Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

v

Slabi medsosedski odnosi so povzročitelj slabe volje in posledično vplivajo na kakovost vašega življenja. V kolikor se je tudi vam pripetilo, da ste naleteli na sosede iz nočne more, vam v članku opisujemo, kako lahko slabe medsosedske odnose poskušate izboljšati. S premišljenim pristopom do soseda lahko izoblikujete prijateljske odnose in s tem ustvarite tudi prijetnejše okolje za bivanje.

Najprej se prepričajte, da niste vi slab sosed

Ljudje zlahka opazimo napake drugih, na svoje pa pogosto pozabljamo. Enaka situacija se pojavlja tudi pri medsosedskih odnosih. Preden pristopite do soseda se prepričajte, da ste sami zgleden sosed. To lahko ugotovitve s pomočjo naslednjih vprašanj:

#1: Ali povzročate prekomeren hrup? Ali so vaša televizija, glasba ali stroji preglasni? Ali se lotevate košnje trave ob neprimerni uri? Ali se zvečer zabavate pozno v noč in ne spoštujete nočnega miru?

#2: Ali so vaši hišni ljubljenčki tihi in prijazni ali se jih vaš sosed boji? Se vaš sosed nenehno jezi zaradi laježa vašega psa?

#3: Ali je vaša okolica urejena? Ali je vaše dvorišče popolnoma zaraščeno? Ali so otrokove igrače pospravljene ali jih imate že na sosedovem dvorišču?

#4: Ali spoštujete meje vaše nepremičnine? Ne dovolite, da vaša drevesa, grmovnice ali ograje posegajo na sosedovo nepremičnino. Izjemoma lahko, če ste se tako izrecno dogovorili s sosedom.

#5: Ali se greste s sosedom »fair play«? Zato ker njihov pes laja, namerno parkirate svoj avtomobil na mejo, tako da je del avta na vaši parceli, del pa na njegovi? Ta metoda ni pravilna, saj še tako majhno maščevanje nikoli ne vodi do razrešitve slabih medsosedskih odnosov.

Ko ste prepričani, da se ne najdete v nobenem izmed slabih ravnanj, se lahko obrnete na soseda in z njim spregovorite o težavah, ki vas mučijo.

Razvijte prijateljski odnos

V ameriški raziskavi so raziskovalci ugotovili, da vsak drug Američan ne pozna imena svojih sosedov, kar lahko predstavlja veliko oviro pri mirnem reševanju konfliktov. Lahko bi rekli, da se podobne situacije odvijajo tudi pri nas, predvsem v mestih. V Sloveniji so v mestih medsosedski odnosi precej slabši kot recimo na podeželju.

Na podeželju še lahko zasledimo prijetne in tople medsosedske odnose, medtem ko v mestih to ni stalna praksa. Ne glede na to, kje živite, si prizadevajte, da bodo vaši medsosedski odnosi dobri. Tudi če ne boste razvili prijateljskega odnosa, je boljše, da se s sosedi dobro razumete, saj boste tako živeli v miru in ne v nenehni napetosti in strahu.

Bodite prijazni kljub pritožbam vašega soseda

Kljub temu, da vas je sosed okregal zaradi hrupa ali česarkoli drugega, bodite do njega prijazni. Postavite se na njegovo mesto in ga poskušajte razumeti. Tudi če je njegova pritožba nesmiselna npr. če se sosed pritožuje, ker listje iz vašega drevesa pada na njegovo dvorišče, ohranite trezno glavo. Poskušajte se s sosedom pogovoriti ter skleniti dogovor, kako bosta nastalo situacijo reševala. V kolikor se boste potrudili zgladiti spor, si bo sosed to zapolnil in vas imel v dobri luči.

Za vsak slučaj vse dokumentirajte

Čeprav boste najverjetneje lahko večino sporov rešili ustno, je priporočljivo, da medsebojne dogovore in sporazume še zapišete. Tako boste v najslabšem primeru imeli dokaz tako za policijo kot tudi za odvetnika in sodišče. V kolikor je situacija takšna, da jo lahko fotografirate, poskrbite, da boste to tudi storili. Dandanes ima že vsak telefon kvalitetno kamero, zato vam tovrstno dokumentiranje najverjetneje ne bo predstavljalo težav.

Preden ukrepate

Preden boste svojo pritožbo posredovalni pristojnim organom, se prepričajte, da je pravica na vaši strani. Posvetujete se lahko s svojim odvetnikom ali z drugimi znanci, ki se na medsosedske odnose in pravila spoznajo. Veliko informacij in izkušenj lahko danes najdete tudi na spletu. Še preden se obrnete na organe, poskušajte soseda na prijazen način opomniti na kršitev in na razumno sodelovanje.

Za kritične težave se obrnite na pristojne organe

Seveda prijateljski pogovori ne morejo odpraviti vseh težav, četudi imate vi prav. V kolikor ste že preizkusili vse metode glajenja težav s sosedom in vam to ni uspelo, je verjetno čas, da zadevo začnejo reševati pristojni organi. Poskrbite, da boste zadostno informirani in da se boste obrnili na organ, ki je za vašo težavo pristojen.  

Sklepne misli

Dobri medsosedski odnosi so ključni za prijetno bivalno okolje. V morebitnih nastalih konfliktih skušajte ohraniti trezno glavo in spore rešujte sporazumno. V kolikor dogovora s sosedom ne morete skleniti, vam priporočamo, da se obrnete na pristojni organ. Želimo vam, da morebitne spore rešite po mirni poti in zaživite srečno življenje.

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

 

Nazaj

Zadnje novice

5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

5 največjih mitov o nepremičninskih agentih (in zakaj jim ni dobro verjeti)

Kupci in prodajalci nepremičnin imajo pogosto napačno predstavo o nepremičninskih agentih – o njihovem delovanju, o postopku ter o samem razmerju z nepremičninsko agencijo. V članku vam bomo predstavili pet mitov (in pet resnic) o delovanju in sodelovanju nepremičninskega agenta s kupci in prodajalci nepremičnin.

 

Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

Kaj storiti, ko imate težave s sosedi

Slabi medsosedski odnosi so povzročitelj slabe volje in posledično vplivajo na kakovost vašega življenja. V kolikor se je tudi vam pripetilo, da ste naleteli na sosede iz nočne more, vam v članku opisujemo, kako lahko slabe medsosedske odnose poskušate izboljšati. S premišljenim pristopom do soseda lahko izoblikujete prijateljske odnose in s tem ustvarite tudi prijetnejše okolje za bivanje.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.