Želim zgraditi hišo – kakšen je proces?

v

Gradnja lastne hiše je verjetno en največjih projektov, ki se ga boste lotili v svojem življenju. Postopek gradnje je zapleten in dolgotrajen ter povezan z velikimi finančnimi obremenitvami. Ravno zaradi tega razloga je potrebno, da se gradnje lotite premišljeno in sistematično. V tem članku vam predstavljamo ključne korake pri gradnji hiše.

Zemljišče

Za začetek gradnje najprej potrebujete lastno zemljišče. V kolikor še niste lastnik zemljišča, je vaš prvi korak nakup le tega. Pri iskanju primernega zemljišča se lahko po pomoč obrnete tudi na lokacijsko informacijo. Lokacijska informacija je dokument, kjer so natančno vpisani pogoji in omejitve iz prostorskih aktov. Opredeljena je tudi namenska raba prostora, območja varovanja in omejitev, vrste dopustnih dejavnosti in vrste dopustnih gradenj in drugih del ter vrste dopustnih objektov glede na namen.

S tem dokumentom boste ugotovili ali se na danem zemljišču lahko postavi željeni objekt ali ne. Lokacijsko informacijo lahko pridobite z oddajo vloge na upravno enoto ali občino (VLOGA ZA IZDAJO LOKACIJSKE INFORMACIJE). Pri iskanju primernega zemljišča je zelo pomembna tudi sama lokacije nepremičnine. Najti morate lokacijo, kjer se boste dobro počutili, zato si morate pri iskanju le te vzeti veliko časa. Na tej lokaciji boste namreč preživljali večino svojega časa, zato je pomembno da izberete parcelo, ki vam bo všeč. Pred nakupom zemljišča je obvezen tudi vpogled v zemljiško knjigo. Če si z zemljiško knjigo niste najbolj domači, vam lahko na pomoč priskoči notar ali nepremičninski posrednik.

Idejni projekt

Sedaj nastopi čas ko vam na pomoč priskoči arhitekt, skupaj s katerim boste izdelali idejno zasnovo. V tem delu boste opisali svoje želje in potrebe, pojasnili kakšno hišo želite ter kakšne so vaše finančne zmožnosti. Arhitekt bo poleg vaših želja upošteval tudi pravila in omejitve, ki izhajajo iz lokacijske informacije.

Iz tega sledi idejni projekt na podlagi katerega se izbere najoptimalnejšo varianto objekta. Idejna zasnova obsega popis zemljiških parcel predvidene gradnje, navedbo veljavnega prostorskega akta, opis obstoječega in predvidenega stanja, grafični prikaz lege objekta na zemljišču z razvidnimi osnovnimi gabariti in odmiki, karakteristične načrte arhitekture ter prikaz priključkov na gospodarsko javno infrastrukturo in popis predvidenih priključkov na gospodarsko javno infrastrukturo z navedbo vseh predvidenih kapacitet.

Komunalni prispevek

Gradbeni zakon v 43. členu določa, da je plačilo komunalnega prispevka en izmed pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja. Za odločbo o odmeri komunalnega prispevka morate zaprositi z vlogo in z enim izvodom projekta. Višina komunalnega prispevka je odvisna od površine stavbnega zemljišča, opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo in izboljšanja opremljenosti zemljišča s komunalno opremo.

Komunalni prispevek določa občina, zato se od občine do občine razlikuje. Ta strošek ni zanemarljiv in predstavlja kar precejšno ceno celotnega projekta. Ko občina prejme plačilo komunalnega prispevka, vam je dolžna zagotoviti priklope na javno infrastrukturo.

Gradbeno dovoljenje

V četrtem členu Gradbenega zakona je navedeno, da je za novogradnjo potrebno imeti pravnomočno gradbeno dovoljenje. Kaj sploh je gradbeno dovoljenje? Gradbeno dovoljenje je dokument oziroma odločba pristojnega upravnega organa, ki na podlagi predložene dokumentacije in skladnosti z izvedbenim prostorskim aktom, dovoli gradnjo objekta z upoštevanjem gradbenih pogojev, ki jih upravni organ predpiše.

Je gradbeno dovoljenje vedno potrebno?

Gradbeno dovoljenje ni obvezno v naslednjih primerih: za enostavne objekte, za vzdrževanje objektov in pri vzdrževalnih delih v javno korist. Prav tako gradbeno dovoljenje ni potrebno pri začasnih objektih ter pri izvrševanj inšpekcijskega ukrepa. V 43. členu so navedeni pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, da pristojni upravni organ izda gradbeno dovoljenje. Zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja lahko oddate tudi na spletni strani eUprava (KLIK).

Projekt za izvedbo

Namen projekta za izvedbo je prikaz vsega, kar je potrebno za gradnjo in začetek uporabe objekta. Podrobneje obdela vse, kar je prikazano že v projektu za gradbeno dovoljenje. Šele v projektu za izvedbo so načrti izdelani v takem merilu in s tako natančnostjo, da so uporabni na gradbišču. Šele na osnovi načrtov projekta za izvedbo se lahko naredi zanesljiv popis del za pridobitev primerljivih ponudb izvajalcev.

Uporabno dovoljenje

Preden lahko začnete uporabljati objekt, za katerega je predpisano gradbeno dovoljenje, morate pridobiti še uporabno dovoljenje (OBRAZEC). Uporabno dovoljenje hkrati predstavlja tudi pogoj za pridobitev hišne številke, katera je pa seveda nujna za prijavo stalnega prebivališča.

Skratka...

Gradnja hiše je dolgotrajen in zapleten postopek, zato je pri gradnji potrebno veliko potrpljenja. Ampak ne pozabite, da je občutek bivanja in končnega zadovoljstva v novogradnji nepopisen. V kolikor se še nahajate v fazi iskanja primernega zemljišča, vas lepo vabimo, da si ogledate zemljišča, ki so trenutno na prodaj TUKAJ.

Se beremo naprej prihodnjič, 

Ekipa CENTURY 21 

Nazaj

Zadnje novice

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.