Štiri presenetljive stvari, ki lahko dvignejo vrednost vaše nepremičnine

v

Najpogosteje imajo prodajalci nepremičnine v mislih: zakaj bi saniral nepremičnino, če je bom tako ali tako prodal. Ta misel je napačna, saj lahko z minimalnim vložkom znatno povečate vrednost nepremičnine. Pri prodaji nepremičnine, pa naj bo to hiše, stanovanja, pisarne ali parcele ima zelo pomembno vlogo prvi vtis. Prvi vtis si kupec ustvari tako na podlagi fotografij kot tudi s samim ogledom nepremičnine. Zato poskrbite, da bodo tudi fotografije nepremičnine privlačne. Da pa bodo fotografije lahko privlačne, morate tudi samo nepremičnino narediti privlačno, torej v kolikor ta že v osnovni ni, jo boste morali vsaj nekoliko sanirati.

Okolica in zunanjost

Če prodajate hišo, si kupec ob ogledu nepremičnine ustvari prvi vtis glede okolice in zunanjosti. Ta vtis je zelo pomemben, saj kupec že v tej fazi hitro oceni ali je nepremičnina res vredna toliko za kolikor jo prodajate. Zato poskrbite za okolico hiše. Trava naj bo pokošena, plevel med tlakovci naj bo odstranjen in vrt naj bo urejen. Zasadite lahko tudi okrasne rože ali drevesa, ki bodo dajale sočne sadeže. V kolikor se vaša hiša še ne ponaša s teraso, vam priporočamo, da jo zgradite. Terasa kupcem veliko pomeni, saj si ob pogledu nanjo takoj predstavljajo kako bodo na njen uživali s svojo družino in prijatelji. Investicija v teraso se splača, saj bo zagotovo dvignila vrednost vaše nepremičnine.

Preverite tudi stanje fasade, v kolikor je ta že dotrajana jo prenovite. Fasada ima prav tako zelo pomemben vpliv na kupce. Ne pozabite tudi na ograjo. Če je še nimate vam priporočamo, da jo postavite, saj bodočim kupcem daje vtis varnosti in zasebnosti. Razglejte se in ugotovite kaj še lahko izboljšate, morda zamenjate star nabiralnik ali neprivlačna vhodna vrata.

Barvanje sten

Pleskanje je eno izmed najcenejših sanacij, katero bo stanovanje, hišo ali pisarno naredilo prijetnejše in privlačnejše. Temačne ali žive stene prepleskajte na svetle barve, tako boste hkrati dosegli tudi videz večjega stanovanja. Spremljajte najnovejše trende barv in tako s pleskanjem zagotovo ne boste zgrešili. Če so v vaši nepremičnini tapete, jih skušajte odstraniti, saj potencialni kupci vedo, da odstranjevanje in kasnejše pleskanje predstavlja strošek.

Pohištvo

Ko kupec vstopi v notranjost nepremičnine najprej opazi prostornost in svetlobo. Kot že rečeno lahko to izboljšate z barvanjem sten. Ko končate s pleskanjem se morate vprašati kaj pravzaprav želite prodati? Ali je to vso pohištvo, ki je v nepremičnini? Ali želite prodati samo nepremičnino, pohištvo pa obdržati? Če se odločite, da boste prodali tudi pohištvo, mora to biti ohranjeno in uporabno. Znebite se starih preprog, zaves, posteljnin in prtov. Najpomembnejši del stanovanja je kuhinja. Kuhinjo lahko hitro in enostavno prenovite z menjavo ročajev na predalih ali menjavo pip ipd.

Če želite kuhinji povečati vrednost, dodajte aparate iz nerjavečega jekla. Tovrstni aparati bodo vaši kuhinji dodali občutek prestiža. Kuhinji lahko dodate tudi granitni pult, ki bo prav tako dodal luksuzen pridih. Ne pozabite, kuhinja je najpomembnejši del stanovanja, kateri od nakupa odvrne največ kupcev.

Tehnologija

Veliko kupcev bo opazilo moderno tehnologijo, ki jo boste pripravljeni prodati skupaj s stanovanjem. To predstavlja zelo dobrodošel dodatek, katerega bodo kupci vsekakor opazili. To ne pomeni, da morate kupiti novo televizijo ali računalnik. Pohvalite se lahko že z indukcijsko ploščo v kuhinji ali klimo, katera bo kupcu omogočala lažje prenašanje poletne vročine.

Sklep

Z majhnimi vložki lahko znatno povišate vrednost nepremičnine. Z upoštevanjem vsaj nekaterih od predstavljenih nasvetov, lahko opazno spremenite podobo nepremičnine, kar bodo opazili tudi potencialni kupci. Postavite se v vlogo kupca in ugotovite kaj bi vas pri  nepremičnini zmotilo. Če sami ne morete podati objektivne ocene, lahko za pomoč prosite prijatelje in znance, kateri vam bodo lažje podali tovrstno oceno.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Želim zgraditi hišo – kakšen je proces?

Želim zgraditi hišo – kakšen je proces?

Gradnja lastne hiše je verjetno en največjih projektov, ki se ga boste lotili v svojem življenju. Postopek gradnje je zapleten in dolgotrajen ter povezan z velikimi finančnimi obremenitvami. Ravno zaradi tega razloga je potrebno, da se gradnje lotite premišljeno in sistematično. V tem članku vam predstavljamo ključne korake pri gradnji hiše.

Ali potrebujete odvetnika, ko se zatakne pri nepremičninskem poslu?

Ali potrebujete odvetnika, ko se zatakne pri nepremičninskem poslu?

Ko se odločite za sklepanje nepremičninskega posla na lastno pest, se ob tem lahko pojavijo tudi določeni zapleti. V tem članku, vam bomo predstavili, na koga se je smiselno obrniti že pred začetkom sklepanja nepremičninskega posla kot tudi kasneje ko pride do zapletov ter kako vam lahko posamezni nepremičninski strokovnjak pomaga.

Preden se odločite za obsežno renoviranje, se vprašajte to…

Preden se odločite za obsežno renoviranje, se vprašajte to…

Prenova stanovanja ali hiše je velik zalogaj, zato se morate pred prenovo vprašati ali je to res potrebno in ali imate na razpolago dovolj finančnih sredstev. Prenove se morate lotiti preudarno in s skrbno izdelanim obnovitvenim in finančnim načrtom. V članku opisujemo potek prenove in načrtovanje finančnih stroškov.  

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.