Iti v nepremičninski posel sam ali z nepremičninskim agentom

v

Če se tudi vam poraja vprašanje; ali se nepremičninskega posla lotiti sami ali s pomočjo nepremičninskega agenta, ste na pravem mestu. V članku vam namreč predstavljamo, tako prednosti kot slabosti sklepanja nepremičninskih poslov na lastno pest, kot tudi prednosti in slabosti sklepanja poslov s pomočjo nepremičninske agencije. Članek ni namenjen promoviranju nepremičninske agencije, ampak pojasnjuje dejanske prednosti in slabosti, ki se v tovrstnih poslih pojavljajo.

Določanje cene nepremičnine

Cena nepremičnine je en izmed najpomembnejših dejavnikov pri sklepanju nepremičninskih poslov. Če nepremičninski trg spremljate že dlje časa, vam določitev cene pri prodaji vaše nepremičnine najbrž ne bo predstavljala večjih težav. Vsekakor pa vam priporočamo, da vam pri določitvi prodajne cene pomaga izkušen nepremičninski agent, ki se s cenami na nepremičninskem trgu srečuje vsakodnevno in jo bo zagotovo lažje določi kot vi sami.

Tako bo postavljena cena tudi veliko bolj objektivnejša. Ne smete pozabiti, da oglaševana cena in dejanska prodajna cena v večini primerov nista enaki, zato se ne gre popolnoma zanašati na cene objavljene na spletnih portalih. Nepremičninski agent vam lahko pomaga tudi pri zviševanju vrednosti vaše nepremičnine, saj dobro ve kaj bo pritegnilo in naredilo vtis na potencialne kupce. In ne pozabite, že majhna investicija v prenovo lahko znatno poveča vrednost vaše nepremičnine.

Kaj pa pri nakupu nepremičnine? Kako veste, da je prodajna cena res dejanska vrednost nepremičnine? Kako veste, da je ne boste preplačali? Če ste dober poznavalec in ocenjevalec vrednosti nepremičnine, se lahko posla brezskrbno lotite sami. Če pa temu ni tako, je bolje da posel sklenete s pomočjo nepremičninskega agenta. Nepremičninski agent se dnevno srečuje z nepremičninami in njihovimi vrednostmi, tako da z lahkoto oceni pravo vrednost vsake  nepremičnine. Zadnje čase nepremičnine dosegajo vrtoglave cene, katere so običajno tudi zastavljene previsoko.

V takih razmerah vam bo v veliko pomoč nepremičninski agent, ki vam bo predstavil dejansko vrednost nepremičnine. Tudi sicer prodajalci za svoje nepremičnine zastavljajo previsoke cene, ker jim nepremičnine veliko pomenijo in želijo zanje dobiti kar se da največ. Zato velja biti previden v vseh razmerah. Vsekakor pa če ne želite preplačati nepremičnine, dovolite nepremičninskemu agentu da vam pomaga.

Varnost nakupa

Vsi vemo, da je sklepanje nepremičninskega posla s pomočjo nepremičninske agencije običajno veliko varnejše kot sklepanje na lastno pest. Zakaj? Nepremičninski agent za vas skrbno preveri dejansko in pravo stanje nepremičnine. Marsikdo namreč ne zna oz. misli da ne zna preveriti zemljiškoknjižnega stanja, ali ne ve kaj pomeni tista vpisana hipoteka ali služnost v zemljiški knjigi. Zato dovolite, da vam pri nakupu pomaga nepremičninski agent, kateri ima vso potrebno strokovno znanje za preverjanje stanje nepremičnine in sklepanje pogodbe. Ob tem ne pozabite, da posrednik odškodninsko odgovarja za posredovanje in morebitne prikrite napake. Iz tega razloga bo vaš nepremičninski agent vsekakor preveril stanje nepremičnine z ustrezno skrbnostjo. Zgoraj smo zapisali »…običajno veliko varnejše…«, vsaka agencija namreč ni poštena in strokovna, zato pred sklenitvijo posla dobro preverite, kateri agenciji lahko zaupate.

Sklenitev prodajne pogodbe

Najpomembnejša faza pri nepremičninskem poslu je zagotovo sklenitev ustrezne prodajne pogodbe. Nepremičninski agent vam bo pomagal in svetoval pri sklenitvi pogodbe, katero bo pred sklenitvijo skrbno pregledal še usposobljen pravnik. Tako vam bo omogočen varen in bremena prost nakup nepremičnine. Iz prakse namreč izhaja, da 99% odškodninskih zahtevkov ali sporov izhaja iz sklepanja pogodbe na lastno pest. Če se odločite skleniti posel sami, bodite kar se da natančni in previdni!

Provizija nepremičninski agenciji

Kljub enostavnejšemu sklepanju nepremičninskih poslov s pomočjo nepremičninskega agenta, se marsikdo ne odloči za nakup preko agencije, zaradi plačila provizije. Plačilo provizije vsekakor odtehta težave, ki se lahko pojavijo, če posla ne sklenete pravilno. Se vam postavlja vprašanje o kakšni višini provizije govorimo? Zakon o nepremičninskem posredovanju v prvem odstavku 5. člena določa, da je najvišja provizija, ki jo agencija lahko zaračuna 4% od pogodbene cene. Kot rečeno, bo ta znesek odtehtan če pomislite, koliko stroškov vam lahko nastane zaradi nepravilno sklenjene pogodbe.

Sklep

Sklenitev nepremičninskega posla je zahtevna naloga. V kolikor menite, da ste ji kos vam želimo, da bi bil vaš posel uspešen. V kolikor pa menite, da nepremičninskemu poslu ne boste kos, vas vljudno vabimo, da kontaktirate naše strokovne in prijazne agente, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Želim na svoje – ali naj kupim ali najamem nepremičnino?

Želim na svoje – ali naj kupim ali najamem nepremičnino?

Skupaj z željo po samostojnem življenju se pojavi tudi prvo ključno vprašanje: ali nepremičnino kupiti ali najeti? Velikokrat slišimo, da je plačevanje najemnine zgolj metanje denarja vstran in da bi za ta denar lahko odplačevali posojilo in bi posledično bila nepremičnina nekoč naša. Ali je plačevanje najemnine res metanje denarja skozi okno? Ali je nepremičnino res boljše kupiti? Več o tem v nadaljevanju.

Pravni problemi pri nepremičninskih poslih (in kako se jim izogniti)

Pravni problemi pri nepremičninskih poslih (in kako se jim izogniti)

V postopku sklepanja nepremičninskega posla lahko naletimo na več pravnih problemov. Da bi se tem problemom izognili, vam v prispevku po posameznih točkah svetujemo kako se pravilno lotiti posamezne faze sklepanja nepremičninskega posla.

Kaj vse lahko pri nakupu ali prodaji nepremičnine gre narobe?

Kaj vse lahko pri nakupu ali prodaji nepremičnine gre narobe?

Vsakdo se v življenju vsaj enkrat sreča bodisi s prodajo bodisi z nakupom nepremičnine. Ker pa je ta dogodek običajno res enkraten, tako prodajalci kot kupci z njim nimajo veliko izkušenj. Posledično velja biti pri sklepanju nepremičninskega posla še posebej previden. Da bi se izognili težavam, na katere lahko naletite pri nakupu ali prodaji nepremičnine, vam predstavljamo kaj vse pri sklepanju nepremičninskega posla lahko gre narobe, tako na strani kupca kot na strani prodajalca ter kako se temu izogniti.  

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.