Zakaj je nepremičninska agencija vaša daleč najcenejša opcija?

v

Pred nakupom ali prodajo nepremičnine se verjetno vsakdo vpraša ali se je bolje lotiti nepremičninskega posla na lastno pest ali s pomočjo nepremičninske agencije. Največkrat se posamezniki odločijo, da se bodo nepremičninskega posla lotili sami, čeprav si z nepremičninskim področjem niso najbolj domači. Največkrat je pri tem tehten argument »previsoko« plačilo za posredovanje nepremičninski agenciji. Da enkrat za vselej rešimo to dilemo s plačilom provizije, si poglejmo koliko dejansko znaša provizija in koliko lahko znašajo težave, ki si jih lahko nakopljemo če nepremičninskega področja ne poznamo dovolj dobro.

Plačilo za posredovanje

Zakon o nepremičninskem posredovanju v 5. členu določa najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje. Najvišje dovoljeno plačilo za posredovanje v primeru nakupa ali prodaje sme za isto nepremičnino znašati največ 4% od pogodbene cene. Denimo, da se nepremičnina proda za 100.000 EUR, v tem primeru lahko nepremičninska agencija zaračuna največ 4.000 EUR za posredovanje. Ta omejitev pa ne velja v primeru, kadar je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 EUR. V primeru drugih pravnih poslov pa višino plačila za posredovanje stranki uredita s pogodbo.

Nepremičninska družba sme zaračunati plačilo za posredovanje le naročitelju, na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. V primeru, da je med strankama bodisi prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe določeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek posredovanja razdeli med obema strankama.

Plačilo za napake

V primeru napačno sklenjene prodajne pogodbe, lahko v najhujšem primeru ostanete tako brez celotne kupnine kot tudi brez nepremičnine. Zato velja pri sklepanju nepremičninskih poslov posebna previdnost. V tem razdelku vam ne bomo podajali dejanskih vsot, brez katerih lahko ostanete, ampak vam bomo raje na kratko opisali ključne postavke pri sklepanju prodajne pogodbe.

Najprej naj vas opozorimo, da mora biti pogodba, s katero se prenaša lastninska pravica na nepremičnini ali s katero se ustanavlja druga stvarna pravica na nepremičnini sklenjena v pisni obliki (52. člen OZ). Po sklenitvi prodajne pogodbe, mora prodajalec vložiti napoved za odmero davka na promet nepremičnin pri davčnem organu, na območju katerega leži nepremičnina. Davek se pa plačuje po stopnji 2% od davčne osnove (9. člen ZDPN-2). Pri tem je davčna osnova cena nepremičnine. Nadalje v primeru, da je prodajalec nepremičnino pridobil po 1. januarju 2002, se pri prodaji ugotavlja še dobiček iz kapitala. Pri čemer je davčna osnova razlika med vrednostjo nepremičnine ob pridobitvi in odsvojitvi. Stopnja davka je 25% in se zmanjšuje glede na čas lastništva nepremičnine. Prvih pet let po nakupu je stopnja davka 25%, po petih letih znaša 15%, po 10 letih 10% ter po 15 letih 5%. Po 20 letih lastništva nepremičnine se dohodnina ne plača več.

Nadalje je potrebno za prenos lastninske pravice na nepremičnini izdati zemljiškoknjižno dovolilo. Zemljiškoknjižno dovolilo je izrecna nepogojna izjava tistega, čigar pravice se prenaša, spreminja, obremenjuje ali preneha, da dovoljuje vpis v zemljiško knjigo. Podpis na zemljiškoknjižnem dovolilu mora biti overjen pri notarju (23. člen SPZ). Zemljiškoknjižno dovolilo pa ni nujno ločeno od pogodbe in je lahko tudi del pogodbe. Za pridobitev lastninske pravice na nepremičninah je določen še pogoj vpis v zemljiško knjigo. Z vpisom v zemljiško knjigo kupec postane dejanski lastnik nepremičnine.

Pri nakupu nepremičnine so pogosto v igri visoki zneski, zato se morate nepremičninskih poslov lotiti skrbno in previdno. Plačilo za posredovanju nepremičninski agenciji lahko znaša največ 4% od pogodbene cene. Verjetno ta znesek ni tako visok, kot če zaradi napačno sklenjene pogodbe ostanete brez celotne kupnine in brez nepremičnine. Če v sklepanju nepremičninskih poslov niste vešči in ne želite sklepati poslov s pomočjo nepremičninske agencije vam predlagamo, da se po pomoč obrnete k pravnemu strokovnjaku.

V kolikor pa želite, da vse zadeve namesto vas naredi nepremičninska agencija, potem pa vas vabimo, da nas kontaktirate.

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Viri:

  • Obligacijski zakonik (Uradni list RS, št. 97/07 – uradno prečiščeno besedilo, 64/16 – odl. US in 20/18 – OROZ631)
  • Stvarnopravni zakonik (Uradni list RS, št. 87/02 in 91/13)
  • Zakon o davku na promet nepremičnin (Uradni list RS, št. 117/06 in 25/16 – odl. US)

Nazaj

Zadnje novice

Prodati ali oddati stanovanje?

Prodati ali oddati stanovanje?

Ko imamo v lasti stanovanje oz. nepremičnino, ki je ne potrebujemo zase, je pred nami težka odločitev: ali takšno nepremičnino obdržati in jo oddati ali se je zavedno »znebiti« in jo prodati. Da vam odločitev o tem olajšamo vam v prispevku predstavljamo prednosti in slabosti, tako prodaje kot oddaje stanovanja oz. nepremičnine.

5 vprašanj, ki jih postavite najemojemalcem

5 vprašanj, ki jih postavite najemojemalcem

Najemodajalci si običajno želijo, da bi v čim krajšem času našli poštenega najemojemalca, za dolgoročni najem. Čeprav bi radi začeli z oddajo nepremičnine čimprej, je pomembno, da si vzamete dovolj časa in potencialne najemojemalce spoznate ter dobro premislite koga boste izbrali. Za vas smo zbrali vprašanja, s pomočjo katerih boste lahko bodočega najemojemalca spoznali ter ugotovili, ali je primeren za najem vaše nepremičnine.

Želim na svoje – ali naj kupim ali najamem nepremičnino?

Želim na svoje – ali naj kupim ali najamem nepremičnino?

Skupaj z željo po samostojnem življenju se pojavi tudi prvo ključno vprašanje: ali nepremičnino kupiti ali najeti? Velikokrat slišimo, da je plačevanje najemnine zgolj metanje denarja vstran in da bi za ta denar lahko odplačevali posojilo in bi posledično bila nepremičnina nekoč naša. Ali je plačevanje najemnine res metanje denarja skozi okno? Ali je nepremičnino res boljše kupiti? Več o tem v nadaljevanju.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.