Kako izbrati pravega nepremičninskega posrednika?

v

Če ste se po tehtnem razmisleku odločili, da boste prodajo ali nakup nepremičnine zaupali nepremičninski agenciji, se vam sedaj najverjetneje postavlja vprašanje kako izbrati pravo nepremičninsko agencijo ter pravega nepremičninskega posrednika. Preden izberete agencijo in posrednika, se morate o obeh dobro informirati.  

Nepremičninska agencija

Ni vsaka nepremičninska agencija, zaupanja vredna agencija. Preden se odločite za določeno nepremičninsko agencijo se morate o njej dobro poučiti. Na trgu je namreč veliko nepoštenih agencij, katerim je prioriteta le pridobitev denarja, za stranke pa jim sploh ni mar. Da se tovrstnim agencijam izognete, se morate o vsaki posamezni agenciji dobro pozanimati. Preverite ali agencija izpolnjuje z zakonom določene pogoje, kako dolgo je agencija že dejavna na nepremičninskem trgu ter kakšne izkušnje imajo stranke, ki so z agencijo že sodelovale. Ko smo že pri izkušnjah, vam priporočamo, da informacije iz prve roke pridobite od sorodnikov, prijateljev ali znancev, kateri vam bodo določeno agencijo in posrednika priporočali ali odsvetovali. Zberite kar se da največ informacij, tudi v medijih in na spletu. Saj veste kako govori stara modrost; od viška glava ne boli.

Strokovnost

Strokovnost nepremičninske agencije oz. posrednika se na prvi pogled najbolj zrcali z nepremičninskimi oglasi. Če je oglas ustrezno opremljen s fotografijami, podrobnimi informacijami in kontaktnimi podatki ste na dobri poti. V kolikor opazite, da so podatki pomanjkljivi ali da so fotografije nekvalitetne, je to lahko pokazatelj, da si nepremičninski posrednik ni vzel dovolj časa, da bi dosledno navedel podatke in oglas opremil z ustreznimi fotografijami. Oblikovanje ustreznega nepremičninskega oglasa pa ni edini pokazatelj strokovnosti nepremičninskega posrednika.

Nepremičninski posrednik začne svojo strokovno pot tlakovati s pridobitvijo licence. Z licenco pridobi posrednik potrebna znanja o samem nepremičninskem postopku ter o pravnih zadevah. Licenca predstavlja le minimum, ki omogoča posredniku delovanje na nepremičninskem trgu. Torej to še ne pomeni, da je nepremičninski posrednik s pridobitvijo licence popolnoma strokovno podkovan. Strokovnost posrednika se izoblikuje z izkušnjami tj. z realizacijo nepremičninskih poslov,  s prizadevanjem za dobro opravljanje dela, z nenehnim izpopolnjevanjem znanja, s poznavanjem nepremičninskega trga ter s spremljanjem sprememb zakonodaje. Kvalitetnega nepremičninskega posrednika odlikuje tudi dober občutek za oglaševanje nepremičnine kot tudi dobra žilica za prodajo, česar pa se ne na žalost ne da naučiti.


Odzivnost

Ključen parameter pri izbiri nepremičninskega posrednika je tudi njegova dostopnost in odzivnost. Če se vam posrednik ne javlja na telefonske klice in vas ne pokliče nazaj v doslednem času, je to lahko pokazatelj, da mu za svoje stranke ni kaj dosti mar. Takšnim posrednikom se je potrebno izogniti. Dober nepremičninski posrednik vam bo na razpolago, ko ga boste potrebovali. Seveda v časovnem okviru delovnih dni in delovnega časa. Dober posrednik si prizadeva, da boste od njega pridobili vse potrebne podatke in informacije v razumnem času. Hitra odzivnost je koristna tudi iz vidika, da se dobre priložnosti ne uidejo iz rok.

Prilagodljivost

Dober nepremičninski posrednik vam bo znal prisluhniti ter vas tudi dobro spoznati. Le tako bo lahko razbral vaše želje, katere vam bo na najboljši način skušal izpolniti. Nepremičninski posrednik si bo prizadeval, da bo zadevo pripeljal do rešitve, ki bo najustreznejša vašim pričakovanjem. V kolikor vam bo posrednik vsiljeval svoje mnenje, se ga skušajte čimprej izogniti. Zapomnite si, da mora nepremičninski posrednik zmeraj delati v zadovoljstvo stranke in ne za lastne potrebe.

Zaupanje

Nepremičninski posrednik mora biti oseba, na katero se lahko zanesete in ji brez pomisleka zaupate. Zaupanje se bo skovalo skozi srečanja in sestanke kot tudi z vestnim izpolnjevanjem nalog, ki jih bo posrednik opravil v razumnem času. Vaš nepremičninski posrednik mora biti pošten ter vam vedno zadevo predstaviti v takšni luči kakršni je. Nikakor vas posrednik ne sme zavajati in vam podajati lažnih informacij. Zato še enkrat poudarjamo, da se predhodno o nepremičninskem posredniku dobro seznanite ter identificirajte lastnosti, ki ga odlikujejo. 

Sklep

Dober nepremičninski posrednik je torej oseba, ki je strokovno usposobljena, odzivna na vaše klice in vprašanja, prilagodljiva vašim željam in potrebam ter vredna vašega zaupanja. Naj vam razkrijemo, da naše nepremičninske posrednike odlikujejo vse navedene lastnosti. Z vzpostavitvijo stika z njimi, se lahko o tem prepričate tudi sami.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

 

Nazaj

Zadnje novice

Zakaj je nepremičninska agencija vaša daleč najcenejša opcija?

Zakaj je nepremičninska agencija vaša daleč najcenejša opcija?

Pred nakupom ali prodajo nepremičnine se verjetno vsakdo vpraša ali se je bolje lotiti nepremičninskega posla na lastno pest ali s pomočjo nepremičninske agencije. Največkrat se posamezniki odločijo, da se bodo nepremičninskega posla lotili sami, čeprav si z nepremičninskim področjem niso najbolj domači. Največkrat je pri tem tehten argument »previsoko« plačilo za posredovanje nepremičninski agenciji. Da enkrat za vselej rešimo to dilemo s plačilom provizije, si poglejmo koliko dejansko znaša provizija in koliko lahko znašajo težave, ki si jih lahko nakopljemo če nepremičninskega področja ne poznamo dovolj dobro.

Je bolje živeti v mestu ali na podeželju?

Je bolje živeti v mestu ali na podeželju?

Ljudje smo različni in imamo različna merila, vrednote, interese, želje in potrebe. Nekomu je najboljše živeti na podeželju, spet drugemu v mestnem središču in spet tretjemu na morski obali. V članku vas želimo popeljati skozi prednosti in slabosti, ki vam jih lahko nudi življenje v mestu in življenje na podeželju.

Štiri presenetljive stvari na katere ne rabite gledati, ko kupujete nepremičnino

Štiri presenetljive stvari na katere ne rabite gledati, ko kupujete nepremičnino

Na spletu zlahka najdemo informacije o tem, na kaj moramo biti pozorni ko kupujemo nepremičnino. Težje pa najdemo informacije o tem, kaj ob nakupu nepremičnine ni bistvenega pomena in kaj nas ob nakupu nepremičnine ne sme zmotiti. V tem članku je v ospredje postavljen nakup stanovanjske hiše.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.