Iti v nepremičninski posel sam ali z nepremičninskim agentom

v

Če se tudi vam poraja vprašanje; ali se nepremičninskega posla lotiti sami ali s pomočjo nepremičninskega agenta, ste na pravem mestu. V članku vam namreč predstavljamo, tako prednosti kot slabosti sklepanja nepremičninskih poslov na lastno pest, kot tudi prednosti in slabosti sklepanja poslov s pomočjo nepremičninske agencije. Članek ni namenjen promoviranju nepremičninske agencije, ampak pojasnjuje dejanske prednosti in slabosti, ki se v tovrstnih poslih pojavljajo.

Določanje cene nepremičnine

Cena nepremičnine je en izmed najpomembnejših dejavnikov pri sklepanju nepremičninskih poslov. Če nepremičninski trg spremljate že dlje časa, vam določitev cene pri prodaji vaše nepremičnine najbrž ne bo predstavljala večjih težav. Vsekakor pa vam priporočamo, da vam pri določitvi prodajne cene pomaga izkušen nepremičninski agent, ki se s cenami na nepremičninskem trgu srečuje vsakodnevno in jo bo zagotovo lažje določi kot vi sami.

Tako bo postavljena cena tudi veliko bolj objektivnejša. Ne smete pozabiti, da oglaševana cena in dejanska prodajna cena v večini primerov nista enaki, zato se ne gre popolnoma zanašati na cene objavljene na spletnih portalih. Nepremičninski agent vam lahko pomaga tudi pri zviševanju vrednosti vaše nepremičnine, saj dobro ve kaj bo pritegnilo in naredilo vtis na potencialne kupce. In ne pozabite, že majhna investicija v prenovo lahko znatno poveča vrednost vaše nepremičnine.

Kaj pa pri nakupu nepremičnine? Kako veste, da je prodajna cena res dejanska vrednost nepremičnine? Kako veste, da je ne boste preplačali? Če ste dober poznavalec in ocenjevalec vrednosti nepremičnine, se lahko posla brezskrbno lotite sami. Če pa temu ni tako, je bolje da posel sklenete s pomočjo nepremičninskega agenta. Nepremičninski agent se dnevno srečuje z nepremičninami in njihovimi vrednostmi, tako da z lahkoto oceni pravo vrednost vsake  nepremičnine. Zadnje čase nepremičnine dosegajo vrtoglave cene, katere so običajno tudi zastavljene previsoko.

V takih razmerah vam bo v veliko pomoč nepremičninski agent, ki vam bo predstavil dejansko vrednost nepremičnine. Tudi sicer prodajalci za svoje nepremičnine zastavljajo previsoke cene, ker jim nepremičnine veliko pomenijo in želijo zanje dobiti kar se da največ. Zato velja biti previden v vseh razmerah. Vsekakor pa če ne želite preplačati nepremičnine, dovolite nepremičninskemu agentu da vam pomaga.

Varnost nakupa

Vsi vemo, da je sklepanje nepremičninskega posla s pomočjo nepremičninske agencije običajno veliko varnejše kot sklepanje na lastno pest. Zakaj? Nepremičninski agent za vas skrbno preveri dejansko in pravo stanje nepremičnine. Marsikdo namreč ne zna oz. misli da ne zna preveriti zemljiškoknjižnega stanja, ali ne ve kaj pomeni tista vpisana hipoteka ali služnost v zemljiški knjigi. Zato dovolite, da vam pri nakupu pomaga nepremičninski agent, kateri ima vso potrebno strokovno znanje za preverjanje stanje nepremičnine in sklepanje pogodbe. Ob tem ne pozabite, da posrednik odškodninsko odgovarja za posredovanje in morebitne prikrite napake. Iz tega razloga bo vaš nepremičninski agent vsekakor preveril stanje nepremičnine z ustrezno skrbnostjo. Zgoraj smo zapisali »…običajno veliko varnejše…«, vsaka agencija namreč ni poštena in strokovna, zato pred sklenitvijo posla dobro preverite, kateri agenciji lahko zaupate.

Sklenitev prodajne pogodbe

Najpomembnejša faza pri nepremičninskem poslu je zagotovo sklenitev ustrezne prodajne pogodbe. Nepremičninski agent vam bo pomagal in svetoval pri sklenitvi pogodbe, katero bo pred sklenitvijo skrbno pregledal še usposobljen pravnik. Tako vam bo omogočen varen in bremena prost nakup nepremičnine. Iz prakse namreč izhaja, da 99% odškodninskih zahtevkov ali sporov izhaja iz sklepanja pogodbe na lastno pest. Če se odločite skleniti posel sami, bodite kar se da natančni in previdni!

Provizija nepremičninski agenciji

Kljub enostavnejšemu sklepanju nepremičninskih poslov s pomočjo nepremičninskega agenta, se marsikdo ne odloči za nakup preko agencije, zaradi plačila provizije. Plačilo provizije vsekakor odtehta težave, ki se lahko pojavijo, če posla ne sklenete pravilno. Se vam postavlja vprašanje o kakšni višini provizije govorimo? Zakon o nepremičninskem posredovanju v prvem odstavku 5. člena določa, da je najvišja provizija, ki jo agencija lahko zaračuna 4% od pogodbene cene. Kot rečeno, bo ta znesek odtehtan če pomislite, koliko stroškov vam lahko nastane zaradi nepravilno sklenjene pogodbe.

Sklep

Sklenitev nepremičninskega posla je zahtevna naloga. V kolikor menite, da ste ji kos vam želimo, da bi bil vaš posel uspešen. V kolikor pa menite, da nepremičninskemu poslu ne boste kos, vas vljudno vabimo, da kontaktirate naše strokovne in prijazne agente, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

 

Ksenija Vrbnjak, univ. dipl. prav.

Nazaj

Zadnje novice

Kdaj je pravi čas za nakup nepremičnine?

Kdaj je pravi čas za nakup nepremičnine?

Veliko ljudi se pred nakupom nepremičnine vpraša ali je zdaj res tisti pravi čas za nakup nepremičnine. Poleg tega se postavljajo še najrazličnejša vprašanja. Kaj bo s cenami nepremičnin? Bodo le te vrtoglavo narastle ali morda padle? Kako naj vem kdaj je tisti pravi čas za nakup? Na ta vprašanja vam bomo poskušali odgovoriti v nadaljevanju.  

Kako izbrati najboljšo sosesko za življenje?

Kako izbrati najboljšo sosesko za življenje?

Tudi vi razmišljate o selitvi ali morda o nakupu nove nepremičnine, morda celo o novogradnji? Ob tem pa se vam nenehno poraja vprašanje: kje sploh želim živeti? Kje je tisti kraj, na katerem bom pripravljen živeti celo življenje? Kakšna naj bo soseska, kjer bom živel? V tem prispevku vas bomo skušali pripeljati do rešitve te dileme.

Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

Plačati notranjega oblikovalca ali vzeti stvari v svoje roke?

Veliko ljudem se zdi najem notranjega oblikovalca potrata denarja, zato raje vzamejo stvari v svoje roke. Ste tudi vi med njimi? V tem članku vam bomo predstavili notranjega oblikovalca tudi iz drugega zornega kota ter vam predstavili zakaj ga je smiselno najeti in kako bo to vplivalo na vaše vsakodnevno bivanje.

Želite oddati ali prodati nepremičnino?

Zaupajte našim strokovnjakom

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.