Primerjava cen nepremičnin v največjih slovenskih mestih

v

Namen tega prispevka je predstaviti cene nekaterih tipov nepremičnin v največjih slovenskih mestih. Cene stanovanj, stanovanjskih hiš, zemljišč za gradnjo in pisarn so podane v EUR na kvadratni meter, cene garaž pa v skupnem za celotno garažo. Pri tem je treba upoštevati, da so cene bolj ali manj točne. Če bi želeli izračunati povprečje, bi namreč morali zajeti ogromno količino podatkov, ki pa vsi iz uradnih statistik niso razvidni.

Metodologija izračuna povprečne cene glede na tip nepremičnine je pojasnjena v nadaljevanju. Vsi statistični podatki, ki so bili podlaga za izračun so vzeti iz GURS-ove zbirke vrednotenja nepremičnin. Celotno ozemlje Republike Slovenije je v zbirki razdeljeno na vrednostne cone (za vsak tip nepremičnine), vsaki vrednostni coni pa je dodeljena vrednostna raven. Vrednost v vsaki vrednostni ravni predstavlja vrednost referenčne nepremičnine znotraj obravnavane vrednostne cone. Podlaga za izračun cene nepremičnine na kvadratni meter je cena referenčne nepremičnine. Cene so nato zaokrožene na desetice.

Primer: Vrednostni coni stanovanj v centru Maribora je dodeljena vrednostna raven 11. Iz vrednostne tabele za vrednostno raven 11, ki velja za stanovanja, lahko nato razberemo ceno referenčne nepremičnine glede na leto izdelave in kvadraturo.

Vse v tabeli prikazane cene so v EUR na kvadratni meter.

Nekaj pojasnil:

Starejše stanovanje ali hiša pomeni stanovanje zgrajeno med leti 1975 in 1984, novejše pa tisto, ki je bilo zgrajeno po letu 2010. V tabeli so prikazane povprečne cene stanovanj s površino 75 kvadratnih metrov in cene hiš s površino 200 kvadratnih metrov. Prikazana cena pisarn velja za prostore zgrajene med leti 1975 in 1984 s površino 50 kvadratnih metrov. Cene zemljišča za gradnjo veljajo za tiste s površino do 2400 kvadratnih metrov.

Še vedno velja, da so cene za določen tip nepremičnine zgolj povprečne. Dejanska cena bo seveda odvisna od mnogoterega dejavnika, predvsem mikrolokacije (cena stanovanja ob Ljubljanici prav gotovo ne bo enaka ceni nekoliko oddaljenega primerljivega stanovanja).

Druga tabela prikazuje cene garaž v največjih slovenskih mestih. Prikazana je cena garaže v izmeri 13 kvadratnih metrov, kolikor znaša standardna garaža. Cene so v EUR.

VIR:    http://prostor3.gov.si/zvn/zvn/ZVN.html

Jure Pirc, dipl. prav. (UN)

Nazaj

Zadnje novice

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Oddajanje nepremičnine (na primer stanovanja) v najem lahko predstavlja dodaten vir dohodkov fizični pa tudi pravni osebi. Načeloma si vsak najemodajalec želi dolgoročnega najema z resnim najemnikom, ki bo uporabljal nepremičnino tako, da se na nepremičnini ne bo delal škode oziroma bo spoštoval druge določbe najemne pogodbe. Bistvena sestavina najemne pogodbe je tudi višina najemnine in način njenega plačevanja.

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Hipoteka je zastavna pravica na nepremičninah. Je eno najpogostejših sredstev zavarovanj, ki posojilodajalcu v primeru neplačanih obveznosti dolžnika omogoča, da se poplača iz vrednosti zastavljene nepremičnine. Hipoteko še posebej pogosto zahtevajo banke pri odobravanju stanovanjskih kreditov. Hipoteka se vknjiži v zemljiško knjigo in v njej ostane vknjižena do svojega izbrisa.

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin je davek, ki se plačuje od vsakega odplačnega prenosa lastninske pravice na nepremičnini. Potrdilo o plačilu davka na promet nepremičnin je eden izmed pogojev za notarsko overitev zemljiškoknjižnega dovolila, to je dovolila, s katerim se prenaša lastninska pravica na nepremičninah. To pomeni, da kadar davek na promet nepremičnin ni plačan, pa bi po Zakonu o davku na promet nepremičnin moral biti, notar ne bo overil zemljiškoknjižnega dovolila, s čimer bo onemogočena vknjižba lastninske pravice kupca v zemljiško knjigo.

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.

goldenkey