Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

v

Hipoteka je zastavna pravica na nepremičninah. Je eno najpogostejših sredstev zavarovanj, ki posojilodajalcu v primeru neplačanih obveznosti dolžnika omogoča, da se poplača iz vrednosti zastavljene nepremičnine. Hipoteko še posebej pogosto zahtevajo banke pri odobravanju stanovanjskih kreditov. Hipoteka se vknjiži v zemljiško knjigo in v njej ostane vknjižena do svojega izbrisa.

Hipoteka formalno preneha z izbrisom iz zemljiške knjige. Stvarnopravni zakonik v 154. členu določa, da se izbris lahko zahteva:

- če dolžnik plača terjatev, ki je z njo zavarovana

- če se hipotekarni upnik odreče hipoteki,

- če je ista oseba postala lastnik nepremičnine in imetnik hipoteke na tej nepremičnini,

- če hipoteka s potekom časa ugasne,

- če se zastavljena stvar proda za poplačilo zavarovane terjatve.

Čeprav se izbris lahko v vseh prej navedenih primerih, pa občane največkrat zadevajo zgolj trije.

PRODAJA ZASTAVLJENE STVARI

Hipoteka preneha, če se zastavljena stvar (nepremičnina) proda za poplačilo zastavljene terjatve. Nepremičnina na kateri je zastavna pravica (hipoteka) se proda v izvšilnem postopku, za to da bi se upnik/i poplačal/i iz vrednosti prodane nepremičnine. Stvarnopravni zakonik sicer določa, da se izbris v tem primeru lahko zahteva, vendar Zakon o izvršbi in zavarovanju zagotavlja, da  hipoteko v primeru uspešne prodaje nepremičnine v izvršilnem postopku izbriše sodišče po uradni dolžnosti. Zato je odveč strah, da bi hipoteka na nepremičnini ostala, če kupite nepremičnino na javni dražbi, ki jo vodi izvršilno sodišče.

HIPOTEKA UGASNE S POTEKOM ČASA

Hipoteka ugasne s potekom desetih let od dneva dospelosti zavarovane terjatve. Do teh situacij prihaja, če je upnik zaradi poteka časa neznan ali nedosegljiv. Zakon o zemljiški knjigi predvideva poseben postopek izbrisa starih hipotek iz zemljiške knjige. Zemljiškoknjižno sodišče dovoli izbris, če so izpolnjeni vsi naslednji pogoji:

1.) Če je od dneva zapadlosti terjatve, v zavarovanje katere je bila vknjižena hipoteka, preteklo več kot deset let.

2.) Če predlagatelj postopka verjetno izkaže, da je hipotekarni upnik neznan ali nedosegljiv.

3.) Če predlagatelj postopka verjetno izkaže, da v obdobju od dospelosti terjatve do vložitve predloga za izbris stare hipoteke ni bila sodno uveljavljena terjatev, v zavarovanje katere je bila vknjižena hipoteka, in

4.) Če v treh mesecih od objave oklica o začetku postopka za izbris stare hipoteke hipotekarni upnik oziroma zastavni upnik, ki je na hipoteki pridobil nadhipoteko, proti izbrisu ni ugovarjal.

Pomembno je vedeti, da lahko izbris stare hipoteke zahteva samo zemljiškoknjižni lastnik nepremičnine, na kateri je vknjižena hipoteka, tudi če ni hipotekarni dolžnik.

PLAČILO TERJATVE, KI JE ZAVAROVANA S HIPOTEKO

Najpogostejši način prenehanja hipoteke, ki je bila dana za zavarovanje neke terjatve, je poplačilo te terjatve. Hipoteka je nesamostojna (akcesorna) stvarna pravica, zato je njen obstoj odvisen od obstoja zavarovane terjatve. Ker poplačilo terjatve pomeni, da ta terjatev preneha obstajati, posledično tudi hipoteka preneha. Hipoteka na ta način preneha zgolj v materialnem smislu, v formalnem smislu pa še vedno obstaja, saj je vknjižena v zemljiško knjigo.

Za izbris hipoteke iz zemljiške knjige se zahteva takoimenovana izbrisna pobotnica, s katero upnik  s hipoteko zavarovane terjatve dovoljuje izbris hipoteke iz zemljiške knjige. Upnik je dolžan izstaviti izbrisno pobotnico, ko je poplačan. Podpis na izbrisni pobotnici mora biti notarsko overjen.

V kolikor poplačani hipotekarni upnik ne želi izdati izbrisne pobotnice ima zainteresirani na voljo tožbo na izstavitev le-te.

Avtor:

Jure Pirc, mag. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Izterjava najemnine in druge možnosti lastnika

Oddajanje nepremičnine (na primer stanovanja) v najem lahko predstavlja dodaten vir dohodkov fizični pa tudi pravni osebi. Načeloma si vsak najemodajalec želi dolgoročnega najema z resnim najemnikom, ki bo uporabljal nepremičnino tako, da se na nepremičnini ne bo delal škode oziroma bo spoštoval druge določbe najemne pogodbe. Bistvena sestavina najemne pogodbe je tudi višina najemnine in način njenega plačevanja.

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Izbris hipoteke iz zemljiške knjige

Hipoteka je zastavna pravica na nepremičninah. Je eno najpogostejših sredstev zavarovanj, ki posojilodajalcu v primeru neplačanih obveznosti dolžnika omogoča, da se poplača iz vrednosti zastavljene nepremičnine. Hipoteko še posebej pogosto zahtevajo banke pri odobravanju stanovanjskih kreditov. Hipoteka se vknjiži v zemljiško knjigo in v njej ostane vknjižena do svojega izbrisa.

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin

Davek na promet nepremičnin je davek, ki se plačuje od vsakega odplačnega prenosa lastninske pravice na nepremičnini. Potrdilo o plačilu davka na promet nepremičnin je eden izmed pogojev za notarsko overitev zemljiškoknjižnega dovolila, to je dovolila, s katerim se prenaša lastninska pravica na nepremičninah. To pomeni, da kadar davek na promet nepremičnin ni plačan, pa bi po Zakonu o davku na promet nepremičnin moral biti, notar ne bo overil zemljiškoknjižnega dovolila, s čimer bo onemogočena vknjižba lastninske pravice kupca v zemljiško knjigo.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

goldenkey
Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.