Kako visoko gredo lahko cene stanovanj v Ljubljani?

v Stanovanje

Trg rabljenih stanovanj cveti, v poročilu za prvo letošnje polletje ugotavlja geodetska uprava (Gurs). Najbolj izrazito je to v Ljubljani, ki dosega rekorde v številu transakcij, povprečne cene rabljenih stanovanj pa so se v prvem polletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem zvišale za osem odstotkov.

Kje so najdražja stanovanja v Evropi

Trg rabljenih stanovanj cveti, v poročilu za prvo letošnje polletje ugotavlja geodetska uprava (Gurs). Najbolj izrazito je to v Ljubljani, ki dosega rekorde v številu transakcij, povprečne cene rabljenih stanovanj pa so se v prvem polletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem zvišale za osem odstotkov. Za kvadratni meter rabljenega stanovanja je bilo tako treba v povprečju odšteti 2.310 evrov. Kako dolgo lahko še traja rast in koliko smo še oddaljeni od cenovnih rekordov?

»Letos se v Sloveniji nadaljuje trend rasti števila sklenjenih poslov in prometa z nepremičninami. Rekordno število kupoprodaj stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici tega leta potrjuje, da je slovenski nepremičninski trg znova v fazi rasti,« ugotavljajo na Gursu.

Cene najhitreje rastejo v Ljubljani – v primerjavi s cenovnim dnom je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja zrasla za 15 odstotkov. »S tem je Ljubljana v prvi polovici letošnjega leta dosegla najvišjo povprečno ceno stanovanj v državi in prvič od začetka spremljanja cen prehitela območje Obala brez Kopra,« pišejo na Gursu.

Kaj poganja cene?

Razlogi za rast cen rabljenih stanovanj so enaki kot do zdaj. »Gonilo povpraševanja po nepremičninah so še naprej ugodne gospodarske okoliščine in predvsem nizke obrestne mere. Nizke obrestne mere in rast obsega stanovanjskih posojil prebivalstvu spodbujajo zlasti rast povpraševanja po stanovanjskih nepremičninah. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v teh okoliščinah narašča tako zaradi bivalnih kakor zaradi naložbenih razlogov,« pojasnjujejo na Gursu.

Kako daleč smo od cenovnih rekordov? Še daleč

Iz poročil Gursa je razvidno, da je bilo za kvadratni meter rabljenega stanovanja v Ljubljani največ treba plačati v prvem polletju leta 2008. Povprečna cena kvadratnega metra je takrat znašala 2.780 evrov. Ali se lahko znova povzpnejo na to raven?

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v prvem polletju po letih (v EUR)

 

»Predkrizni vrh pri rabljenih stanovanjih bomo prej ali slej dosegli, če ne bo kakšne globalne gospodarske krize. Delno zahvaljujoč gospodarski rasti kot tudi učinku inflacije, ki dolgoročno pripomore k zviševanju cen nepremičnin. Če cene pred desetletjem prilagodimo za inflacijo, pa menim, da takšne evforije še lep čas ne bo. Predvsem, ker se banke trudijo biti bolj previdne pri kreditiranju, vlagatelji pa malo bolj premislijo, preden se lotijo gradnje stanovanj. Vsi smo se nekaj naučili,« pravi Vesna Levstek iz agencije Nepremičnine Plus.

Število transakcij z rabljenimi stanovanji v Ljubljani, četrtletno

Kaj opaža v drugem polletju? »Tudi po koncu obdobja, ki ga zajema poročilo Gursa za prvo polletje, opažamo rast cen stanovanj, imam pa občutek, da se ta umirja. Transakcij je v zadnjih mesecih manj, kar gre pripisati manjši ponudbi stanovanj, je pa vse, kar ima še razumno ceno, razmeroma hitro prodano,« pravi.

