Primerjava cen nepremičnin v največjih slovenskih mestih

v

Namen tega prispevka je predstaviti cene nekaterih tipov nepremičnin v največjih slovenskih mestih. Cene stanovanj, stanovanjskih hiš, zemljišč za gradnjo in pisarn so podane v EUR na kvadratni meter, cene garaž pa v skupnem za celotno garažo. Pri tem je treba upoštevati, da so cene bolj ali manj točne. Če bi želeli izračunati povprečje, bi namreč morali zajeti ogromno količino podatkov, ki pa vsi iz uradnih statistik niso razvidni.

Metodologija izračuna povprečne cene glede na tip nepremičnine je pojasnjena v nadaljevanju. Vsi statistični podatki, ki so bili podlaga za izračun so vzeti iz GURS-ove zbirke vrednotenja nepremičnin. Celotno ozemlje Republike Slovenije je v zbirki razdeljeno na vrednostne cone (za vsak tip nepremičnine), vsaki vrednostni coni pa je dodeljena vrednostna raven. Vrednost v vsaki vrednostni ravni predstavlja vrednost referenčne nepremičnine znotraj obravnavane vrednostne cone. Podlaga za izračun cene nepremičnine na kvadratni meter je cena referenčne nepremičnine. Cene so nato zaokrožene na desetice.

Primer: Vrednostni coni stanovanj v centru Maribora je dodeljena vrednostna raven 11. Iz vrednostne tabele za vrednostno raven 11, ki velja za stanovanja, lahko nato razberemo ceno referenčne nepremičnine glede na leto izdelave in kvadraturo.

Vse v tabeli prikazane cene so v EUR na kvadratni meter.

Nekaj pojasnil:

Starejše stanovanje ali hiša pomeni stanovanje zgrajeno med leti 1975 in 1984, novejše pa tisto, ki je bilo zgrajeno po letu 2010. V tabeli so prikazane povprečne cene stanovanj s površino 75 kvadratnih metrov in cene hiš s površino 200 kvadratnih metrov. Prikazana cena pisarn velja za prostore zgrajene med leti 1975 in 1984 s površino 50 kvadratnih metrov. Cene zemljišča za gradnjo veljajo za tiste s površino do 2400 kvadratnih metrov.

Še vedno velja, da so cene za določen tip nepremičnine zgolj povprečne. Dejanska cena bo seveda odvisna od mnogoterega dejavnika, predvsem mikrolokacije (cena stanovanja ob Ljubljanici prav gotovo ne bo enaka ceni nekoliko oddaljenega primerljivega stanovanja).

Druga tabela prikazuje cene garaž v največjih slovenskih mestih. Prikazana je cena garaže v izmeri 13 kvadratnih metrov, kolikor znaša standardna garaža. Cene so v EUR.

VIR:    http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html

Jure Pirc, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

To so najboljša evropska mesta za investicijo v nepremičnine v letu 2018!

To so najboljša evropska mesta za investicijo v nepremičnine v letu 2018!

Kot investitor na nepremičninskem trgu se morate predhodno definitivno pozanimati o smiselnosti nakupa določene nepremičnine. V tem članku bomo pogledali v katerih krajih je smiselno investirati v nepremičnine v Evropi v letu 2018 in zakaj.

Kdaj se lahko odpove najemna pogodba?

Kdaj se lahko odpove najemna pogodba?

Delež prebivalstva, ki živi v najemniških stanovanjih narašča, seveda pa je vedno več tudi lastnikov, ki svoja stanovanja oddajajo v najem. Najemna pogodba je sicer urejena v Obligacijskem zakoniku, vendar se za stanovanjska najemna razmerja uporablja Stanovanjski zakon (SZ-1), ki je specialnejši predpis. Med drugim Stanovanjski zakon ureja tudi vprašanje odpovedi najemnega razmerja. Ta prispevek velja zgolj za odpovedi najemnih pogodb, katerih predmet pogodbe so tržna najemna stanovanja. To so tista stanovanja, ki se prosto oddajajo na trgu (niso na primer neprofitna ali namenska najemna stanovanja).

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.