Plačilo za arhitekturne nasvete se vedno obrestuje

v Nasveti

Brez slabe vesti lahko rečemo, da je pomoč arhitektov pri obnovi stanovanja ali hiše, kot tudi pri samem načrtovanju celotnega objekta ključnega pomena, kot nepremičninski agent pri prodaji ali nakupu nepremičnine.

V katerem delovnem procesu vajin dvojec najbolj uživa?

Meni (Živi) je predvsem pri srcu kreativni del, ko se vživim v naročnika in poskušam gledati z njegovimi očmi, da bi mu bil interier čim bolj pisan na kožo. To vključuje tudi iskanje navdiha, brskanje za idejami, kombiniranje različnih barv in materialov ter iskanje optimalnih kosov pohištva.

Zelo zanimiva in miselno aktivna faza v celotnem procesu pa je možganska nevihta, ko za dano situacijo iščeva optimalne rešitve in generirava čim večje število novih idej.

Če bi se morali odločiti le za en sam projekt ali bi lahko izpostavili dotičnega, na katerega sta resnično ponosni?

V vsak projekt, od najmanjše otroške sobice do velike enodružinske hiše, je vloženega maksimalno truda. Pomembno je, da so naročniki zadovoljni in da se v svojem domu odlično počutijo; takrat sva lahko upravičeno ponosni na svoje delo. Za prav posebno potrditev dobrega dela poskrbijo stranke, ki se vrnejo po nov projekt, ker se selijo na večje, gradijo ali prenavljajo vikend ali pa kupujejo novo nepremičnino za zanamce.

Imava stranko, ki ji delava že tretji projekt. Ta bo na nek način poseben, saj prenavljamo hišo iz 80-ih let prejšnjega stoletja, kjer bo veliko elementov ostalo originalnih, zato smo vse skupaj načrtovali kot zanimivo fuzijo takratnega in modernega stila.

Ponosni sva tudi na to, da se na naju obračajo stranke iz tujine. Podpisani sva pod projekte interierja stanovanj v Moskvi, Londonu, New Yorku in hotelsko restavracijo v letoviškem mestu v Belgiji.

Katere so tiste klasične zakonitosti, ki jih med štirimi stenami ne smemo prezreti? Morebiti svetloba, podiranje sten ali karkoli takega, kar ob obnovi ne smemo prezreti.

Osnova vsakega uspešnega interierja je v prvi vrsti funkcionalen tloris, ki je individualno prilagojen naročnikovemu načinu bivanja in željam. Univerzalnega recepta ni, saj različne situacije zahtevajo različne rešitve.

Bistvenega pomena je celostna obravnava prostora in razmišljanje o vseh detajlih vnaprej. Tako smo arhitekti vedno korak pred izvajalci, da se izognemo situacijam, ko je treba naknadno premikati na neprikladnem mestu pozicionirane inštalacije ali podobne nevšečnosti.

Pogosto prezrta pri amaterskem načrtovanju je osvetlitev prostorov. Za naju je določitev pozicij in tipov svetil enako pomembna kot razporeditev pohištva ter določitev barv in materialov, saj šele skupaj tvorijo celoto interierja. Iz tega razloga projekt osvetlitve že v osnovi vključiva v celosten projekt notranje opreme.

Ker imata veliko izkušenj na področju prenove stanovanj in hiš me zanima, kje ljudje največkrat in nepotrebno varčujemo?

Pogosto se varčuje pri strošku projekta notranje opreme. Tudi najdražja oprema ne bo prišla do izraza, če bo neprimerno umeščena v prostor ali če se materiali med seboj ne bodo skladali. Medtem pa lahko z dobro postavitvijo in usklajenostjo tudi cenovno ugodna oprema izpade lično.

Ljudje včasih varčujejo pri nakupu elementov, ki so vgrajeni in jih ni moč enostavno zamenjati, kot so talne obloge, sanitarna oprema. Na tržišču je ogromno različne ponudbe in ljudje hitro nasedejo cenovno ugodnim akcijam za na primer nekvaliteten parket s Kitajske. Običajno kmalu ugotovijo svojo zmoto in tiho trpijo z izbranim, saj je menjava prevelik zalogaj, tako z vidika dela kot tudi z vidika stroškov.

Kaj pridobi uporabnik ali stranka, ko namesto svojega (ne)znanja pokliče na pomoč strokovnjaka (vaju)?

Odločitev za arhitekta, ki poskrbi za izdelavo projekta interierja, naročnikom prihrani predvsem veliko časa, skrbi in s premišljenim načrtovanjem ter izbiro opreme tudi kar nekaj denarja. Povprečen človek se s projektom prenove sreča enkrat, mogoče dvakrat v življenju, midve pa se s tem ukvarjava vsak dan in imava celo vrsto izkušenj, pregled nad tržiščem in kopico povratnih informacij uporabnikov.

Marsikdo se na naju obrne že v fazi nakupa stanovanja. Na podlagi načrta ali ogleda nepremičnine lahko podava svoje strokovno mnenje, če jo je mogoče prilagoditi po željah in finančnih zmožnostih naročnika ali ne.

Namesto konca, zakaj menita, da je nakup in /ali prodaja nepremičnine boljša preko agencije, kot tovrstno delo na lastno pest?

Dober nepremičninski agent ti zna prisluhniti in razbrati tvoje želje ter prioritete.

Prihrani ti čas in živce, saj uredi oglaševanje nepremičnine, oglede, ukvarja se z interesenti, uredi papirologijo, skratka poskrbi za vso organizacijo v zvezi z nakupom oz. prodajo nepremičnine. Pri današnjem hitrem tempu življenja je pomoč nepremičninskega agenta nepogrešljiva.

 

Spletna stran: www.ljubodoma.si

E-mail: info@ljubodoma.si

Telefon: 041 397 039, 040 839 739 (delovniki med 9. in 16. uro)

Nazaj

Zadnje novice

Stanovanje Kako visoko gredo lahko cene stanovanj v Ljubljani?

Kako visoko gredo lahko cene stanovanj v Ljubljani?

Trg rabljenih stanovanj cveti, v poročilu za prvo letošnje polletje ugotavlja geodetska uprava (Gurs). Najbolj izrazito je to v Ljubljani, ki dosega rekorde v številu transakcij, povprečne cene rabljenih stanovanj pa so se v prvem polletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem zvišale za osem odstotkov.

Nasveti Kako drage so slovenske nepremičnine v primerjavi z avstrijskimi, nemškimi in italijanskimi?

Kako drage so slovenske nepremičnine v primerjavi z avstrijskimi, nemškimi in italijanskimi?

Povprečna cena kvadratnega metra novega stanovanja v Sloveniji je bila lani 2.150 evrov, s čimer je slovenski nepremičninski trg primerljiv z nizozemskim, češkim in belgijskim, pokaže analiza Deloitta.

Prednosti nakupa franšize

Prednosti nakupa franšize

Franšizojemalci CENTURY 21 imajo določene prednosti, kot so na primer uveljavljena blagovna znamka, tržna podpora, nenehno izobraževanje (coaching in mentoring), nasveti, itd.

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se