Prenoviti stanovanje ali ne?

v

Imate višek privarčevanega denarja, a se ne morete odločiti, kam z njim. Razmišljate o selitvi v drug kraj ali pa se želite znebiti starega stanovanja s katerim imate zgolj stroške, saj v njem ne prebiva nihče, pa bi ob tem radi zaslužili s prodajo. Mogoče pa si želite prenoviti stanovanje, ker si želite kvalitetnejšega bivanja. Ali se vam splača torej prenavljati?

Prenova pred prodajo

Lastnik stanovanja se lahko odloči, da bo prenovil stanovanje z namenom, da ob prihajajoči prodaji iztrži čim višjo ceno. Pri tem lahko hitro naleti prvi pomislek, in sicer: Kaj pa če si bo novi lastnik raje preuredil stanovanje po svojih željah? Tukaj prihaja tudi do dileme, ali se bo vložek oz. investicija, s katero lastnik prenavlja stanovanje, bolj splačala kot pa prodaja neprenovljenega stanovanja.

V kolikor stanovanja ne prenovimo, bo cena seveda nižja, a pri tem ne bomo porabili denarja za obnovitvena dela. Tudi v primeru, da stanovanje samo osvežimo z lepotnimi popravki, lahko hitro pride do izraza neprofesionalna ali površna izvedba del, ki dejanske dodane vrednosti izkušenemu kupcu, ki se spozna na področje nepremičnin, ne bo prinesla. Torej, če se lotimo lepotnih popravkov v stanovanju, naj bodo ti izvedeni kvalitetno, tak da bodo odpravljene manjše napake.
Za kakovostno prenovljeno nepremičnino dobimo do deset odstotkov več od normalno vzdrževane nepremičnine. Splača se nam torej vložiti toliko, da si bomo ob prodaji pokrili vsaj stroške kozmetične prenove.

Prenova zase

Druga zgodba pa je prenova stanovanja zase. Če lastnik prenavlja stanovanje zase, naj ga seveda prenovi kakovostno. Prvi razlog, ki ga marsikateri lastnik stanovanja navede za prenovo stanovanja, je večja energetska učinkovitost. Starejša stanovanja imajo namreč slabšo izolacijo, prav tako pa so recimo radiatorji z leti postali dotrajani, kar vodi v neučinkovito ogrevanje. Novejši gospodinjski aparati so seveda energetsko učinkovitejši kot starejši, prav tako pa tudi predvsem novejša okna pripomorejo k prihranku iz naslova obratovalnih stroškov.

Ta vložek v prenovo stanovanja je večji, zato s nam bo tudi pozneje povrnil. Vendarle pa se za popolno prenovo stanovanja ljudje iz namenov po daljšem časovnem prebivanju v tej nepremičnini, zato je tudi smiselno vzpostaviti urejeno življenjsko okolje.

Koliko stane prenova dvosobnega stanovanja v velikosti 60 kvadratnih metrov?

Vir: Finance, Mojmojster.net

Nazaj

Zadnje novice

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Želja po samostojnosti in neodvisnosti od staršev, nas slej ko prej postavi v položaj, ko začnemo z iskanjem ter kasneje tudi nakupom svoje prve nepremičnine. Nakup prve nepremičnine za vas najverjetneje predstavlja nov proces, s katerim se v življenju še niste srečali. Zato je pomembno, da se pred nakupom nepremičnine pozanimate o samem poteku nakupa ter pasteh, ki lahko prežijo na vas. Za vas smo povzeli najpomembnejše točke, na katere morate biti pozorni ob nakupu, če se želite izogniti kasnejšim nevšečnostim.

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

Se tudi v vas skriva želja po udobnejšem in prijetnejšem bivanju v vašem stanovanju? Menite, da vam to željo lahko izpolni le temeljita prenova stanovanja, za katero pa žal nimate dovolj denarja? Ste morda pomislili na zgolj delno prenovo stanovanja? Tudi delna prenova lahko vaše stanovanje naredi prijetnejše, za njo pa ne boste porabili vrtoglave vsote denarja. Če vas zanima kako preurediti stanovanje z le nekaj vložka, berite naprej.

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Ste si vedno želeli imeti svojo nepremičnino na Obali? Ste naveličani mrzlih zim in muhastih pomladi ter jeseni? Če je vaš odgovor »da«, pozorno berite naprej, saj vam v nadaljevanju predstavljamo čudovite nepremičnine na obali, s katerimi lahko svoje sanje uresničite že danes.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.