Kje so najugodnejši pogoji za pridobitev kredita?

v

Večina ljudi žal ne začne svojega samostojnega življenja z neomejenimi finančnimi sredstvi, kar pomeni, da nas pred nakupom prve nepremičnine čaka posvetovanje o financiranju nakupa le te. Najpogostejši način financiranja nakupa nepremičnin so t.i. »stanovanjski krediti«. V tem članku si bomo tako pogledali, kakšne stroške pri nam najbolj poznanih bankah nam zaračunajo za pridobitev kredita in katera od teh bank je najugodnejša za nas.

Predpostavke

Za predpostavke bomo vzeli sledeča dejstva:

1. V povprečju nepremičnine stanejo okrog 100.000 EUR, zato bomo pri vseh bankah izračun postavili na višino 100.000 EUR.

2. Ker so obrestne mere trenutno zelo nizke in se lahko v prihodnosti to spremeni na slabše za nas, bomo vzeli kot predpostavko fiksno obrestno mero.

3. Višino anuitet bomo omejili na 120 (torej 10 let odplačevanja tega kredita).

4. Za zavarovanje tega kredita bomo vzeli vzpostavitev hipoteke na nepremičnini, katero želimo kupiti s tem kreditom.

5. Pri vseh bankah bomo za pridobitev kredita povpraševali kot njihov komitent.

Banke

Za primerjavo vzemimo nekaj najbolj poznanih bank, ki trenutno poslujejo v Sloveniji in sicer:

  • SKB banka,
  • Sberbank,
  • Banka Intesa Sanpaolo,
  • Nova KBM,
  • NLB,
  • Delavska hranilnica,
  • Sparkasse,
  • Abanka,
  • Addiko bank,
  • Unicredit bank.

 

SKB banka

SKB banka ponuja mesečno anuiteto pod našimi predpostavkami v višini 956,4 EUR, vendar banka za pridobitev kredita zraven zaračuna stroške odobritve kredita v višini 500 EUR, mesečne stroške vodenje osebnega računa v višini 2,2 EUR, strošek cenitve nepremičnine 244 EUR in nadomestilo za izvedbo zavarovanja kredita z nepremičnino 122 EUR. Vse to skupaj za odplačilo nanese na 115.911,46 EUR.

Sberbank

Mesečna anuiteta znaša 961 EUR, ob tem pa za odobritev kredita banka zaračuna še interkalarne obresti v višini 128,89 EUR in stroške odobritve kredita v višini 700 EUR, stroški mesečnega vodenja kredita v všini 2,79 EUR in strošek cenitve nepremčnine v višini od 600-780 EUR. Vse skupaj nanese za odplačilo na 117.083,48 EUR.

Banka Intesa Sanpaolo

Mesečna anuiteta pri tej banki je 933, 64 EUR. Ob tem pa je potrebno upoštevati stroške mesečnega vodenja računa v višini 2,4 EUR, 700 EUR za stroške odobritve na koncu pa še stroški cenitve nepremičnine. Vse to skupaj na koncu nanese na 113.134,3 EUR plus stroški cenitve nepremičnine.

Nova KBM

Mesečna anuiteta znese 967,91 EUR. Ob tem je potrebno upoštevati stroške odobritve kredita v višini 450 EUR, mesečne stroške vodenje računa v višini 2,1 EUR plus stroški cenitve nepremičnine za zavarovanje, katere višina je odvisna od posameznega cenilca, ki je določen za posamezno območje kjer nepremičnina, ki bo zavarovala kredit stoji. Vse skupaj to nanese na 116.851,2 EUR plus stroški cenitve nepremičnine.

NLB

Mesečna anuiteta znaša 979,52 EUR. Ob tem zaračunajo stroške odobritve kredita v višini 750 EUR, interkalarne obresti v višini 144,45 EUR, višina vodenja računa na mesec 4,99 EUR in višina cenitve nepremičnine, ki je prav tako odvisna od posameznega cenilca. Vse to skupaj nanese na 119.035,65 plus stroški cenitve nepremičnine.

Delavska hranilnica

Mesečna anuiteta znaša 953,32 EUR. Nato so še stroški odobritve kredita v višini 300 EUR, mesečni stroški vodenja kredita v višini 1,5 EUR plus stroški vodenja osebnega računa v višini 1,25 EUR mesečno plus stroški cenitve nepremičnine. Skupaj to nanese na 115.028,4 EUR plus stroški cenitve nepremičnine.

