Prenoviti stanovanje ali ne?

v

Imate višek privarčevanega denarja, a se ne morete odločiti, kam z njim. Razmišljate o selitvi v drug kraj ali pa se želite znebiti starega stanovanja s katerim imate zgolj stroške, saj v njem ne prebiva nihče, pa bi ob tem radi zaslužili s prodajo. Mogoče pa si želite prenoviti stanovanje, ker si želite kvalitetnejšega bivanja. Ali se vam splača torej prenavljati?

Prenova pred prodajo

Lastnik stanovanja se lahko odloči, da bo prenovil stanovanje z namenom, da ob prihajajoči prodaji iztrži čim višjo ceno. Pri tem lahko hitro naleti prvi pomislek, in sicer: Kaj pa če si bo novi lastnik raje preuredil stanovanje po svojih željah? Tukaj prihaja tudi do dileme, ali se bo vložek oz. investicija, s katero lastnik prenavlja stanovanje, bolj splačala kot pa prodaja neprenovljenega stanovanja.

V kolikor stanovanja ne prenovimo, bo cena seveda nižja, a pri tem ne bomo porabili denarja za obnovitvena dela. Tudi v primeru, da stanovanje samo osvežimo z lepotnimi popravki, lahko hitro pride do izraza neprofesionalna ali površna izvedba del, ki dejanske dodane vrednosti izkušenemu kupcu, ki se spozna na področje nepremičnin, ne bo prinesla. Torej, če se lotimo lepotnih popravkov v stanovanju, naj bodo ti izvedeni kvalitetno, tak da bodo odpravljene manjše napake.
Za kakovostno prenovljeno nepremičnino dobimo do deset odstotkov več od normalno vzdrževane nepremičnine. Splača se nam torej vložiti toliko, da si bomo ob prodaji pokrili vsaj stroške kozmetične prenove.

Prenova zase

Druga zgodba pa je prenova stanovanja zase. Če lastnik prenavlja stanovanje zase, naj ga seveda prenovi kakovostno. Prvi razlog, ki ga marsikateri lastnik stanovanja navede za prenovo stanovanja, je večja energetska učinkovitost. Starejša stanovanja imajo namreč slabšo izolacijo, prav tako pa so recimo radiatorji z leti postali dotrajani, kar vodi v neučinkovito ogrevanje. Novejši gospodinjski aparati so seveda energetsko učinkovitejši kot starejši, prav tako pa tudi predvsem novejša okna pripomorejo k prihranku iz naslova obratovalnih stroškov.

Ta vložek v prenovo stanovanja je večji, zato s nam bo tudi pozneje povrnil. Vendarle pa se za popolno prenovo stanovanja ljudje iz namenov po daljšem časovnem prebivanju v tej nepremičnini, zato je tudi smiselno vzpostaviti urejeno življenjsko okolje.

Koliko stane prenova dvosobnega stanovanja v velikosti 60 kvadratnih metrov?

Vir: Finance, Mojmojster.net

Nazaj

Zadnje novice

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Oddajanje nepremičnine (na primer stanovanja) v najem lahko predstavlja dodaten vir dohodkov fizični pa tudi pravni osebi. Načeloma si vsak najemodajalec želi dolgoročnega najema z resnim najemnikom, ki bo uporabljal nepremičnino tako, da se na nepremičnini ne bo delal škode oziroma bo spoštoval druge določbe najemne pogodbe. Bistvena sestavina najemne pogodbe je tudi višina najemnine in način njenega plačevanja.

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Hipoteka je zastavna pravica na nepremičninah. Je eno najpogostejših sredstev zavarovanj, ki posojilodajalcu v primeru neplačanih obveznosti dolžnika omogoča, da se poplača iz vrednosti zastavljene nepremičnine. Hipoteko še posebej pogosto zahtevajo banke pri odobravanju stanovanjskih kreditov. Hipoteka se vknjiži v zemljiško knjigo in v njej ostane vknjižena do svojega izbrisa.

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin je davek, ki se plačuje od vsakega odplačnega prenosa lastninske pravice na nepremičnini. Potrdilo o plačilu davka na promet nepremičnin je eden izmed pogojev za notarsko overitev zemljiškoknjižnega dovolila, to je dovolila, s katerim se prenaša lastninska pravica na nepremičninah. To pomeni, da kadar davek na promet nepremičnin ni plačan, pa bi po Zakonu o davku na promet nepremičnin moral biti, notar ne bo overil zemljiškoknjižnega dovolila, s čimer bo onemogočena vknjižba lastninske pravice kupca v zemljiško knjigo.

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.

goldenkey