Preden se odločite za obsežno renoviranje, se vprašajte to…

v

Prenova stanovanja ali hiše je velik zalogaj, zato se morate pred prenovo vprašati ali je to res potrebno in ali imate na razpolago dovolj finančnih sredstev. Prenove se morate lotiti preudarno in s skrbno izdelanim obnovitvenim in finančnim načrtom. V članku opisujemo potek prenove in načrtovanje finančnih stroškov.  

Kako se lotiti prenove?

Kot že rečeno, se morate prenove lotiti skrbno in počasi. Najboljše je, da si vzamete list papirja in nanj zapišete kaj vse je potrebno prenoviti. Zapišite tudi tiste najmanjša detajle. Obhodite vse prostore in v kolikor gre za hišo, tudi zunanjost hiše. Bodite natančni in si za začetek ustvarite obširnejši seznam, ker ga boste pozneje ob izračunu stroškov najverjetneje nekoliko skrajšali.

Na seznam vpišite vse od gradbenih del pa do nakupa novega pohištva. Prav tako ne pozabite preveriti vodovodne in električne inštalacije, če je ta v slabšem stanju, jo je smiselno prenoviti. Poglejte tudi streho, morda ta kje zamaka. Preverite tudi fasado in izolacijo. Preverite tudi tla, vprašajte se ali bi morda katero steno dodali ali morda porušili? To so samo nekateri od glavnih posegov pri obnovi, ki jih morate upoštevati.

Svoj dom si je smiselno tudi vizualizirati, tako da zaprete oči in pred vami naj bo končna podobna obnovljenega doma. Pri vizualizaciji vam lahko pomagajo tudi različne aplikacije (npr. Home Design 3D, Homestyler Interior Design idr.).

Stroški

Ko boste izdelali obnovitveni načrt, boste dobili realen pogled nad potrebnimi deli ter seveda stroški. Pri vsaki od prej navedeni prenovi si zapišite okvirni strošek (npr. 900 – 3.000€ za nova vhodna vrata). Pri izračunu stroškov bodite natančni in v kolikor niste prepričani v cene, se pozanimajte pri različnih ponudnikih, da boste dobili realno sliko. Vsekakor pa morate enako storitev preveriti pri več ponudnikih tj. pri najmanj treh različnih. Poprosite jih tudi za izdelavno predračuna.

Obnovo doma lahko zaupate tudi strokovnjakom, vendar bo končna cena nekoliko višja. Višja cena pa vam bo po drugi strani prihranila veliko skrbi in živcev, saj bo taka prenova mirnejša in manj stresna, predvsem če z njo še niste imeli izkušenj.

Finančni načrt

Najpomembnejši del prenove je finančni načrt. Iz finančnega načrta izhaja marsikatera odločitev pri prenovi. Bodisi vrsta opravila, kot tudi izbira materialov, izvajalcev ter projektne skupine.

Sklepne misli

Odločitev za prenovo doma je popolnoma vaša. Sami morate oceniti ali je vaš dom res potreben temeljite obnove ter ali se obnova sploh splača. Prav tako morate pretehtati ali imate na razpolago dovolj finančnih sredstev za celotno obnovo.

Ksenija Vrbnjak, dipl. prav. (UN)

Vir: https://siol.net/dom/prenova-in-gradnja/prenova-od-a-do-z-kaksni-so-stroski-in-kako-lahko-privarcujem-450578

 

Nazaj

Zadnje novice

Kdaj je pravi čas za nakup nepremičnine?

Kdaj je pravi čas za nakup nepremičnine?

Veliko ljudi se pred nakupom nepremičnine vpraša ali je zdaj res tisti pravi čas za nakup nepremičnine. Poleg tega se postavljajo še najrazličnejša vprašanja. Kaj bo s cenami nepremičnin? Bodo le te vrtoglavo narastle ali morda padle? Kako naj vem kdaj je tisti pravi čas za nakup? Na ta vprašanja vam bomo poskušali odgovoriti v nadaljevanju.  

Kako izbrati najboljšo sosesko za življenje?

Kako izbrati najboljšo sosesko za življenje?

Tudi vi razmišljate o selitvi ali morda o nakupu nove nepremičnine, morda celo o novogradnji? Ob tem pa se vam nenehno poraja vprašanje: kje sploh želim živeti? Kje je tisti kraj, na katerem bom pripravljen živeti celo življenje? Kakšna naj bo soseska, kjer bom živel? V tem prispevku vas bomo skušali pripeljati do rešitve te dileme.

Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

Veliko ljudem se zdi najem notranjega oblikovalca potrata denarja, zato raje vzamejo stvari v svoje roke. Ste tudi vi med njimi? V tem članku vam bomo predstavili notranjega oblikovalca tudi iz drugega zornega kota ter vam predstavili zakaj ga je smiselno najeti in kako bo to vplivalo na vaše vsakodnevno bivanje.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.