Zakaj so nepremičnine še vedno najboljša investicija?

v

Star židovski pregovor pravi: »naj vsak mož razdeli svoje premoženje na tri dele; tretjino naj investira v nepremičnine, tretjino v biznis, tretjino pa naj obdrži pri sebi za rezervo.«

Če ste fizična oseba in imate denar, ki ga ne boste pogrešali, se zdi investicija v nepremičnine zelo razumna opcija. Nepremičnine, bodisi stanovanjski objekti, bodisi zemljišča namenjena kateri drugi rabi (kmetijske površine, gozdovi) imajo posebno kvaliteto, ki je druge investicije ne premorejo – stabilnost. Ob zavedanju te kvalitete pa je potrebno vedeti, da so nepremičnine običajno dolgoročna naložba. Z nekaj vloženega truda in časa vam lahko naložbena nepremičnina prinaša reden dohodek, ki bo sicer nekoliko manjši od izkupička iz naložbe v nekatere tvegane finančne instrumente, vsekakor pa večji od obresti iz denarnega depozita pri banki. Vseeno pa pri investiranju v nepremičnine velja upoštevati nekatere nasvete, da se bo vaša dolgoročna investicija dejansko izplačala, kasneje pa pomenila zmagovalnega konja vaših osebnih financ.

Če kot naložbeno nepremičnino kupujete stanovanje, ga nujno kupite tam, kjer po bivanjskih prostorih obstaja stalno povpraševanje. To so univerzitetna mesta (oddaja sob študentom), mesta nasploh, primestna naselja, ki so gospodarsko lahko celo bolj razvita od mest, ali pa celo odročni kraji, ki so turistično zanimivi. Vaš interes je, da stanovanje čim prej oddate v najem, saj je prazno stanovanje najslabša investicija. Po drugi strani pa edino konstantno povpraševanje omogoča hitro prodajo stanovanja, če se za to kdaj odločite.

IZRAČUN LETNEGA DONOSA

Pri investiranju v nepremičnine si je dobro v naprej izračunati donos. Na primer, da kupite opremljeno stanovanje v Mariboru v izmeri okrog 70m2.. Čeprav je cena na kvadratni meter odvisna od mikrolokacije, lege in stanja stanovanja ter drugih okoliščin, vzemimo, da zanj plačate 85.000,00 EUR. Predvsem zato, ker je nepremičninski trg v porastu pa lahko kot mesečno najemnino  upravičeno pričakujete 450,00 EUR.

 

* Cene so okvirne in so odvisne od različnih parametrov.

** Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem. Ne glede na to pa lahko namesto normiranih stroškov uveljavljate dejanske stroške vzdrževanja, če jih v času oddajanja stanovanja plačujete sami. Ti stroški se priznavajo na podlagi računov, ki jih predložitev v ustreznem obrazcu. Navedeno je koristno predvsem pri večjih obnovah in vam lahko povsem zniža davčno osnovo ter posledično odmerjeno dohodnino.

Na podlagi izračuna razberemo, da se taka investicija v nepremičnino povrne v nekaj več kot 24. letih, donos investicije pa je 4,09% na leto. Investicija v nepremičnino ima zato primerjalno gledano  zadovoljiv donos, predvsem pa ga odlikuje njegova stalnost. Prednost investicije v nepremičnine je tudi dejstvo, da se njena vrednost ob rednem vzdrževanju (obnovah) ne zmanjšuje kaj dosti. Kadar je nepremičninski trg v konjunkturi lahko na vednosti celo pridobi, kar vam lahko koristi ob morebitni prodaji. Tudi sicer lahko nepremičnino, ki ima zaželeno lokacijo dokaj enostavno in za dobro ceno prodate, s čimer si nemudoma povrnete vložen denar.

POSTOPEK

Postopek oddaje stanovanja je dokaj enostaven. Za začetek si je potrebno poiskati najemnika, pri čemer vam lahko pomagajo tudi nepremičninski agenti CENTURY 21. Z najemnikom podpišeta najemno pogodbo, v kateri natančno opredelite svoje pravice in obveznosti. Pazite, da v pogodbo zapišete, kdo bo plačeval stroške; če jih boste plačevali sami, jih raje vračunajte v najemnino. Nenazadnje v obrazcu, ki nosi naslov »Obrazec za poročanje o najemnem pravnem poslu« prijavite oddajo stanovanja Geodetski upravi Republike Slovenije. Za izpolnitev davčnih obveznosti preteklega leta pa do 28. februarja vsako leto oddajte napoved za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem.

https://tinyurl.com/op4m5bh – Obrazec za poročanje o najemnem pravnem poslu

https://tinyurl.com/ybhsxnc8 – Napoved za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem

Jure Pirc, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Želja po samostojnosti in neodvisnosti od staršev, nas slej ko prej postavi v položaj, ko začnemo z iskanjem ter kasneje tudi nakupom svoje prve nepremičnine. Nakup prve nepremičnine za vas najverjetneje predstavlja nov proces, s katerim se v življenju še niste srečali. Zato je pomembno, da se pred nakupom nepremičnine pozanimate o samem poteku nakupa ter pasteh, ki lahko prežijo na vas. Za vas smo povzeli najpomembnejše točke, na katere morate biti pozorni ob nakupu, če se želite izogniti kasnejšim nevšečnostim.

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

Se tudi v vas skriva želja po udobnejšem in prijetnejšem bivanju v vašem stanovanju? Menite, da vam to željo lahko izpolni le temeljita prenova stanovanja, za katero pa žal nimate dovolj denarja? Ste morda pomislili na zgolj delno prenovo stanovanja? Tudi delna prenova lahko vaše stanovanje naredi prijetnejše, za njo pa ne boste porabili vrtoglave vsote denarja. Če vas zanima kako preurediti stanovanje z le nekaj vložka, berite naprej.

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Ste si vedno želeli imeti svojo nepremičnino na Obali? Ste naveličani mrzlih zim in muhastih pomladi ter jeseni? Če je vaš odgovor »da«, pozorno berite naprej, saj vam v nadaljevanju predstavljamo čudovite nepremičnine na obali, s katerimi lahko svoje sanje uresničite že danes.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.