Ali veste kaj pomeni služnost, kdaj jo uporabljamo in kako jo pridobimo?

v

Služnost je ena izmed stvarnopravnih pravic, katero lastniki nepremičnin morajo dobro  poznati. Nenazadnje vam ne bo vseeno, ali vam čez parcelo enkrat na teden hodi soseda ali vam jo vsakodnevno prečka več tonski tovornjak. Vsled navedenega smo se odločili, da vas seznanimo z osnovami služnostne pravice.

Definicija

Na žalost pri stvarnopravnih pravicah ne gre brez definicij. Kaj je torej služnost in kje je urejena?

Stvarnopravni zakonik opredeljuje pojem služnosti v 210. členu: »Služnost je pravica uporabljati tujo stvar ali izkoriščati pravico oz. zahtevati od lastnika stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji stvari.« 

Če to definicijo nekoliko razčlenimo, je služnostna pravica prvovrstno pravica, da lahko uporabljamo tujo stvar ali izkoriščamo pravico drugega. Primer: Janez ima služnostno pravico, zato lahko prečka Markovo parcelo. 

V drugi vrsti pa služnost pomeni tudi opustitev določenih dejanj, ki bi jih sicer lahko izkoriščal kot lastnik. Primer: Marko bi rad zagradil svojo parcelo z ograjo, vendar je zaradi Janezove služnostne pravice, ne sme. 

Služnost delimo v dve kategoriji in sicer stvarne in osebne služnosti. 

Stvarna služnost 

Temeljna značilnost stvarne služnosti je vezanost na določeno nepremičnino, katera trpi določen poseg, t.i. gospodujoča nepremičnina. Druga zelo pomembna značilnost je ta, da je služnostni upravičenec vsakokratni lastnik druge nepremičnine, zaradi katere je služnost ustanovljena, t.i. služeča nepremičnina. Tipičen primer za lažjo predstavo je služnost poti. Služnost poti je vezana na gospodujočo nepremičnino, katero bo lahko prečkal vsakokratni lastnik služeče nepremičnine. 

Manj znano dejstvo: stvarna služnost je lahko ustanovljena tudi za določen čas ali samo za določen letni čas. 

Osebne služnosti 

Za razliko od stvarne služnosti, je osebna služnost vezana na točno določeno osebo, kar pomeni da služnost s smrtjo te osebe preneha. Osebna služnost daje njenemu imetniku pravico, da uporablja tujo stvar ali izkorišča tujo pravico.  

Poznamo tri vrste osebnih služnosti: užitek, raba in služnost stanovanja. Da ne bomo predolgi, vam bomo predstavili zgolj služnost stanovanja, katera pa izhaja iz določil, ki veljajo za užitek. 

Služnost stanovanja

Zakon določa, da je služnost stanovanja osebna služnost, ki daje pravico uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca. Izvrševanje služnosti stanovanja se ne more prenesti na tretjo osebo, vendar lahko vidimo, da stanovanje lahko uporabljajo tudi družinski člani imetnika služnosti stanovanja. 

Služnost stanovanja se ustanovi z vpisom v zemljiško knjigo in je lahko brezplačna ali odplačna. Lahko bi rekli, da je služnost stanovanja varnejša različica najemne pogodbe, saj služnosti stanovanja ni mogoče odpovedati iz nekrivdnih razlogov. 

Nastanek služnosti 

Zakon določa tri podlage za nastanek služnosti, to so zakon, pravni posel ter odločba državnega organa. Najpogostejši način nastanka služnosti je na podlagi pravnega posla. 

Zaključek

To bi bilo za danes vse... Upamo, da smo vam vsaj nekoliko razširili obzorja ter vas seznanili z osnovami služnosti. 

Če se bojite nakupa ali prodaje nepremičnine, obremenjene s katerokoli služnostjo nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali. 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.