5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

v

Kupci in prodajalci nepremičnin imajo pogosto napačno predstavo o nepremičninskih agentih – o njihovem delovanju, o postopku ter o samem razmerju z nepremičninsko agencijo. V članku vam bomo predstavili pet mitov (in pet resnic) o delovanju in sodelovanju nepremičninskega agenta s kupci in prodajalci nepremičnin.

 

#1: Nepremičninski agent sam določa provizijo, ker si jo pozneje tako ali tako spravi v svoj žep.

Resnica: Višina plačila za posredovanje je zakonsko omejena in sicer v 5. členu Zakona o nepremičninskem posredovanju. V tem členu je določeno, da je najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje v primeru nakupa ali prodaje za isto nepremičnino največ 4% od pogodbene cene. Ta omejitev pa ne velja, kadar je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000€. Na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami pa lahko nepremičninska družba plačilo za posredovanje zaračuna le naročitelju.

Plačilo posredniške provizije ne gre direktno v žep agencije, saj provizija pokriva tudi vse stroške, ki so potrebni za uradni prepis nepremičnine in plačilo storitve nepremičninskemu agentu. Najverjetneje bi se na tem mestu lahko strinjali s tem, da si vsak posameznik, ki svoje delo opravlja dobro in kakovostno, zasluži tudi ustrezno plačilo, kar pa za nepremičninskega agenta še zdaleč ne pomeni celotne provizije.

#2: Ko podpišem pogodbo z nepremičninskim agentom, sem z njim za vedno zavezan. 

Resnica: Zakon o nepremičninskem posredovanju navaja, da se pogodba o posredovanju v prometu z nepremičninami sklene za določen čas in sicer največ za devet mesecev. V nadaljevanju zakon tudi določa, da lahko stranki kadarkoli odpovesta pogodbo, če to ni v nasprotju z dobro vero in poštenjem.

S pisno pogodbo o posredovanju v prometu z nepremičninami pa se sicer nepremičninska družba zavezuje, da si bo prizadevala najti in spraviti v stik z naročiteljem tretjo osebo, ki se bo z njim pogajala za sklenitev določene pogodbe, katere predmet je nepremičnina, naročitelj pa se zavezuje, da bo nepremičninski družbi plačal za posredovanje, če bo pogodba sklenjena.

#3: Za nakup nepremičnine ne potrebujem nepremičninskega agenta, saj so vse nepremičnine, ki se prodajajo objavljene na spletu.

Resnica: Kupec ne more poznati vseh območij, kjer se prodajajo nepremičnine. Tudi nepremičninski agent ne more popolnoma poznati vseh območij. Je pa res, da je nepremičninski agent veliko več v stiku z nepremičninami ter njihovimi območji, kar pomeni, da ima agent veliko več znanja tako o območju na katerem leži nepremičnina ter o pasteh, ki prežijo na vas ob nakupu nepremičnine. Nepremičninski agent je tukaj za vas, da zastopa vaše interese.

To med drugim pomeni, da je nepremičninski agent odgovoren za pogajanja o najugodnejši ceni ter o samih pogojih za prodajalca. Nepremičninski agentje so tudi zelo povezani z družbo ter posledično poznajo najboljše inšpektorje, posojilodajalce, arhitekte in odvetnike, kar vam lahko olajša številne zadeve.

#4: Med nepremičninskimi agenti ni nobene razlike.

Resnica: Obstajajo dobri nepremičninski agentje in obstajajo manj dobri nepremičninski agentje. Izbira pravega nepremičninskega agenta je ključen korak, ki vam bo pozneje prihranil čas in denar ter preprečil težave in vas ustrezno zaščitil. Zamislite si nepremičninskega agenta, ki v določenem kraju dela že 10 let v primerjavi z nepremičninskim agentom, ki se je priselil prejšnji teden. Tudi prizadevanja nepremičninskih agentov so različna, nekateri stremijo k prodaji, spet drugi k gradnji.

#5: Pri prodaji svoje nepremičnine, ne želim imeti poslov z nepremičninskim agentom, saj bom tako prihranil denar za provizijo.

Resnica: Marsikdo se že zaveda, da je nakup ali prodaja nepremičnine zapleten proces in se je bolje po pomoč obrniti na nepremičninskega agenta.

Zaključek

Nepremičninski agent ni samo zato, da vam zaračuna provizijo. Nepremičninski agent vam pomaga skozi celoten postopek nakupa ali prodaje nepremičnine ter vam prihrani marsikatero skrb in težavo. Usposobljenega nepremičninskega agenta si lahko izberete tudi med našimi strokovnjaki na področju prodaje nepremičnin (klik).

 

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Nasveti za selitev v času COVID-19...

Kljub strogim varnostnim ukrepom, ki trenutno veljajo ter posledično zmanjšanim socialnim stikom, še vedno obstaja način za varno gibanje. Čeprav se je življenje že pred časom ustavilo in je bilo nešteto dogodkov prestavljenih ali celo ukinjenih, so med nami posamezniki, ki svojo selitev načrtjujejo že dlje časa ter morda nimajo možnosti za prestavitev selitve (npr. ne morejo podaljšati svojih najemnih pogodb). Zato tem posameznikom ne preostane drugega, kot da selitev izpeljejo kot je bilo načrtovano.

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Kako koronavirus vpliva na nepremičninski trg?

Zadnje tedne, od kar se je življenje v Sloveniji obrnilo na glavo se marsikdo sprašuje, kaj se dogaja z nepremičninskim trgom in kaj se bo z njim zgodilo v prihodnosti. Nekateri posamezniki pričakujejo drastičen upad cen nepremičnin, spet drugi menijo, da bodo cene ostale nespremenjene in da bo po koncu epidemije spet vse po starem. Ne glede na to v katero skupino spadate vam razkrivamo, kaj se v resnici dogaja na nepremičninskem trgu in kakšni so obeti za prihodnost.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.