Primerjava cen nepremičnin v največjih slovenskih mestih

v

Namen tega prispevka je predstaviti cene nekaterih tipov nepremičnin v največjih slovenskih mestih. Cene stanovanj, stanovanjskih hiš, zemljišč za gradnjo in pisarn so podane v EUR na kvadratni meter, cene garaž pa v skupnem za celotno garažo. Pri tem je treba upoštevati, da so cene bolj ali manj točne. Če bi želeli izračunati povprečje, bi namreč morali zajeti ogromno količino podatkov, ki pa vsi iz uradnih statistik niso razvidni.

Metodologija izračuna povprečne cene glede na tip nepremičnine je pojasnjena v nadaljevanju. Vsi statistični podatki, ki so bili podlaga za izračun so vzeti iz GURS-ove zbirke vrednotenja nepremičnin. Celotno ozemlje Republike Slovenije je v zbirki razdeljeno na vrednostne cone (za vsak tip nepremičnine), vsaki vrednostni coni pa je dodeljena vrednostna raven. Vrednost v vsaki vrednostni ravni predstavlja vrednost referenčne nepremičnine znotraj obravnavane vrednostne cone. Podlaga za izračun cene nepremičnine na kvadratni meter je cena referenčne nepremičnine. Cene so nato zaokrožene na desetice.

Primer: Vrednostni coni stanovanj v centru Maribora je dodeljena vrednostna raven 11. Iz vrednostne tabele za vrednostno raven 11, ki velja za stanovanja, lahko nato razberemo ceno referenčne nepremičnine glede na leto izdelave in kvadraturo.

Vse v tabeli prikazane cene so v EUR na kvadratni meter.

Nekaj pojasnil:

Starejše stanovanje ali hiša pomeni stanovanje zgrajeno med leti 1975 in 1984, novejše pa tisto, ki je bilo zgrajeno po letu 2010. V tabeli so prikazane povprečne cene stanovanj s površino 75 kvadratnih metrov in cene hiš s površino 200 kvadratnih metrov. Prikazana cena pisarn velja za prostore zgrajene med leti 1975 in 1984 s površino 50 kvadratnih metrov. Cene zemljišča za gradnjo veljajo za tiste s površino do 2400 kvadratnih metrov.

Še vedno velja, da so cene za določen tip nepremičnine zgolj povprečne. Dejanska cena bo seveda odvisna od mnogoterega dejavnika, predvsem mikrolokacije (cena stanovanja ob Ljubljanici prav gotovo ne bo enaka ceni nekoliko oddaljenega primerljivega stanovanja).

Druga tabela prikazuje cene garaž v največjih slovenskih mestih. Prikazana je cena garaže v izmeri 13 kvadratnih metrov, kolikor znaša standardna garaža. Cene so v EUR.

VIR:    http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html

Jure Pirc, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Želja po samostojnosti in neodvisnosti od staršev, nas slej ko prej postavi v položaj, ko začnemo z iskanjem ter kasneje tudi nakupom svoje prve nepremičnine. Nakup prve nepremičnine za vas najverjetneje predstavlja nov proces, s katerim se v življenju še niste srečali. Zato je pomembno, da se pred nakupom nepremičnine pozanimate o samem poteku nakupa ter pasteh, ki lahko prežijo na vas. Za vas smo povzeli najpomembnejše točke, na katere morate biti pozorni ob nakupu, če se želite izogniti kasnejšim nevšečnostim.

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

Se tudi v vas skriva želja po udobnejšem in prijetnejšem bivanju v vašem stanovanju? Menite, da vam to željo lahko izpolni le temeljita prenova stanovanja, za katero pa žal nimate dovolj denarja? Ste morda pomislili na zgolj delno prenovo stanovanja? Tudi delna prenova lahko vaše stanovanje naredi prijetnejše, za njo pa ne boste porabili vrtoglave vsote denarja. Če vas zanima kako preurediti stanovanje z le nekaj vložka, berite naprej.

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Ste si vedno želeli imeti svojo nepremičnino na Obali? Ste naveličani mrzlih zim in muhastih pomladi ter jeseni? Če je vaš odgovor »da«, pozorno berite naprej, saj vam v nadaljevanju predstavljamo čudovite nepremičnine na obali, s katerimi lahko svoje sanje uresničite že danes.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.