Pomen vpisa v Zemljiško knjigo in vrste vpisov

v

Čeprav je dan danes nepremičninski trg poln različnih specialistov, ki nam garantirajo, da bomo zagotovo postali lastniki določene nepremičnine oz., da bomo pridobili katero drugo stvarno pravico na nepremičnini, si je potrebno zapomniti, da vse to kar je dogovorjeno ustno in zapisano v civilnih pogodbah med strankami, ne pomeni kaj dosti, če ni nato zapisano tudi v Zemljiški knjigi (v nadaljevanju ZK). V tem članku vam bom predstavil pomen vpisa nepremičnine in vseh pravic ter pravnih dejstev v ZK, ter kakšne vpise poznamo.

Pomen vpisa nepremičnine v Zemljiško knjigo in vseh pravic na tej nepremičnini

ZK je javna knjiga, namenjena vodenju evidence z vpisom vseh nepremičnin in vseh pravic ter pravnih dejstev na teh nepremičninah in v zvezi s temi nepremičninami. ZK vodi zemljiškoknjižno sodišče, ki se nahaja na vsakem Okrajnem sodišču.

ZK je v osnovi pravna evidenca, ki mora biti javno dostopna in kot že povedano se v njo vpisujejo vse pravice in pravna dejstva na nepremičnini. Zato je potrebno povedati, da ne glede na vse še vedno obstajajo nepremičnine, ki niso vpisane v ZK. To je slabo tako za lastnika te nepremičnine, kot morebitnega prihodnjega imetnika določene pravice oz. pravnega dejstva na njej, saj zgolj z vpisom v ZK lahko dosežemo, da so pravice in pravna dejstva na njej javno razvidna.

Potrebno je tudi povedati, da se v ZK za razliko od ostalih javnih evidenc (kot je npr. evidenca zastavnih pravic na premičninah) vpisane načeloma vse nepremičnine, ne kot npr. pri prej omenjeni javni evidenci za vpis zastavnih pravic na premičnini, kjer se premičnina vpiše v njo zgolj, če je na njej ustanovljena zastavna pravica. Zaradi tega dejstva, da so v ZK načeloma vpisane vse nepremičnine se je uveljavilo načelo zaupanja v ZK, na podlagi katerega lahko zaupamo stanju pravic in pravnih dejstev na nepremičnini, ki so vpisana v ZK. Torej, če sklepamo pravni posel oz. se ravnamo po stanju razvidnem iz ZK se načeloma lahko štejemo kot pravimo v pravnem žargonu za dobroverno osebo.

Predmet vpisa v ZK so stvarne pravice, ki so: lastninska pravica, zastavna pravica (hipoteka), služnosti, pravica stvarnega bremena in stavbna pravica ter zemljiški dolgovi, ki so bili ustanovljeni vse do odprave zemljiškega dolga z novelo Stvarnopravnega zakonika. Poleg stvarnih pravic se v ZK vpisujejo tudi nekatere obligacijske pravice, te so: pravica prepovedi in odtujitve nepremičnine (če so izpolnjeni vsi pogoji za vpis predpisani v Stvarnopravnem zakoniku), zakupna in najemna pravica, predkupna oz. odkupna pravica, posebna pravica uporabe javnega dobra in druge pravice, ki jih posamezni zakoni predpisujejo, da se vpišejo v ZK.

Vrste vpisov v Zemljiško knjigo

Vpis v ZK pomeni način evidentiranja podatka o pravicah in pravih dejstvih. Vsi vpisi skupaj nam dajejo celovit prikaz pravnih lastnosti nepremičnine.

Vpise v ZK delimo na glavne in pomožna. Glavni vpisi so: vknjižba, predznamba in zaznamba. Skupna značilnost glavnih vpisov je, da se z njimi vpisujejo pravice in pravna dejstva. Vselej se izvedejo na podlagi listin, ki izpolnjujejo pogoje za vpis.

Pomožna vpisa pa sta: poočitev in plomba. Ne nanašata se neposredno na pravice in pravna dejstva in služita vpisovanju drugih podatkov, predvsem spremembi podatkov o imetnikih pravic ter označevanju ZK postopka. Slednji se opravlja s plombo in je odločilnega pomena za pravni promet z nepremičninami.

Vpis v ZK se dovoli na podlagi ZK dovolila, ki je lahko ločen posel od sklenitve civilne pogodbe s katero se zavežemo spremeniti pravico ali pravno dejstvo na nepremičnini.

Zaključek

Namen tega članka je, da se vas opozori na pomembnost vpisa vseh vaših pravic in pravnih dejstev na nepremičninskem trgu v ZK. Saj, če ne upoštevate tega ste kaj hitro lahko tarča različnih prevarantov ali preprosto smole.

Vir:

 

Spisal: Dipl. pravnik Mihael Javornik Leskovar

Nazaj

Zadnje novice

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Želja po samostojnosti in neodvisnosti od staršev, nas slej ko prej postavi v položaj, ko začnemo z iskanjem ter kasneje tudi nakupom svoje prve nepremičnine. Nakup prve nepremičnine za vas najverjetneje predstavlja nov proces, s katerim se v življenju še niste srečali. Zato je pomembno, da se pred nakupom nepremičnine pozanimate o samem poteku nakupa ter pasteh, ki lahko prežijo na vas. Za vas smo povzeli najpomembnejše točke, na katere morate biti pozorni ob nakupu, če se želite izogniti kasnejšim nevšečnostim.

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

Se tudi v vas skriva želja po udobnejšem in prijetnejšem bivanju v vašem stanovanju? Menite, da vam to željo lahko izpolni le temeljita prenova stanovanja, za katero pa žal nimate dovolj denarja? Ste morda pomislili na zgolj delno prenovo stanovanja? Tudi delna prenova lahko vaše stanovanje naredi prijetnejše, za njo pa ne boste porabili vrtoglave vsote denarja. Če vas zanima kako preurediti stanovanje z le nekaj vložka, berite naprej.

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Ste si vedno želeli imeti svojo nepremičnino na Obali? Ste naveličani mrzlih zim in muhastih pomladi ter jeseni? Če je vaš odgovor »da«, pozorno berite naprej, saj vam v nadaljevanju predstavljamo čudovite nepremičnine na obali, s katerimi lahko svoje sanje uresničite že danes.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.