeni v solastnino ali lastninsko pravico na nepremičnini s pravnim poslom. Etažna lastnina lahko preneha tudi z uničenjem celotne zgradbe, v tem primeru postanejo etažni lastniki solastniki nepremičnine in ostankov zgradbe v skladu s svojimi idealnimi deleži na skupnih delih. 

.

.

Tako...

Pa smo priromali do konca najpogostejših vprašanj & odgovorov v zvezi z etažno lastnino. 

Verjamemo, da boste s pridobljenimi informaciji lahko razrešili marsikatero dilemo iz tega področja. 

Se beremo naprej naslednjič,

Ekipa CENTURY 21

 

Nazaj

Zadnje novice

8 drznih idej za božično dekoracijo vašega doma...

8 drznih idej za božično dekoracijo vašega doma...

V normalnih okoliščinah bi se naš uvod glasil nekako takole: »Smo tik pred božičem, zato je skrajni čas, da začnemo razmišljati o božični dekoraciji našega doma«. Ker pa so letos okoliščine precej drugačne od običajnega, je morda sedaj prava priložnost tudi za drugačno, drznejšo praznično dekoracijo. Letos morda lahko končno realizirate kakšne odštekane ideje, ki ste jih v sebi zadrževali zaradi klasičnega mišljenja: »kaj bodo pa drugi rekli«, saj vaše dekoracije pravzaprav ne bo videl skoraj nihče. Tole je 8 idej za malenkost drugačno praznično dekoracijo...

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.