Rast cen rabljenih stanovanj se utegne upočasniti

Za zdaj promet in cene rabljenih nepremičnin v Ljubljani iz četrtletja v četrtletje rastejo. Koliko časa še lahko traja ta veselica? »Dokler ne bo novogradenj in s tem nove ponudbe, bodo cene rabljenih stanovanj rasle. Ko bo na trg prišlo več novogradenj, se bo trend obrnil, rast se bo upočasnila, morda bodo cene rabljenih stanovanj celo začele upadati,« meni Predrag Todić (Ljubljana Nepremičnine), ki za leto 2018 v Ljubljani napoveduje številne nove nepremičninske projekte.

Podobno napoveduje Vesna Levstek: »Sama v prihodnje pričakujem nekoliko zmernejšo rast cen rabljenih stanovanj kot v zadnjih dveh letih.«

Kaj pa bi lahko negativno vplivalo na cene v prihodnosti? »To bi lahko preprečili predvsem zunanji dejavniki – gospodarska kriza, ki bi jo 'uvozili'. Rast cen bi lahko upočasnili ali preprečili dejavniki, ki bi obremenili lastništvo. Tu imam predvsem v mislih nepremičninski davek oziroma strožji nadzor oddajanja prek Airbnbja – ta učinek bi občutili lokalno, denimo v središču Ljubljane. Oboje bi lahko vodilo v povečanje ponudbe in zmanjšalo apetit po nakupih. Rast cen bi lahko preprečila tudi večja ponudba novih stanovanj nižjega cenovnega razreda. Novogradnja vila blokov z nadstandardnimi stanovanji na cene rabljenih stanovanj srednjega in nižjega cenovnega razreda praktično nima vpliva,« razlaga.

Kaj pa cene zunaj Ljubljane?

Trend rasti povprečnih cen rabljenih stanovanj se je, kot kaže, prelil na vso državo. Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja na ravni države je v prvem polletju znašala 1.580 evrov, kar je dobrih pet odstotkov več kot v istem obdobju pred letom dni. Najmanj je v povprečju za kvadratni meter rabljenega stanovanja treba plačati v Mariboru (1.120 evrov) in Celju (1.150 evrov), največ pa (poleg Ljubljane) v Kopru (2.070 evrov) in na Obali (brez Kopra), kjer je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v prvem polletju znašala 2.260 evrov.

Cene nepremičnin rastejo po celi državi

Povprečna cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v prvem polletju po letih (v EUR)

 

Vir: Finance

Za več člankov iz področja nepremičnin kliknite na spodnjo sliko:

Nazaj

Zadnje novice

Pravice drugih na naši nepremičnini?

Pravice drugih na naši nepremičnini?

Nepremičnine so, kot že smiselno izhaja iz same besede, nepremičen, natančno odmerjen del zemeljske površine. Razpolaganje z nepremičninami in pravicami na njih je zelo pogost način poslovanja, vendar pa je možno tudi omejiti izvrševanje teh pravic. V današnjem članku si poglejmo, s kakšnimi pravicami, ki se jih vpisuje v zemljiško knjigo, je lahko obremenjena nepremičnina. 

Najeti ali kupiti nepremičnino?

Najeti ali kupiti nepremičnino?

Eno izmed mnogih vprašanj, ki si jih zastavimo, ko se odločamo o tem, kje in kako bomo živeli, je vprašanje najema ali nakupa nepremičnine. Oboje ima svoje dobre in slabe stvari. V današnjem članku si poglejmo, kaj so prednosti najema in kaj so prednosti nakupa.

Davki pri oddajanju nepremičnin

Davki pri oddajanju nepremičnin

Ne glede na to, kje na svetu se nahajamo, ena stvar je vsem državam sveta skupna – DAVKI. Takšni in drugačni spremljajo veliko večino vseh denarnih razpolaganj. Pri tem niso nepremičnine nobena izjema. Tokrat si bomo pogledali, kako je v Sloveniji obdavčeno oddajanje nepremičnin. 

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se

goldenkey nepremičninska konferenca