Lahko prejmete odškodnino za izgubljen užitek dopusta?

v

Večini je znano, da lahko v primeru zapletov in neprijetnih pripetljajev v zvezi z dopustom zahtevajo vračilo denarja oziroma vrnitev vsaj dela plačila za storitev, ki so jo plačali. Najenostavneje je to v primeru odpovedi leta, potovanja ali nastanitve. Takrat je kupec upravičen od ponudnika storitve zahtevati vračilo celotne kupnine, ki jo je plačal. Prav tako so pogosti primeri, ko je zakupljena nastanitev slabša od dogovorjene. Tudi v teh primerih lahko turist od lastnika nastanitve zahteva vračilo vsaj dela plačanega zneska.

Le malokdo pa ve, da je v primeru večjih nevšečnosti na dopustu upravičen še do odškodnine za izgubljen užitek.

ZAČETEK

Leta 2002 je Sodišče Evropske unije odločalo v zadevi Simone Leitner proti TUI Deutschland GmbH & Co KG. Družina Leitner je pri TUI Deutchland kupila paketno potovanje (dvotedenske All inclusive počitnice) v Turčiji. Po nekaj dnevih njihovega dopustovanja je eden izmed otrok začel kazati simptome salmonele (vzrok čemur so bili neustrezni higienski pogoji v hotelu), ki so trajali ves čas počitnic in dlje, kar je družinske počitnice povsem uničilo. Ga. Leitner je ponudnika turističnih potovanj tožila pred avstrijskimi sodišči na odškodnino za izgubljen užitek. Avstrijsko sodišče prve stopnje je njen zahtevek zavrnilo, ker takratna avstrijska zakonodaja ni vsebovala nobene izrecne določbe, ki bi priznavala takšno vrsto odškodnine. Višje sodišče v Linzu, na katerega se je pritožila pa je za mnenje povprašalo Sodišče Evropske unije.

To je v sodbi odgovorilo, da se mora 5. člen Direktive o paketnem potovanju, organiziranih počitnicah in izletih iz leta 1990 uporabljati tako, da potrošnikom (turistom) načeloma podeljuje pravico do odškodnine za nepremoženjsko škodo, ki je posledica neizpolnitve ali neustrezne učinkovitosti storitev, ki sestavljajo paketni dopust, ne glede na to, ali nacionalna zakonodaja takšno določbo vsebuje ali ne.

Z drugimi besedami povedano, Sodišče EU je priznalo odškodnino za izgubljen užitek počitnic/dopusta, kot novo obliko odškodnine za nepremoženjsko škodo, kar v praksi pomeni, da imajo kupci paketnih potovanj in turističnih aranžmajev od trenutka izdaje sodbe od turističnih agencij ali drugih organizatorjev potovanj pravico zahtevati to vrsto odškodnine, če je potrebno, tudi pred nacionalnimi (državnimi) sodišči. Slovenija v času teka opisanega postopka še ni bila v Evropski uniji, seveda pa dandanašnji odškodnino za izgubljen užitek priznavajo tudi slovenska sodišča.

KDO LAHKO ZAHTEVA ODŠKODNINO

Odškodnino lahko zahtevajo vsi kupci »turističnih paketov«, ki jim je nastala ta oblika škode. Pri tem se za turistični paket šteje kombinacija vsaj dveh izmed naštetih potovalnih storitev za namene istega potovanja/počitnic: prevoz, nastanitev, najem prevoznih sredstev (rent-a-car) in druge turistične storitve. Običajno takšne turistične pakete ponujajo turistične agencije.

KDAJ SE TA OBLIKA ODŠKODNINE PRIZNA

Odškodnina za izgubljen užitek se lahko zahteva kadar so razlogi za nastalo škodo (izgubo užitka) na strani ponudnika turističnih paketov. V skladu s sodno prakso Vrhovnega sodišča Republike Slovenije se odškodnina za izgubljen užitek priznava, saj gre za poseg v duševno sfero oškodovanca – izguba uživanja, veselja oziroma duševne sprostitve. Gre torej za kršitev pravice do duševne integritete posameznika. Pri tem ni toliko pomembno ali je potrošnik/turist na kraju oddiha zaradi slabih okoliščin, občutil jezo, strah, bes ali žalost ob soočenju z razmerami. Seveda je vse to lahko sestavni del izgube utemeljeno pričakovanega užitka, vendar je za samo izgubo in posledično tudi odškodnino dovolj že odtegnitev oziroma preprečitev utemeljeno pričakovanega užitka na dopustu.

Odškodnina za izgubo utemeljeno pričakovanega užitka se torej priznava, kadar se prepreči duševno pa tudi telesno regeneracijo na dopustu, ki je kot »sredstvo uživanja« (sprostitve) temu namenjeno. Zadošča že izraženi frustrirajoči občutek oziroma zaznava izgube užitka, seveda pa tudi sama izguba le-tega.

VIR:

- Leitner proti Deutschland GmbH Co. Kg, C-168/00
- VSRS sklep II Ips 160/2013
- Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot)

 

Spisal: Jure Pirc, mag. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Oddajanje nepremičnine (na primer stanovanja) v najem lahko predstavlja dodaten vir dohodkov fizični pa tudi pravni osebi. Načeloma si vsak najemodajalec želi dolgoročnega najema z resnim najemnikom, ki bo uporabljal nepremičnino tako, da se na nepremičnini ne bo delal škode oziroma bo spoštoval druge določbe najemne pogodbe. Bistvena sestavina najemne pogodbe je tudi višina najemnine in način njenega plačevanja.

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Hipoteka je zastavna pravica na nepremičninah. Je eno najpogostejših sredstev zavarovanj, ki posojilodajalcu v primeru neplačanih obveznosti dolžnika omogoča, da se poplača iz vrednosti zastavljene nepremičnine. Hipoteko še posebej pogosto zahtevajo banke pri odobravanju stanovanjskih kreditov. Hipoteka se vknjiži v zemljiško knjigo in v njej ostane vknjižena do svojega izbrisa.

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin je davek, ki se plačuje od vsakega odplačnega prenosa lastninske pravice na nepremičnini. Potrdilo o plačilu davka na promet nepremičnin je eden izmed pogojev za notarsko overitev zemljiškoknjižnega dovolila, to je dovolila, s katerim se prenaša lastninska pravica na nepremičninah. To pomeni, da kadar davek na promet nepremičnin ni plačan, pa bi po Zakonu o davku na promet nepremičnin moral biti, notar ne bo overil zemljiškoknjižnega dovolila, s čimer bo onemogočena vknjižba lastninske pravice kupca v zemljiško knjigo.

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.

goldenkey