Sparkasse

Mesečna anuiteta znaša 977,19 EUR. Nato še banka zaračuna stroške odobritve kredita v višini 600 EUR, stroški vodenja računa v višini 12,75 EUR mesečno, plus stroški cenitve nepremičnine. To vse skupaj nanese na 119.392,8 EUR plus stroške cenitve nepremičnine.

Abanka

Mesečna anuiteta znaša 974,87 EUR. Nato banka zaračuna stroške odobritve kredita v višini 450 EUR, plus interkalarne obresti v višini 131,51 EUR, mesečni strošek vodenja računa v višini 2,4 EUR in strošek cenitve nepremičnine. Skupaj to nanese na 117.853,91 EUR plus stroški cenitve nepremičnine.

Addiko bank

Mesečna anuiteta znaša 938,16 EUR. Banka tukaj zaračuna še stroške odobritve kredita v višini 400 EUR, interkalarne obresti v višini 99,9 EUR in mesečni stroški vodenje osebnega računa v višini 2,3 EUR plus stroški cenitve nepremičnine. Vse skupaj za poplačilo kredita nanese na 113.355,1 EUR plus stroški cenitve nepremičnine.

Unicredict bank

Mesečna anuiteta znaša 964,07 EUR. Nato banka zaračuna mesečno vodenje računa v višini 1,99 EUR, stroške odobritve kredita v višini 300 EUR in nato stroški cenitve nepremičnine s katero bomo zavarovali kredit. Vse skupaj to nanese na 116.227,2 EUR plus stroški cenitve nepremičnine.

Zaključek

Pod črto lahko z pridobljenimi informacijami iz spletnih strani posameznih bank ugotovimo, da je trenutno najugodnejša banka za pridobitev kredita Banka Intesa Sanpaolo, na drugem mestu pa je Addiko bank, vendar to vse pod predpostavko, da strošek cenitve nepremičnine za zavarovanje kredita in potem vpis te hipoteke v Zemljiško knjigo pri posamezni banki ni tako velik, da bi razmerja bistveno spremenilo.

Lestvica od najugodnejše banke do najmanj ugodne glede na stroške se glasi: 1. Banka Intesa Sanpaolo, 2. Addiko bank, 3. Delavska hranilnica, 4. SKB banka, 5. Unicredit bank, 6. Nova KBM, 7. Sberbank, 8. Abanka, 9. NLB in kot zadnja v našem izboru torej 10. Sparkasse.

Viri:

 

Spisal:

Dipl. pravnik Mihael Javornik Leskovar

Nazaj

Zadnje novice

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Kupujete svojo prvo nepremičnino? Bodite pozorni na to…

Želja po samostojnosti in neodvisnosti od staršev, nas slej ko prej postavi v položaj, ko začnemo z iskanjem ter kasneje tudi nakupom svoje prve nepremičnine. Nakup prve nepremičnine za vas najverjetneje predstavlja nov proces, s katerim se v življenju še niste srečali. Zato je pomembno, da se pred nakupom nepremičnine pozanimate o samem poteku nakupa ter pasteh, ki lahko prežijo na vas. Za vas smo povzeli najpomembnejše točke, na katere morate biti pozorni ob nakupu, če se želite izogniti kasnejšim nevšečnostim.

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

5 poceni načinov, da prenovite svoje stanovanje

Se tudi v vas skriva želja po udobnejšem in prijetnejšem bivanju v vašem stanovanju? Menite, da vam to željo lahko izpolni le temeljita prenova stanovanja, za katero pa žal nimate dovolj denarja? Ste morda pomislili na zgolj delno prenovo stanovanja? Tudi delna prenova lahko vaše stanovanje naredi prijetnejše, za njo pa ne boste porabili vrtoglave vsote denarja. Če vas zanima kako preurediti stanovanje z le nekaj vložka, berite naprej.

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Sanjate o nepremičnini na morju? Sedaj imate super priložnost!

Ste si vedno želeli imeti svojo nepremičnino na Obali? Ste naveličani mrzlih zim in muhastih pomladi ter jeseni? Če je vaš odgovor »da«, pozorno berite naprej, saj vam v nadaljevanju predstavljamo čudovite nepremičnine na obali, s katerimi lahko svoje sanje uresničite že danes.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.