Designi za stanovanje – kaj je popularno in kaj ni več v modi?

v

Opremljanje stanovanja je sicer stvar posameznikovega okusa in raznih želja, vendar določeni posamezniki radi sledijo najnovejšim modnim trendom, zato vam predstavljamo trende letošnjega leta. Če niste tako zagrizeni za modne smernice, pa morda najdete tudi kakšno inspiracijo, ki jo boste lahko vključili v svoj dom. Tako boste svoj dom z nekaj triki spremenili in mu dodali dodatno vrednost.

Naravni elementi

Po trendu tehnološke opreme iz preteklih let, se v ospredje spet vračajo naravni elementi. Tako so letos v ospredju naravni materiali, kot so kamen, baker, beton in granit. Naravni elementi bodo tako prispevali k ekološkem izgledu vašega stanovanja ter povezanostjo z naravo.

Še nekaj let nazaj si videza betona v stanovanju tako rekoč sploh nismo predstavljali, lani pa je izrazito stopil v ospredje in tudi letos se ta trend nadaljuje. Beton predstavlja čisti in elegantni videz, katerega ne bomo zasledili samo na delovnih pultih, ampak tudi na drugih kosih pohištva (mize, komode, luči…). Videz betona naj bi z leti še naprej ostajal priljubljen, tako da z njim zagotovo ne morete zgrešiti.

V letu 2019 naj bi vrhunec doseglo tudi dekoriranje z rastlinami. Letos so še posebej v trendu rastline s teksturiranim in žilastim listjem, ki z močnim kontrastom v stanovanje vnesejo drzen naravni poudarek. Rastline bodo olepšale prostor, hkrati pa vam bodo tudi pomagale pri naravnem čiščenju zraka in uravnavanju vlažnosti. Tako boste na lep in ekološki način poskrbeli za zdravo bivalno okolje.  

Vzorci

Klasičen dekorativen trend je cvetlični vzorec, ki je prisoten že nekaj časa, vendar je v zadnjih letih na pomenu še pridobil. Vzorci so se osvežili in posodobili, tako da ustrezajo današnjemu času. Cvetlični vzorec lahko primeroma uporabite na stenskih površinah in tako popestrite videz stanovanja.

Podobno kot cvetlični vzorci, so dolgoročni trend tudi geometrijski vzorci. V letošnjem letu naj bi geometrijski vzorci postali zelo prisotni. Ta trend omogoča, da svojemu stanovanju dodate drznost, še posebej če boste vzorcem dodali drastične barve. Geometrijski vzorci so eleganten in enostaven način, da bo vaše stanovanje v trendu. Če nameravate prebeliti stene in si želite te malce popestriti, potem ustvarite različne geometrijske forme.

Matirane površine

Vse od lepotnih izdelkov do luksuznih avtomobilov se danes trend matiranega učinka razteza tudi na površine pohištva. Mat pohištvo v nasprotju z visokim sijajem daje občutek nežnosti in milosti.

Žamet

Še ne dolgo nazaj je žamet veljal za staromodnega in neprivlačnega. Postopoma pa se je to prepričanje spremenilo in danes velja žamet kot razkošen in nepogrešljiv element v vašem stanovanju. Številni notranji oblikovalci menijo, da je to najbolj iskan trend v letošnjem letu. Umislite si lahko na primer žametno preprogo ali žametni kavč, ki bo zagotovo popestril videz vašega stanovanja.

Črno-bela

Črno-bela kombinacija je brezčasen trend, s katerim ne morete zgrešiti tudi v letošnjem letu. Črno-belo pohištvo mora biti na vašem seznamu trendov, ne samo v letu 2019 ampak tudi v prihodnje. Kontrast črno-bele barve bo zagotovil občutek ravnotežja in drznosti vašega doma.

Rožasto zlata

»Rose gold« je v lanskem letu bil trend, ki je dosegel svoj vrhunec. V letošnjem letu naj bi nad »rose gold« prevladovala bakrena barva, skupaj z drugimi kovinskimi barvami in izdelki. Nekateri pa menijo, da bo bakrena barva šla hitro v pozabo. Tako naj bi bila favoritka med kovinami v letošnjem letu tudi medenina, ki pa bi naj prav tako šla hitro v pozabo. Notranji oblikovalci menijo, da lahko proti koncu leta pričakujemo vse več kovin v hladnih sivih odtenkih. Nedvomno bodo kovinski elementi lepo popestrili stanovanje, zato jih skušajte vključiti na različnih mestih.

Barva leta – koralno živa

Barva letošnjega leta je koralno živa. To barvo boste v stanovanje najlažje vnesli z raznimi okrasnimi blazinami, preprogami, okvirji, vazami, prti in drugimi drobnarijami. Če pa spadate med tiste bolj drzne, pa lahko tudi stene stanovanja popestrite z živo koralno barvo. Intenziven in živahen barvni odtenek bo vsekakor poskrbel za poživitev marsikaterega prostora. Poživitev prostora pa boste nedvomno dosegli tudi, če boste izbrali nekoliko svetlejši odtenek koralne barve.

Zaključek

V članku smo vam predstavili letošnje izbrane trendovske smernice za opremljanje doma. Trendi se sicer iz leta v leto spreminjajo, en trend pa ostaja večen tj. skrb za dobro in prijetno počutje v domačem okolju.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki trenutno veljajo ter posledično zmanjšanim socialnim stikom, še vedno obstaja način za varno gibanje. Čeprav se je življenje že pred časom ustavilo in je bilo nešteto dogodkov prestavljenih ali celo ukinjenih, so med nami posamezniki, ki svojo selitev načrtjujejo že dlje časa ter morda nimajo možnosti za prestavitev selitve (npr. ne morejo podaljšati svojih najemnih pogodb). Zato tem posameznikom ne preostane drugega, kot da selitev izpeljejo kot je bilo načrtovano.

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Zadnje tedne, od kar se je življenje v Sloveniji obrnilo na glavo se marsikdo sprašuje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem. Ne glede na to v katero skupino spadate vam razkrivamo, kaj se v resnici dogaja na nepremičninskem trgu in kakšni so obeti za prihodnost.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.