Želim na svoje – ali naj kupim ali najamem nepremičnino?

v

Skupaj z željo po samostojnem življenju se pojavi tudi prvo ključno vprašanje: ali nepremičnino kupiti ali najeti? Velikokrat slišimo, da je plačevanje najemnine zgolj metanje denarja vstran in da bi za ta denar lahko odplačevali posojilo in bi posledično bila nepremičnina nekoč naša. Ali je plačevanje najemnine res metanje denarja skozi okno? Ali je nepremičnino res boljše kupiti? Več o tem v nadaljevanju.

Na vprašanje ali je nepremičnino boljše kupiti ali najeti, ne moremo podati povsem enoznačnega odgovora. Oboje ima tako svoje prednosti kot tudi slabosti, katere vam bomo predstavili v tem članku. Prav tako pa je od vsakega posameznika odvisno kaj mu bolj ustreza glede na lastne želje in potrebe ter tudi finančne zmožnosti.

Najem nepremičnine

1. Vzdrževanje nepremičnine

Kot prvo prednost pri najemu nepremičnine lahko izpostavimo vzdrževanje nepremičnine. Vzdrževanje nepremičnine bremeni lastnika nepremičnine (najemodajalca), kar pomeni da vi kot najemnik s tem nimate skrbi in posledično tudi ne stroškov. To pa ne velja povsem absolutno. Najemodajalec je tako dolžan poskrbeti za večje okvare, ki se pojavijo pri nepremičnini (npr. počena cev, okvara ogrevanja ipd.), za tekočo vzdrževanje nepremičnine pa je odgovoren najemnik. Z drugimi besedami to pomeni, da ste kor najemnik vseeno dolžni odpraviti napake, ki nastanejo z običajno rabo stvari, ste pa o teh dolžni poročati tudi najemodajalcu.

2. Fleksibilnost

Če ste posameznik, ki se še ni popolnoma pripravljen ustaliti na enem mestu, vam priporočamo, da se odločite za najem nepremičnine. Najem nepremičnine vam tako omogoča več svobode pri odločanju, kje boste živeli. Če imate ustrezno sestavljeno najemno pogodbo, se lahko že po nekaj mesecih znova selite in izberete novo lokacijo. Najem nepremičnine tako lahko uporabite kot način testiranja, kje bi dejansko želeli živeti, preden se lotite nakupa nepremičnine. To pa najverjetneje ne bo všeč vašim najemodajalcem, saj ti stremijo k dolgoročnim najemom.

3. Pravna zaščita

Strah, da bi v primeru najema, čez noč ostali brez strehe nad glavo je popolnoma odveč, saj ste kot najemnik dobro pravno varovani. Tako primeroma Stanovanjski zakon v 112. členu določa, da lahko lastnik nepremičnine odpove najemno pogodbo z odpovednim rokom, ki ne sme biti krajši od 90 dni.

4. Najemnina

Kot slabost najema lahko štejemo kontinuirano plačevanje najemnine lastniku nepremičnine. Po drugi strani pa lahko plačilo najemnine štejemo kot pozitivno iz vidika točno določenega zneska. Ta znesek je določen v najemni pogodbi za določen časovni okvir in se naj ne bi spreminjal. Obratno pa je pri odplačevanju bančnega posojila, kjer so dogovorjene variabilne obresti, ki lahko znesek obroka iz meseca v mesec povečujejo.

Nakup nepremičnine

1. Vzdrževanje nepremičnine

Ravno obratno kot pri najemu, je pri nakupu nepremičnine vzdrževanje le te vaša obveznost in hkrati dodatna finančna obremenitev. Čeprav gre za dodatne stroške, pa vam verjetno to ne bo predstavljajo velikih težav, saj boste v svojo nepremičnino najverjetneje vlagali z velikim veseljem.

2. Lastništvo

V slovenski družbi velja prepričanje, da mora vsak imeti v lasti nepremičnino, da nekaj velja. Tako je v Sloveniji približno 80% lastniških nepremičnin, medtem ko je v razvitejših državah delež lastniških nepremičnin znatno manjši. Poleg statusnega simbola pa je dejanski občutek, da živiš v lastni nepremičnini nepopisen. Lastništvo nepremičnine s seboj prinaša tudi svobodno odločanje o posegih v nepremičnino (prenova, prizidava, itd.). Tako lahko z raznimi posegi lastni nepremičnini dodatno višamo vrednost.

3. Naložba

Pri nakupu nepremičnine boste denar varno vložili in ga ne boste popolnoma izgubili kot pri plačevanju najemnine. Vaše premoženje bo tako samo spremenilo strukturo. Nenazadnje lahko nepremičnino tudi kadarkoli prodate in pridobite večino denarja nazaj. V primeru nakupa nepremičnine ne plačujete najemnine, ki bi šla v roke najemodajalca, temveč odplačujete obrok za stanovanjsko posojilo, kar dejansko pomeni, da denarja ne izgubljate. To mnogim daje tudi tako zaželeni občutek varnosti.

 4. Plačilo obrokov kredita

Slabost nakupa nepremičnine je plačilo obrokov kredita, če nepremičnine nismo zmožni plačati v celoti. Težave pri kreditu lahko nastanejo, če izgubimo službo ali postanemo nezmožni plačevati obveznosti. Nekaterim pa predstavlja nakup nepremičnine na obroke tudi predrag postopek, saj je običajno potrebno zbrati določen znesek preden lahko sploh najamemo stanovanjsko posojilo. Nekateri tudi menijo, da so obresti previsoke in posledično nepremičnino krepko preplačamo.

Sklep

Kot že rečeno enoznačnega odgovora na vprašanje ali je nepremičnino bolje kupiti ali najeti ne moremo podati. Odločitev je vsekakor težka in je predvsem odvisna od okoliščin posameznika. Sami morate ugotoviti ali se želite zasidrati na določeni lokaciji ali vam je bolj všeč razgiban in fleksibilen način življenja. Prav tako se morate vprašati kakšne finančne obremenitve ste zmožni plačevati, in to ne zgolj par mesecev temveč več let.

Nasvet

Za konec naj vas spomnimo, da je tako pri najemu kot pri nakupu nepremičnine bistvenega pomena lastništvo nepremičnine. Nepremičnino lahko proda ali obremeni z najemom samo njen lastnik oz. izjemoma tudi pooblaščenec lastnika.

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Nazaj

Zadnje novice

5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

Kupci in prodajalci nepremičnin imajo pogosto napačno predstavo o nepremičninskih agentih – o njihovem delovanju, o postopku ter o samem razmerju z nepremičninsko agencijo. V članku vam bomo predstavili pet mitov (in pet resnic) o delovanju in sodelovanju nepremičninskega agenta s kupci in prodajalci nepremičnin.

 

Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

Slabi medsosedski odnosi so povzročitelj slabe volje in posledično vplivajo na kakovost vašega življenja. V kolikor se je tudi vam pripetilo, da ste naleteli na sosede iz nočne more, vam v članku opisujemo, kako lahko slabe medsosedske odnose poskušate izboljšati. S premišljenim pristopom do soseda lahko izoblikujete prijateljske odnose in s tem ustvarite tudi prijetnejše okolje za bivanje.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.