9 znakov, da najemniško stanovanje ni v najboljšem stanju...

v

Najem stanovanja prinaša številne prednosti, hkrati pa je to povezano tudi z določeno stopnjo tveganja. Težko je namreč ugotoviti ali je nepremičnina dovolj dobro vzdrževana ali ne. Navsezadnje niste lastnik nepremičnine in zato ne veste vseh dejstev o nepremičnini. Točno zato vam v nadaljevanju predstavljamo 9 ključnih pokazateljev, da nepremičnina ni v dobrem stanju.

Nepremičnina ima čuden vonj

Neprijeten vonj po cigaretih ali po čem drugem, lahko kaže na pomanjkljivo vzdrževanje in čiščenje nepremičnine. Vzrok za čudne vonjave je lahko na primer puščanje plina ali prisotnost plesni, morda celo kakšna poginula žival, ki se nahaja v stanovanju. Ko ste na ogledu nepremičnine, bodite pozorni na neprijetne vonjave in najemodajalca neposredno povprašajte po njih. Če vas najemodajalec zavrne z »ne vem« ali »to ni nič« potem je to za vas rdeča luč.

Žarnice ne svetijo

Ste opazili, da žarnice v najemniškem stanovanju ne svetijo? Če so žarnice pregorele, se boste najverjetneje vprašali, zakaj jih najemodajalec ni zamenjal? Več nedelujočih žarnic lahko kaže na to, da je najemodajalec stanovanje zanemarjal. Skrben najemodajalec bi moral žarnice zamenjati še preden nepremičnino pokaže potencialnemu najemniku.

Slaba kakovost zraka

Slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih ni samo neprijetnost, temveč tudi nevarnost za zdravje. Klimatske in ogrevalne naprave, ki niso bile redno vzdrževane so glavni razlog za slabo kakovost zraka. Ne pozabite najemodajalca vprašati, kako pogosto čisti zračne kanale.

Aparati ne delujejo

Ali vse naprave delujejo pravilno? Preden podpišete najemno pogodbo, preverite ali vse naprave delujejo pravilno. Če na primer pralni stroj, sušilni stroj, štedilnik, mikrovalovna pečica ali hladilnik ne delujejo tako, kot bi morali, jih mora najemodajalec popraviti ali zamenjati.

Verjetno se strinjate, da ni nič hujšega kot povsem porumenela mikrovalovna pečica ali hladilnik. Če najemodajalec svojih aparatov ni pravilno vzdrževal, obstaja velika verjetnost, da vzdrževanja celotnega stanovanja ni opravil dobro.

Umazane preproge

Ali je v najemniškem stanovanju preproga? Poleg nabiranja pršic in drugih alergenov je preproga nagnjena k različnim poškodbam. Pričakovana je splošna obraba, nastanejo pa lahko tudi težje odstranljivi madeži (zaradi hišnih ljubljenčkov, čevljev, hrane in pijače). Če opazite, da je preproga v najemniškem stanovanju izredno umazana ali obarvana, je to lahko znak, da najemodajalec zanemarja čiščenje stanovanja.

Razbarvani stropi

Ste opazili madeže na stropu? Če na stropu opazite rjave ali rumenkaste madeže, je to lahko znak, da so v stanovanju prisotne težave z uhajanjem vode. Najpogostejši vzrok za to je počena cev, poškodovana kad ali poškodovana streha.

Detektorji dima ne delujejo

Ali detektorji dima med ogledom ves čas piskajo? Ali najemodajalec ne ukrepa, da bi odpravil težavo? Če najemodajalcu ni v interesu, da bi zamenjal baterije v detekroju, se morate vprašati ali je odpravljal druge težave? Ne pozabite najemodajalca vprašati, koliko detektorjev dima je v stanovanju in kje se nahajajo. Vsi detektorji dima morajo namreč delovati pravilno.

Prenizka najemnina

Se vam zdi, da je najemnina nekoliko prenizka? V tem primeru je to lahko opozorilo, da stanovanje ni v najboljšem stanju. Preden podpišete najemno pogodbo si zato oglejte podobne nepremičnine na trgu ter primerjajte cene. Če je cena najema precej nižja od primerljivih stanovnj je to lahko znak, da je z nepremičnino kaj narobe.

Sledi škodljivcev

Če opazite v omari ali predalih mravlje, pajkove mreže ali mišje iztrebke, povprašajte najemodajalca o takšnem stanju. Ne glede na to ali gre za enkratni »obisk«, mora najemodajalec imeti načrt, kako rešiti težave s škodljivci. Če le tega nima, vam priporočamo, da se usmerite proti vratom.

.

.

Da vam nekoliko olajšamo odločitev, vam priporočamo svetovanje naših strokovnjakov, ki bodo kos pomembnemu koraku v vašem življenju. Ko boste skupaj ocenili, da je najemniška nepremičnina v dobrem stanju se boste lahko miron pripravili na vselitev. Želimo vam srečno in veselo selitev.

Tako...

Naj bo to vse za danes.

Se beremo prihodnjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.