Na kaj moramo paziti pri oddaji nepremičnine?

v Nasveti

Oddaja ali najem nepremičnine za marsikoga predstavlja pomemben mejnik v življenju, pa naj si bo to najem prvega stanovanja mladega študenta ali oddaja stanovanja prekaljenega posrednika z nepremičninami. Ne glede na to, na kateri pogodbeni strani se nahajamo, je pri oddaji nepremičnin pomembno vedeti, v kaj se spuščamo in na kaj je pri tem potrebno biti pozoren. Oddajo nepremičnine v najem prvenstveno ureja Stanovanjski zakon (SZ-1), v katerem najdemo določbe o pravicah in obveznostih lastnikov stanovanj kot tudi najemnikov ter tretjih oseb.

Recimo, da imamo v lasti stanovanje, ki pa ga ne uporabljamo in bi ga želeli oddati v najem mladi družini. Poraja se nam vprašanje, kaj vse je potrebno storiti, da bo cel proces oddaje potekel tekoče in brez zapletov.

Lastnik

Stanovanje lahko oddaja v najem samo lastnik stanovanja ali oseba, ki jo lastnik pooblasti. Te osebe so lahko družinski člani, prijatelji ali tretje osebe. Pri tem je pomembno, da je pooblastilo, s katerim prepustimo oddajanje nepremičnine v najem, v pisni obliki, kar zmanjšuje možnosti zlorab in sporov tekom sklepanja in trajanja najemnega razmerja.

Pogodba

Lastnik stanovanja odda nepremičnino v najem s podpisom najemne pogodbe, ki mora po zakonu biti sklenjena v pisni obliki. Trajanje pogodbe je lahko omejeno z določenim časovnim obdobjem, lahko pa je pogodba sklenjena tudi za nedoločen čas. Pred podpisom najemne pogodbe je pomembno, da vsebuje še podatke lastnika, opis nepremičnine, višino najemnine in načine ter roke plačevanja, plačilo stroškov, odpovedne razloge in način izročitve ter ostale podatke, ki jih določa SZ-1. Če se število stanovalcev poveča, mora lastnik na najemnikovo zahtevo dopolniti pogodbo.    

Prijava organom

Oddajo nepremičnine v najem mora lastnik posredovati Finančni upravi Republike Slovenije, in sicer napoved za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem, najpozneje do 28. februarja za preteklo leto. Zatem bo pristojni organ izdal odmero za plačilo 25-odstotnega davka, katerega osnova je višina najemnine v koledarskem letu, odšteta z normiranimi stroški. Prav tako mora lastnik prijaviti oddajo nepremičnine Geodetski upravi Republike Slovenije do 15. v naslednjem mesecu za mesecem sklenitve pogodbe, kjer navede podatke iz najemne pogodbe.

Najemnina

Za oddano nepremičnino lahko lastnik pobira najemnino, ki pa ne sme biti oderuška. Oderuška najemnina je vsaka najemnina, katere višina presega polovico povprečne tržne najemnine. Za takšno najemnino lahko najemnik zahteva pri pristojnem občinskem organu, da jo preveri.

Skrbnost in prekinitev pogodbe

Lastnik mora zagotoviti, da nepremičnina nima stvarnih ali pravnih napak ob sklenitvi najemnega razmerja, se pravi, da je nepremičnina ustrezno vzdrževana in v ustreznem stanju ter da ni v zvezi s to nepremičnino sklenjena že kakšna druga najemna ali prodajna pogodba, kar bi oteževalo položaj najemnika. Če je pogodba sklenjena za določen čas, se lahko izteče s potekom časa. Ča pa je sklenjena za nedoločen čas, pa jo lahko obe stranki prekineta. Najemnik lahko pogodbo prekine kadar koli želi, vendar mora o tem obvestiti lastnika stanovanja v predpisanem ali dogovorjenem roku. Najemodajalec pa po drugi strani lahko odstopi od pogodbe iz krivdnih razlogov, ki jih določa SZ-1. V kolikor pa najemodajalec odpove pogodbo brez krivdnih razlogov, mora najemniku priskrbeti drugo primerno stanovanje.

Zaključek

Ob odločitvi za oddajo nepremičnine se moramo zavedati dejavnikov in obveznosti, ki jih moramo izpolniti tako do države kot do najemnikov. Ob upoštevanju vseh navedenih dejavnikov se torej nimamo za bati, da bi prišlo do zapletov, ki bi nam ob oddaji nepremičnine grenile vsakdan.

Avtor: Aljaž Sekolovnik

Nazaj

Zadnje novice

Pravice drugih na naši nepremičnini?

Pravice drugih na naši nepremičnini?

Nepremičnine so, kot že smiselno izhaja iz same besede, nepremičen, natančno odmerjen del zemeljske površine. Razpolaganje z nepremičninami in pravicami na njih je zelo pogost način poslovanja, vendar pa je možno tudi omejiti izvrševanje teh pravic. V današnjem članku si poglejmo, s kakšnimi pravicami, ki se jih vpisuje v zemljiško knjigo, je lahko obremenjena nepremičnina. 

Najeti ali kupiti nepremičnino?

Najeti ali kupiti nepremičnino?

Eno izmed mnogih vprašanj, ki si jih zastavimo, ko se odločamo o tem, kje in kako bomo živeli, je vprašanje najema ali nakupa nepremičnine. Oboje ima svoje dobre in slabe stvari. V današnjem članku si poglejmo, kaj so prednosti najema in kaj so prednosti nakupa.

Davki pri oddajanju nepremičnin

Davki pri oddajanju nepremičnin

Ne glede na to, kje na svetu se nahajamo, ena stvar je vsem državam sveta skupna – DAVKI. Takšni in drugačni spremljajo veliko večino vseh denarnih razpolaganj. Pri tem niso nepremičnine nobena izjema. Tokrat si bomo pogledali, kako je v Sloveniji obdavčeno oddajanje nepremičnin. 

Century 21 - Pr(a)va misel pri nakupu / prodaji vaše nepremičnine
Vnesite svoj oglas

Za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za analizo podatkov o obiskanosti naša spletna stran uporablja spletne piškotke. Več informacij Strinjam se

goldenkey nepremičninska konferenca