Kaj se dogaja na nepremičninskem trgu na Gorenjskem?

v

Na vprašanja o trenutni situaciji na trgu nepremičnin na Gorenjskem nam je odgovoril lastnik agencije CENTURY 21 Gorenjska - Vojko Besednjak... 

1. Kaj se trenutno dogaja na trgu nepremičnin v Gorenjski regiji?

V Gorenjski regiji je stanje nepremičninskega trga podobno kot povsod po Sloveniji. Povpraševanje po nakupu nepremičnin namenjenih za bivanje in tudi najem, presega ponudbo, zato to vpliva pri njihovih cenah, ki so trenutno najvišje v zadnjih letih. Ker se dolga leta ni gradilo večstanovanjskih objektov, trenutno trg ne more zadostiti niti dolgoročno povpraševanja. Zaradi ugodnih obrestnih mer kreditiranja pri nakupu, je povpraševanje zelo veliko tudi pri nakupu zemljišč, ki so namenjena za izgradnjo eno in dvostanovanjskih objektov-družinskih hiš. Je pa stanje stagniralo pri prodaji in oddaji poslovnih prostorov in se ne spreminja že nekaj let.

2. Kakšne menite, da bodo posledice epidemije na trgu nepremičnin in kakšni so možni scenariji za leto 2021?

Posledice epidemije v tem trenutku ne vplivajo na cene nepremičnin na trgu in menim, da bo tako ostalo vsaj do konca leta, oziroma do spreminjanja pogojev kreditiranja. Kar pa po zagotovilih bank še letos ne bo.

3. Kakšno je povpraševanje po novogradnjah na Gorenjskem in kako je s ponudbo?

V Gorenjski regiji je povpraševanje po vseh stanovanjskih enotah izredno močno. Kar se zgradi je običajno že v fazi gradnje prodano. Zaradi počasnih upravnih postopkov pri pridobivanju gradbenih dovoljenj, bo tako stanje trajalo še kar nekaj časa in bo povpraševanje konstantno. Vse to kot posledica ne gradnje zadnjih 20 let.

4. Kako je z investitorji in novogradnjami na Gorenjskem? Jih je zaradi epidemije morda manj?

Investitorjev za izgradnjo ne manjka, večji problem nastaja kot rečeno pri upravnih postopkih, v zadnjem času pa tudi pri iskanju izvajalecev. To seveda vpliva na ceno nepremičnin, ki se veča. Posledično se dražijo v zadnjem času gradbeni materiali, npr. izolacijski za 30%.

5. Kaj pričakujete v letu 2021 - kakšni so možni scenariji na nepremičninskem trgu in v katero smer bodo šle cene nepremičnin?

Menim da bodo cene nepremičnin v letu 2021na Gorenjskem narasle vsaj še 10%, ker je povpraševanje po stanovanjskih enotah visoko in ker je kupna moč, če bo taka ostala, dovolj velika, da pokrije novogradnje, ki nastajajo v tem trenutku.

 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.