Kako se odseliti od staršev v enajstih preprostih korakih…

v

Ali ste se odločili, da boste zapustili gnezdo? Čestitamo! Zapuščanje doma svojih staršev je velik korak, ki zahteva veliko planiranja, premišljevanja in sprejemanja odločitev. Da bo selitev lažja smo pripravili 11 korakov, ki vam bodo pomagali doseči želeno samostojnost.

#1: Komunicirajte s starši

Nekateri starši razumejo, da njihovi otroci ne bodo večno živeli z njimi in selitev »na svoje« podpirajo. Spet drugi pa si želijo, da bi njihovi otroci za vse večne čase ostali z njimi. Ne glede na njihovo mnenje, pa je pomembno, da z njimi komunicirate in jih seznanite z vašimi načrti.

Seveda si bodo želeli slišati podrobnosti, zato bodite pripravljeni na številna vprašanja. Ravno tako imejte v mislih, da bodo starši – ne glede na to, kako se bodo trudili skriti – nad vašo selitvijo nekoliko žalostni. Zato pri celotnem procesu imejte empatijo in bodite pozorni na njihova čustva.

#2: Naredite izselitveni načrt

Preden se izselite, naredite izselitveni načrt, ki ustreza tako vam, kot tudi vašim staršem. Priporočamo, da vanj napišete predviden datum selitve, ki po eni strani ni strogo obvezujoč, po drugi strani pa vam bo skupaj s starši vseeno dal motivacijo (in malo pritiska), da se selitev ne zavleče.

#3: Določite proračun

Če načrtujete, da boste nepremičnino najeli, mora biti vaš mesečni dohodek dovolj velik, da bo pokril stroške najema (najemnina, elektrika, voda, itd.), hkrati pa tudi druge stroške, ki so praktično neizbežni (hrana, internet, televizija, telefon, zavarovanje, itd.).

Predlagamo vam, da na list papirja napišete vse redne stroške, ki se jih lahko spomnite, hkrati pa pustite še dovolj prostora za kakšne nepredvidene stvari. Nato pa na podlagi vašega dohodka ugotovite, kakšen je vaš budget.

Zgodba je zelo podobna, v kolikor razmišljate, da bi nepremičnino kupili. Edina razlika je, da v tem primeru ne boste imeli stroškov z najemnino, boste pa po vsej verjetnosti morali odplačevati posojilo, kar pa je konec koncev skoraj enako.

#4: Varčujte za varščino/polog

Ne gleda na to, ali razmišljate o najemu ali pa nakupu stanovanja, boste na začetku potrebovali nekaj denarja – bodisi za varščino pri najemu, bodisi za polog pri nakupu.

Pri najemu lahko računate, da bo ta znesek znašal 2-3 mesečne najemnine.

Primer: Mesečna najemina znaša 400€, kar pomeni, da bo varščina po vsej verjetnosti znašala med 800€ in 1200€.

Če je stanovanje po koncu najemne pogodbe še vedno v »enakem« stanju kot je bilo pred vami, potem boste varščino seveda dobili nazaj, a vendarle jo je pred vselitvijo potrebno plačati vnaprej.

Podobna situacija je, če govorimo o pologu pri nakupu. Časi, ko so banke v celoti financirale nakup nepremičnine, so mimo. Dandanes boste za odobritev posojila morali imeti na strani vsaj 20-25% celotnega zneska (kljub temu, da posodijilo zavarujete s hipoteko).

Primer: Nepremičnina stane 150.000€, kar pomeni, da bo vaš polog znašal med 30.000 € in 37.500 €

Da boste lažje prišli do te vsote denarja, vam priporočamo, da si naredite realističen varčevalen načrt, ki mu boste lahko sledili. Poskušajte tudi zmanjšati nepotrebno zapravljanje denarja – kuhanje doma, preklic naročnine za fitnes, izogib potovanjem in nakupovanju so le nekateri preprosti načini, kako lahko privarčujete nekaj denarja.

#5: Obrnite se na nepremičninskega posrednika

Ko določite proračun in privarčujete dovolj denarja za predplačilo, začnite z iskanjem nepremičninskega posrednika. To je še posebej pomembno, če gre za vaš prvi nakup nepremičnine, saj vam bo kvalificiran in zanesljiv nepremičninski posrednik pomagal s svojim znanjem o trgu, prav tako pa se bo za vas pogajal in vam urejal vso povezano dokumentacijo.

Nepremičninski posrednik, ki ga iščete vam mora pomagati/ vam bo pomagal skozi ves proces nakupa doma in upoštevati vaše interese, potrebe in proračun.

#6: Poiščite pomoč pri selitvi

Svetujemo vam, da najamete selivce/selitveni servis ali pa za pomoč vprašate prijatelje – razen, če imate zelo malo stvari, ki jih je potrebno prenesti v nov dom.

#7: Podarite ali prodajte stvari, ki jih ne potrebujete

Če imate v vašem starem domu polno stvari, ki jih ne uporabljate, bi vsekakor bilo pametno, da se jih znebite še preden se preselite. To vam bo selitev olajšalo iz finančnega vidika pa tudi v smislu, da vam ni treba premikati toliko (nepotrebnih) stvari.

Tiste bolj vredne stvari lahko prodate na internetu, druge pa podarite nekomu, ki jih bo vesel.

#8: Poiščite pripomočke za pakiranje

Za selitev boste potrebovali veliko primernih pripomočkov za pakiranje – škatle, lepilni trak, zaščitno opremo, itd. Na srečo lahko vse to najdete na spletu in v večjih trgovinah.

#9: Spakirajte

Potem, ko pridobite vse pripomočke za pakiranje, je čas, da se pakiranja tudi lotite. Priporočamo, da najprej spakirate ne nujne stvari, ki jih ne boste potrebovali v prvih tednih bivanja v novem domu (knjige, fotografije, sezonska oblačila, dekorativne predmete, ipd.).

Dan pred selitvijo pa si v posebno škatlo spakirajte še nujne stvari (izdelki za osebno higieno, pidžama, zdravila, itd.), tako da boste do njih lahko hitro dostopali. Pred selitvijo označite vse škatle in imejte pri roki vse pomembne dokumente.

Namig: TUKAJ najdete obsežen članek z naslovom »Kaj naprej razpakirati v vašem novem domu«. Imamo občutek, da vam zna koristiti : )

#10: Spremenite svoj naslov in poskrbite za ostalo birokracijo

Ker je teh stvari kar veliko, bo najbolje, če kliknete TUKAJ in si preberete obsežen članek, ki smo ga na to tematiko že spisali.

#11: Praznujte

Ja – prav berete. Ko ste odkljukali vse stvari iz zgornjega seznama, pa je čas za praznovanje. Povabite svoje prijatelje, družino in bližnje ter nazdravite na nov začetek.

Tako - s tem tudi končujemo današnji članek.

Se beremo naprej prihodnjič,

Ekipa CENTURY 21 Slovenija

P.S. Če imate v zvezi s selitvijo še kakšna vprašanja, potem vas vabimo, da nas kontaktirate in skupaj bomo pogledali, kako vam lahko pomagamo.

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.