Lahko prejmete odškodnino za izgubljen užitek dopusta?

v

Večini je znano, da lahko v primeru zapletov in neprijetnih pripetljajev v zvezi z dopustom zahtevajo vračilo denarja oziroma vrnitev vsaj dela plačila za storitev, ki so jo plačali. Najenostavneje je to v primeru odpovedi leta, potovanja ali nastanitve. Takrat je kupec upravičen od ponudnika storitve zahtevati vračilo celotne kupnine, ki jo je plačal. Prav tako so pogosti primeri, ko je zakupljena nastanitev slabša od dogovorjene. Tudi v teh primerih lahko turist od lastnika nastanitve zahteva vračilo vsaj dela plačanega zneska.

Le malokdo pa ve, da je v primeru večjih nevšečnosti na dopustu upravičen še do odškodnine za izgubljen užitek.

ZAČETEK

Leta 2002 je Sodišče Evropske unije odločalo v zadevi Simone Leitner proti TUI Deutschland GmbH & Co KG. Družina Leitner je pri TUI Deutchland kupila paketno potovanje (dvotedenske All inclusive počitnice) v Turčiji. Po nekaj dnevih njihovega dopustovanja je eden izmed otrok začel kazati simptome salmonele (vzrok čemur so bili neustrezni higienski pogoji v hotelu), ki so trajali ves čas počitnic in dlje, kar je družinske počitnice povsem uničilo. Ga. Leitner je ponudnika turističnih potovanj tožila pred avstrijskimi sodišči na odškodnino za izgubljen užitek. Avstrijsko sodišče prve stopnje je njen zahtevek zavrnilo, ker takratna avstrijska zakonodaja ni vsebovala nobene izrecne določbe, ki bi priznavala takšno vrsto odškodnine. Višje sodišče v Linzu, na katerega se je pritožila pa je za mnenje povprašalo Sodišče Evropske unije.

To je v sodbi odgovorilo, da se mora 5. člen Direktive o paketnem potovanju, organiziranih počitnicah in izletih iz leta 1990 uporabljati tako, da potrošnikom (turistom) načeloma podeljuje pravico do odškodnine za nepremoženjsko škodo, ki je posledica neizpolnitve ali neustrezne učinkovitosti storitev, ki sestavljajo paketni dopust, ne glede na to, ali nacionalna zakonodaja takšno določbo vsebuje ali ne.

Z drugimi besedami povedano, Sodišče EU je priznalo odškodnino za izgubljen užitek počitnic/dopusta, kot novo obliko odškodnine za nepremoženjsko škodo, kar v praksi pomeni, da imajo kupci paketnih potovanj in turističnih aranžmajev od trenutka izdaje sodbe od turističnih agencij ali drugih organizatorjev potovanj pravico zahtevati to vrsto odškodnine, če je potrebno, tudi pred nacionalnimi (državnimi) sodišči. Slovenija v času teka opisanega postopka še ni bila v Evropski uniji, seveda pa dandanašnji odškodnino za izgubljen užitek priznavajo tudi slovenska sodišča.

KDO LAHKO ZAHTEVA ODŠKODNINO

Odškodnino lahko zahtevajo vsi kupci »turističnih paketov«, ki jim je nastala ta oblika škode. Pri tem se za turistični paket šteje kombinacija vsaj dveh izmed naštetih potovalnih storitev za namene istega potovanja/počitnic: prevoz, nastanitev, najem prevoznih sredstev (rent-a-car) in druge turistične storitve. Običajno takšne turistične pakete ponujajo turistične agencije.

KDAJ SE TA OBLIKA ODŠKODNINE PRIZNA

Odškodnina za izgubljen užitek se lahko zahteva kadar so razlogi za nastalo škodo (izgubo užitka) na strani ponudnika turističnih paketov. V skladu s sodno prakso Vrhovnega sodišča Republike Slovenije se odškodnina za izgubljen užitek priznava, saj gre za poseg v duševno sfero oškodovanca – izguba uživanja, veselja oziroma duševne sprostitve. Gre torej za kršitev pravice do duševne integritete posameznika. Pri tem ni toliko pomembno ali je potrošnik/turist na kraju oddiha zaradi slabih okoliščin, občutil jezo, strah, bes ali žalost ob soočenju z razmerami. Seveda je vse to lahko sestavni del izgube utemeljeno pričakovanega užitka, vendar je za samo izgubo in posledično tudi odškodnino dovolj že odtegnitev oziroma preprečitev utemeljeno pričakovanega užitka na dopustu.

Odškodnina za izgubo utemeljeno pričakovanega užitka se torej priznava, kadar se prepreči duševno pa tudi telesno regeneracijo na dopustu, ki je kot »sredstvo uživanja« (sprostitve) temu namenjeno. Zadošča že izraženi frustrirajoči občutek oziroma zaznava izgube užitka, seveda pa tudi sama izguba le-tega.

VIR:

- Leitner proti Deutschland GmbH Co. Kg, C-168/00
- VSRS sklep II Ips 160/2013
- Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot)

 

Spisal: Jure Pirc, mag. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Iti v nepremičninski posel sam ali z nepremičninskim agentom

Iti v nepremičninski posel sam ali z nepremičninskim agentom

Če se tudi vam poraja vprašanje; ali se nepremičninskega posla lotiti sami ali s pomočjo nepremičninskega agenta, ste na pravem mestu. V članku vam namreč predstavljamo, tako prednosti kot slabosti sklepanja nepremičninskih poslov na lastno pest, kot tudi prednosti in slabosti sklepanja poslov s pomočjo nepremičninske agencije. Članek ni namenjen promoviranju nepremičninske agencije, ampak pojasnjuje dejanske prednosti in slabosti, ki se v tovrstnih poslih pojavljajo.

Štiri presenetljive stvari, ki lahko dvignejo vrednost vaše nepremičnine

Štiri presenetljive stvari, ki lahko dvignejo vrednost vaše nepremičnine

Najpogosteje imajo prodajalci nepremičnine v mislih: zakaj bi saniral nepremičnino, če je bom tako ali tako prodal. Ta misel je napačna, saj lahko z minimalnim vložkom znatno povečate vrednost nepremičnine. Pri prodaji nepremičnine, pa naj bo to hiše, stanovanja, pisarne ali parcele ima zelo pomembno vlogo prvi vtis. Prvi vtis si kupec ustvari tako na podlagi fotografij kot tudi s samim ogledom nepremičnine. Zato poskrbite, da bodo tudi fotografije nepremičnine privlačne. Da pa bodo fotografije lahko privlačne, morate tudi samo nepremičnino narediti privlačno, torej v kolikor ta že v osnovni ni, jo boste morali vsaj nekoliko sanirati.

Trije največji problemi pri selitvi (in kako se jim izogniti)

Trije največji problemi pri selitvi (in kako se jim izogniti)

Selitev je naporno in stresno opravilo, zato se je morate lotiti premišljeno. Selitev ni samo težavno prenašanje stvari iz enega kraja v drugega, ampak tudi velika čustvena obremenitev, zato se morate nanjo pripraviti tako na miselni kot na čustveni ravni.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.